Menu
Europska regija sporta 2022.
|
Visit Međimurje

Odobrena nova sredstva za razvoj turizma u Međimurju

Datum objave: 21. prosinca 2018.

U Ministarstvu turizma svečano je potpisan Ugovor o sufinanciranju projekta „Uređenje centra za posjetitelje Ekomuzej Međimurje malo“. Ugovor su potpisali župan Međimurske županije Matija Posavec i ministar turizma Gari Cappelli, a uručen je od strane  pomoćnice ministra turizma Snježane Brzice i načelnice sektora Zdenke Šutak. Vrijednost Ugovora je 560 000 kuna.
Međimurska županija prijavila je na natječaj Programa razvoja javne turističke infrastrukture u 2018.godini projekt „Uređenje centra za posjetitelje Ekomuzej Međimurje malo“. Ukupna investicija je 6 485 785 kuna, a planira se urediti multimedijalni postav pod nazivom „Ekomuzej Međimurje  malo“ sa ciljem da se turistima na jednom mjestu predstave najzanimljivije turističke atrakcije Međimurja. Konceptom interpretacijskog postava planira se uređenje svojevrsnog virtualnog „međimurskog minimundusa“ tj. Međimurja u malom. Naime, suvremena multimedijalna tehnologija danas omogućava posjetitelju da putem proširene i virtualne stvarnosti te drugih multimedijalnih efekata doživi ono što se nekad postizalo modeliranjem interijera ali na puno atraktivniji način. Kroz postav će se obraditi top 10 kulturnih i prirodnih atrakcija Međimurja, a koje su istovremeno dio EMM-a s uređenim tematskim posjetiteljskim centrima na izvornim lokacijama.  Teme su:  zaštićena prirodna baština - leptir Plavac, mlin na rijeci Muri, međimurska vinska cesta, dvorac Zrinskih, crkva Sv. Jeronima,   rodna kuća dr. Rudolfa Steinera, ispiranje zlata na rijeci Dravi, biciklizam, međimurska popevka i međimurska gibanica. Svaka od navedenih tema biti će obrađena u pojedinom „modulu“ poštujući načela suvremene turističke interpretacije.
Naime, Međimurska županja u koordinaciji s TZ Međimurske županije, jedinicama lokalne samouprave i javnim ustanovama izvodi uređivanje i opremanje šest tematskih centara za posjetitelje i interpretaciju te mega projekt uređenja novog muzeja nematerijalne baštine Riznica Međimurja. Svi centri i muzej dio su integralnog kulturno turističkog proizvoda Ekomuzej Međimurje malo. Ove je godine završena 1. faza uređenja i opremanja objekta Centra za posjetitelje Ekomuzej Međimurje Malo  u Čakovcu kao središnje prihvatno/emitivne točke gdje je za rekonstrukciju i opremanje objekta utrošeno 4,5 milijuna kuna što je sufinancirano sredstvima OP INTERREG V-A HUHR kroz projekt Attractour (85%) i Međimurske županije (15%). U 2. fazi projekta želi se dodatno opremiti Centar multimedijalnim postavom kojim će se interpretirati najatraktivnije kulturno-turističke ponude Međimurja i motivirati posjetitelje na  daljnje posjećivanje u destinacijama u kojima izvorno egzistira interpretirana baština sa uređenim tematskim prihvatnim Centrima.  Vrijednost te faze opremanja iznosi  1.209.375,00 kuna od čega je  560 000,00 kuna predmet potpisanog Ugovora. U 3. fazi projekta u vrijednosti  1.078.015,00 kuna nabaviti će se oprema s aplikacijama. Na taj način će sveukupna vrijednost projekta kroz tri faze iznositi 6.787.500,00 kuna.
Uspostavljanje sustava infocentara i interpretacije, te  razvoj kulturnog turizma utvrđene su kao prioritetne mjere Masterplanom razvoja turizma Međimurske županije do 2020. Tako su iz spomenutog natječaja odobrena sredstva i za novu fazu interpretacijskog centra „Dravski zlatari“ općini Donji Vidovec u iznosu od 490 000 kuna, te općini Sveti Martin na Muri za interpretacijski centar „Skelarska kuća“ u iznosu od 230 000 kuna.


 
 
 
 

homecrossmenuchevron-down
linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram Skip to content