Menu
Europska regija sporta 2022.
|
Visit Međimurje

Humanost i solidarnost Hrvatske kroz projekt „Plastičnim čepovima do skupih lijekova“

Datum objave: 17. veljače 2019.

Međunarodna konfederacija organizacija roditelja djece oboljele od raka (ICCCPO) i njezine članice, 15. veljače proglasile su Međunarodni dan djece oboljele od malignih bolesti. U organizaciji Udruge oboljelih od leukemije i limfoma (UOLL) u hotelu “Kralj” u Donjem Kraljevcu,organizirana je večer povodom Međunarodnog dana djece oboljele od malignih bolesti u kojoj su neki od članova Udruge ispričali izazove s kojima su se susretali prilikom najtežih dana, a ujedno je to bila i prilika za osvrt na jednu od kreativnijih i plemenitijih akcija „Plastičnim čepovima do skupih lijekova“.
UOLL je kroz projekt „Plastičnim čepovima do skupih lijekova“ koji se provodi od 2013. godine, sakupio više  od 160 000 kg plastičnih čepova, a u akciju je uključeno više od 900 subjekata (škole, vrtići, udruge, vjerske zajednice, komunalna poduzeća, lokalne zajednice i mnogi drugi). „Ova akcija animirala je veliki broj građana, te je postala prepoznatljiva u Međimurju, ali i u Hrvatskoj. Sve nagrade i pohvale koje smo dobili kao Udruga od Predsjednice Republike Hrvatske Kolinde Grabar Kitarović, naše Međimurske županije, Općine, sve je to zahvaljujući svima vama koji ste danas ovdje, te vam veliko i toplo hvala, a posebno hvala mojoj obitelji na podršci i strpljenju“, rekao je emotivni Emil Vibović, predsjednik UOLL-a Hrvatske te napomenuo kako su pomoću projekta „Plastičnim čepovima do skupih lijekova“ kupljene terapije ili lijekovi za više od 500 obitelji u što je utrošeno više od 5.000.000,00 kuna. Mnogobrojni građani, poduzeća uključili su se u ovu plemenitu akciju, a ove godine stigla je pomoć iz Stona u kojem su prijatelji Dubravko Mlinarić i Anto Kiri sakupljali čepove te ih donirali UOLL-u „Izrugivali su mi se da sam smetlar, ali meni to više ne smeta. Plastike ima posvuda, radimo nešto dobro, a čepove smo od početka sakupljali isključivo za djecu.“- rekao je Dubravko Mlinarić koji je s prijateljem sakupio više od 300 kg čepova u proteklih godinu dana.
Međimurski župan Matija Posavec, istaknuo je kako je to primjer akcije kojom slavimo solidarnost, humanost, veliko i hrabro srce što su i  odlike naših Međimurki i Međimuraca. „Da nismo imali u proteklim godinama Udrugu oboljelih od leukomije i limfoma na čelu sa gospodinom Vibovićem, mnogi životi ne bi bili spašeni. Organizirano je mnogo akcija koje su se događale u Međimurju i diljem Hrvatske kako bi se pomoglo u najkritičnijim trenucima i zahvaljujem svima koji su uključeni u sve akcije, a posebno gospodinu Viboviću i volonterima Udruge.“, te nadodao „Briga o bližnjima i solidarnost treba biti temeljna ljudska osobina i drago mi je da svojom podrškom pokazujete veliko srce, da ste onaj istinski stup Međimurja po kojima Međimurci jesu poznati i hvala Vam na tome.“, rekao je župan Matija Posavec te zaključio da će Međimurska županija i dalje podržavati rad Udruge.
Svoju potporu tijekom godine i danas dali su brojni ravnatelji osnovnih i srednjih škola koje su i same uključene u akciju, volonteri, osnivači Udruge, roditelji, ali i brojni prijatelji Udruge iz drugih dijelova Hrvatske.
 

homecrossmenuchevron-down
linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram Skip to content