Menu
Europska regija sporta 2022.
|
Visit Međimurje

Na kraju uspješne 2018. godine održana svečana sjednica Skupštine Međimurske županije u tonu međimurske popevke na kojoj je dodijeljena povelja Đuri 'z Međimurja

Datum objave: 20. prosinca 2018.

Već tradicionalno, povodom završetka godine, 20. prosinca 2018. godine održana je u svečana sjednica Skupštine Međimurske županije koja je okupila predstavnike političkog, gospodarskog i kulturnog života Međimurja. Predblagdansko ozračje dodatno je upotpunjeno programom kojim je iskazan ponos i radost uvrštavanjem međimurske popevke na UNESCO-vu Reprezentativnu listu nematerijalne baštine čovječanstva.
Pored predsjednika Skupštine Međimurske županije Mladena Novaka sa zamjenicima Dragutinom Glavinom i Franjom Makovcem, župana Matije Posavca sa zamjenicima Sandrom Herman i Josipom Grivecom te pročelnicima, svečanoj sjednici Skupštine nazočili su i zastupnici u Hrvatskom saboru Bernarda Topolko ,Davor Bernardić, Branimir Bunjac, Stjepan Kovač gradonačelnik grada Čakovca, generalni konzul Republike Hrvatske  u Subotici Velimir Pleša, gradonačelnici i načelnici, ravnatelji ustanova, institucija i javnih poduzeća te ravnatelji osnovnih i srednjih škola.
Svečanost je započela jedinstvenom  izvedbom himne koju je uz pratnju cimbalista Nikole Baričevića otpjevao Mirko Švenda Žiga.
Nazočne goste i uzvanike pozdravio je predsjednik Skupštine Međimurske županije Mladen Novak naglasivši kako “bez obzira na svečarsku atmosferu koja nas u vrijeme Adventa okružuje, ne smijemo zaboraviti na probleme i sve ono što smo kao odgovorna županijska vlast obećali učiniti u 2018. godini.” kao najveći problem u čitavoj državi istaknuo je osjećaj nesigurnosti zbog kojega sve više ljudi napušta Hrvatsku, a u posljednje vrijeme i Međimurje. “Najvažnija zadaća u 2019. bit će povećanje plaća u realnom sektoru jer je to najefikasnija demografska mjera i jamstvo ostanka u svojoj zemlji poglavito mladih i obrazovanih ljudi. ” - zaključio je predsjednik Skupštine Međimurske županije Mladen Novak.
Ispred nazočnih zastupnika u Hrvatskom saboru obratio se Davor Bernardić koji je istaknuo predanost, odgovornost, marljivost Međimuraca su razlog zašto Međimurje posljednjih 27 godina služi kao primjer što i kako raditi da bi društvo mijenjali na bolje. “Međimurska županija je posebna i po tome što ovdje nije važno tko ste, što ste, odakle ste, već je važno da ste čovjek.“ zaključio je saborsku zastupnik Davor Bernardić.
Župan Matija Posavec u svome svečanom govoru zahvalio je svima koji su “sudjelovali u stvaranju atmosfere koja se zove Međimurje.” Istaknuo je kako se danas o Međimurju govori pozitivno i ističe Međimurje kao primjer te da ne treba biti samozatajan već se ponositi učinjenim.
Župan Posavec rezimirao je proteklu godinu istaknuvši kako je u obrazovanje uloženo 260 milijuna kuna te da je cilj do kraja mandata obnoviti sve škole na području Međimurja. Budući se 85% stanovnika liječi u ŽB Čakovec koja na današnji dan slavi 96 rođendan, sa 165 milijuna kuna dosadašnjih ulaganja nastoji se osigurati najviši stupanj zdravstvene zaštite. Nije zanemarena niti kultura, očuvanje tradicijske i kulturne baštine u što je uloženo više od 70 milijuna kuna. Zaključno, 2018. godinu ocijenio je dobrom te najavio još dinamičniju 2019. godinu.
Budući je Svečana sjednica prigoda da se zaslužnim pojedincima zahvali na njihovom radu te doprinosu Međimurskoj županiji, Povelju Međimurske županije u znak priznanja  i zahvalnosti za dugogodišnji plodonosan rad i doprinos razvoju kulturno-umjetničkog amaterizma, nebrojene nastupe u kojima je svojim humoreskama unosio dobro raspoloženje u obiteljske domove i na društvena događanja župan Posavec uručio je Ivanu Beneu, poznatijem kao Đura z' Međimurja kojemu je kao uvod u dodjelu plakete priređeno i posebno iznenađenje, skeč kakvim je on desetljećima uveseljavao, ovoga puta bio je posvećen njemu izveli su njegovi prijatelji Zlatko Gorski, Štefica Kolarić i Zvonko Klemenčić.
Povelja Međimurske županije dodijeljena je i donedavnom županu općine Lendava g. Antonu Balažeku, dokazanom prijatelju Međimurja, za osobni doprinos i posebne zasluge za uspješnu suradnju između Općine Lendava i Međimurske županije na području politike, gospodarstva, kulture i potpore hrvatskoj manjini u Republici Sloveniji.
Drugi dio svečane sjednice Skupštine Međimurske županije bio je svojevrsni hommage međimurskoj popevki koja je prije nepunih mjesec dana uvrštena na UNESCO-vu Reprezentativnu listu nematerijalne baštine čovječanstva čime je iskazana i javna zahvala svima koji su pridonijeli ovom velikom uspjehu Zajednici kulturno-umjetničkih udruga Međimurske županije koja okuplja čuvare popevke iz Međimurja, Mađarske i Republike Slovenije, TZ Međimurske županije, Muzeju Međimurja, Ministarstvu kulture, a posebno  teti Lizi, Lidiji Bajuk, gđi Mariji Tuksar, Žigi, nazočnoj gđi Merkač te svima koji su na bilo koji način pridonijeli ovom velikom uspjehu.
O postupku kandidature i odabira govorio je predsjednik Zajednice hrvatskih kulturno umjetničkih udruga Međimurske županije Dejan Buvač istaknuvši da je ovo velika čast, ali i obveza te veliki posao tek predstoji te da će se na svim razinama i  nadalje kroz popisivanje nematerijalne baštine, poticanje provedbe programa zaštite i očuvanja različitih tradicijskih znanja i umijeća putem radionica, obrazovnih i izvannastavnih programa, dokumentiranja, istraživanja, međunarodne suradnje i drugih aktivnosti intenzivno raditi na očuvanju popevke – nematerijalne kulturne baštine čovječanstva.
U kulturnom dijelu programa posvećenom međimurskoj popevki nastupili su učenici OŠ Selnica sa skladbom „Međimurje kak imam te rad“, Mirko Švenda Žiga, cimbalist Nikola Baričević, čuvarica popevke iz Domašinca  Cecilija Merkač-Hudopisk, prikazan je kandidacijski film kojim je popevka uvrštena na na UNESCO-vu Reprezentativnu listu nematerijalne baštine čovječanstva, a uz prekrasne fotografije Međimurja studija „Reci DA“ nazočni su uživali u recitalu Zvonimira KlemenčićaFala Božek za Međimurje“ u izvedbi Marijana Belčića.
 

homecrossmenuchevron-down
linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram Skip to content