Menu
Europska regija sporta 2022.
|
Visit Međimurje

Šezdeset i peta obljetnica Muzeja Međimurja Čakovec u znaku Stjepana Leinera

Datum objave: 6. travnja 2019.

U sklopu 65. obljetnice Muzeja Međimurja Čakovec postavljena je studijska izložba posvećena Stjepanu Leineru, prvom administratoru, muzejskom fotografu i preparatoru koji je u čakovečkom Muzeju proveo cijeli radni vijek.
Stjepan Leiner prvi je arhivski manipulator za Međimurje, utemeljio je prvi fotolaboratorij i autor je prvih muzejskih suvenira. Izložba i publikacija sažeti su prikaz svih segmenata muzejske djelatnosti Leinera iz sačuvane muzejske dokumentacije i fototeke, probranih predmeta iz fundusa nekoliko muzejskih zbirki MMČ-a prikupljenih tijekom njegova rada te prvih muzejskih suvenira koje je samostalno kreirao, a sačuvani su u privatnom vlasništvu. Javnost po prvi put ima priliku vidjeti dokumentaciju čakovečkoga Gradskog muzeja za koju je Stjepan Leiner bio odgovoran. Također, izložba daje uvid u njegovu stvaralačku osobnost izvan profesionalnoga muzejskog okvira te ga upoznajemo i kao likovno i pjesnički nadarenu osobu, zahvaljujući njegovoj kćeri, Lidiji Bajsić, koja je za izložbu posudila očeve likovne radove i stihove u rukopisima.
Pozdravne riječi brojnoj je publici uputila ravnateljica Muzeja Međimurja Maša Hrustek Sobočan koja je istaknula kako su život i djelo marljivog muzejskog djelatnika visokih ambicija željeli predstaviti široj javnosti koja je nažalost nedovoljno upućena u njegov rad. Privremena pročelnica Upravnog odjela za obrazovanje, kulturu i sport Međimurske županije Blaženka Novak u svom je govoru naglasila kako je 65. obljetnica rada ove ustanove značajna za cijelu Županiju. „Hvala svima koji su je tijekom godina gradili, no želim čestitati i svim sadašnjim zaposlenicima Muzeja Međimurja i izraziti im zahvalnost na trudu koji ulažu u svoj posao. Muzej je trenutno jedno veliko gradilište, a projektom obnove Starog grada Zrinskih značaj ove ustanove poprimit će još veće razmjere,“ poručila je pročelnica Novak.
Autorica izložbe i publikacije je muzejska savjetnica Erika Nađ-Jerković, koja je pozvala na suradnju i nekoliko stručnjaka unutar i izvan Muzeja. „Stjepan Leiner i Aleksandar Schulteisz su prvi muzealci i utemeljitelji ove ustanove. Kada je 1954. godine osnovan Gradski muzej Čakovec postojao je samo na papiru i postojala je želja da se smjesti u Stari grad. Međutim, tamo su boravili stanari. Prvi ured i čuvaonica Muzeja bili su u stanu ravnatelja Schulteisza, no u roku od godinu dana stanari su iselili te su prostori preuređeni za potrebe ustanove. Spomenuti dvojac neumorno je obilazio teren prikupljajući muzejsku građu koju su potom preparirali i konzervirali.“ – kazala je.
Važnost Stjepana Leinera prepoznao je i Muzejski dokumentacijski centar u Zagrebu, pa će tako prvi ravnatelj i prvi zaposlenik čakovečkog muzeja, Aleksandar Schulteisz i Stjepan Leiner biti uvršteni u Arhiv zaslužnih muzealaca tijekom 2019. godine, što je prilikom otvorenja objavila kustosica Muzejsko dokumentacijskog centra Iva Validžija.
Prigodni kulturni program izvele su članice ŽVS Pučpuljike. Izložba je postavljena u Izloženom salonu Muzeja Međimurja Čakovec, a može se razgledati do 5. svibnja 2019. godine.


 

homecrossmenuchevron-down
linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram Skip to content