Menu
Europska regija sporta 2022.
|
Visit Međimurje

Dostojanstveno obilježen Dan sjećanja na žrtve holokausta i sprječavanja zločina protiv čovječnosti

Datum objave: 27. siječnja 2019.

Kamenčić je simbol jednostavnosti, simbol čovjekovog nastanka, ali i povratka u ono iz čega je nastao. Nakon zemaljskog života, ostavljanje malog kamena na grobovima pokojnika jedno je od tumačenja i simbolike u prigodi obilježavanja Dana sjećanja na holokaust i sprječavanja zločina protiv čovječnosti.
Polaganjem kamenčića, bijele ruže i paljenjem svijeća, predsjednik Židovske općine Čakovec dr. Andrej Pal, župan Međimurske županije Matija Posavec, te izaslanstvo Židovske općine u Čakovcu Zlatka Gans Jambrović, Claude Benko, Sven Pal i Marijan Ramušćak podsjetili su na sve žrtve nacističkih režima tijekom Drugog svjetskog rata.
U Međimurju se od 2005. godine, kada je Generalna skupština UN-a usvojila rezoluciju o obilježavanju Međunarodnog dana sjećanja na žrtve holokausta 27. siječnja, odaje počast milijunima nedužnih žena, muškaraca i djece, žrtava stradalih u holokaustu tijekom Drugog svjetskog rata, a ujedno je i povijesni dan za čovječanstvo jer su oslobođene tisuće osoba koji su bili u najvećem nacističkom koncentracijskom logoru – Auschwitz.
Strah, suze, patnja, nezamislivi događaji obilježili su i trajno se upisali u 7.500 zatvorenika koji su 27. siječnja oslobođeni.
"Na današnji dan, prisjećamo se svih strahota i nehumanosti koje je židovski narod proživio tijekom Drugog svjetskog rata. Naša je obaveza upozoravati kako je svaki oblik ekstremizma, šovinizma isključivosti i nasilja neprihvatljiv. Također nam je obveza i dužnost generacije koje dolaze odgajati u duhu istinske tolerancije i mira, bez mržnje i netrpeljivosti, učiti ih kako su vrijednosti poput vladavine prava, zaštita slabijih, solidarnost i humanost temelj napretka svakog demokratskog društva", poruke su povodom Međunarodnog dana sjećanja na žrtve holokausta.

homecrossmenuchevron-down
linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram Skip to content