Menu
Europska regija sporta 2022.
|
Visit Međimurje

Međimurje domaćin 2. Bio Gi Foruma - Međimurska županija inicirala osnivanje Nacionalnog centra za biodinamičku proizvodnju

Datum objave: 3. ožujka 2019.

U LifeClass Termama Sveti Martin 2. ožujka 2019. godine održan je 2. Bio GI Forum koji je okupio neka od najznačajnijih domaćih i svjetskih imena iz svijeta eko, bio i biodinamičke poljoprivrede. Forumom je obilježen i rođendan dr. Rudolfa Steinera, utemeljitelja biodinamike i antropozofije te početak radova na prvom biodinamičkom vrtu ovakve vrste na svijetu.
Otvarajući forum, ravnateljica Centra dr. Rudolf Steiner Dijana Posavec naglasila je kako se više mjeseci intenzivno radi na promociji biodinamičke proizvodnje koja je itekako važna za ukupnu promociju Međimurja. „U mnogim zemljama potencijal ekološke i biodinamičke proizvodnje je velik no u Hrvatskoj još uvijek nedovoljno prepoznati. Stoga, moramo iskoristiti činjenicu da je utemeljitelj dr. Rudolf Steiner rođen baš ovdje. Vjerujem kako će suradnja sa Heliopolis sveučilištem postaviti nove standarde u razvoju poljoprivredne proizvodnje u Međimurju“.
Sve okupljene putem video poziva je pozdravio Ivan Jakovčić, zastupnik u Europskom parlamentu i član Odbora za poljoprivredu, koji je istaknuo važnost  uključivanja cijele zajednice kako bi se uspjelo u promociji biodinamičke poljoprivrede.
Na prvoj panel diskusiji pod nazivom „Bio potencijal hrvatskih regija“ sudjelovali su dr. sc. Josip Križanić potpredsjednik saborskog odbora za poljoprivredu,  Krešimir Ivančić pomoćnik Ministra  poljoprivrede, župan istarske županije Valter Flego te međimurski župan Matija Posavec.
“Kao i Istra koja se već proglasila bio regijom i Međimurje je iznimno uspješno po pitanju ekološke, bio i biodinamičke proizvodnje. Takva orijentacija je i jedino moguća budući da Županiju kao turističku destinaciju gradimo upravo na principima čiste vode, čistoga zraka, čistoga tla, čistoga okoliša i zdravoga života. Stoga je naš slijedeći korak osnivanje Nacionalnog centra za biodinamičku proizvodnju“, rekao je Posavec.
Župan Flego kazao je kako mu je drago da je nakon prvoga, drugi „Bio GI forum“ održan upravo u Međimurskoj županiji. „Istra i Međimurje regije su vodilje na mnogim područjima, a definitivno su bez konkurencije kada je riječ i bio dinamici, bio i eko proizvodnji“ zaključio je župan Flego.
U nastavku je održana i druga panel diskusija s temom „Bio u sektoru Hrane i turizma“ na kojoj su mikrofon preuzeli Mladen Jakopović iz Hrvatske poljoprivredne komore, prof. dr. sc. Zoran Grgić s Agronomskog fakulteta Zagreb, Rudi Grula iz turističke zajednice Međimurske županije te Branka Mrakužić ispred Grada Zagreba.
Na događaju je sudjelovao i Helmy Abouleish, predsjednik Demeter Internationala koji je sve prisutne pozvao u Egipat na jednu od najvećih biodinamičkih farmi na svijetu da i sami vide kako se iz pustinjskog pijeska, kada ima volje, može napraviti poljoprivredna oaza.
Važnost događaja za LifeClass Terme Sveti Martin i cijelo Međimurje!
Terme brinu o zdravlju gostiju, pa je želja za uvođenjem što zdravijih i kvalitetnijih namirnica rezultirala pronalaskom lokalnih proizvođača hrane koji su prihvatili nimalo jednostavnu, ali itekako zdravu biodinamičku poljoprivrednu proizvodnju. Upravo ove namirnice biodinamičkog porijekla Terme Sveti Martin nude svojim gostima.
Igor Nekić, generalni direktor LifeClass Termi Sveti Martin naglasio je kako je otvorenje radova na biodinamičkom vrtu izvrsna prilika za pozicioniranje Termi na turističkom tržištu kao jedne prave Healthness destinacije koja zaista u punom smislu riječi brine o kvaliteti svoje usluge. Healthness koncept u Termama Sveti Martin osmišljen je ne samo da gosti za vrijeme boravka jedu domaće i zdravo, već da i sami postanu osviješteni, promijene svoj stil života, te da i po povratku kući nakon odmora primjene neke od naučenih stvari i u praksi.
Budući da je zdrava prehrana važan dio filozofije Termi, na projektu izrade vlastitog biodinamičkog vrta radi se intenzivno već više od 6 mjeseci, a projektni partneri su Terme Sveti Martin, Centar dr. Rudolfa Steinera iz Donjeg Kraljevca te Agronomski fakultet u Zagrebu. Događaj su podržali i Mreža za ruralni razvoj, Ministarstvo poljoprivrede i Ministarstvo turizma.
Tako će od sada svoje namirnice moći ubirati i sami gosti, a osim što će imati pristup najzdravijim namirnicama, moći će i naučiti ponešto o biodinamičkoj poljoprivredi.

homecrossmenuchevron-down
linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram Skip to content