Menu
Europska regija sporta 2022.
|
Visit Međimurje

Najuspješnija poduzeća u Međimurju u 2017.godini su „NDK“ iz Svetog Urbana, „Centrometal“ Macinec i „Tubla“ Čakovec

Datum objave: 23. studenoga 2018.

Gospodarsko vijeće Hrvatske gospodarske komore – Županijske komore Čakovec, 23.studenoga 2018. održalo je svečanu i proširenu sjednicu, na kojoj su dodijeljene Zlatne plakete najuspješnijim poduzećima i trgovačkim društvima Međimurske županije u 2017. godini u tri kategorije.
U kategoriji malih trgovačkih društava, najuspješnijom tvrtkom proglašen je NDK d.o.o.  iz Svetog Urbana. U kategoriji srednjih trgovačkih društava Centrometal d.o.o. iz Macinca, dok je najuspješnije veliko trgovačko društvo - Tubla d.o.o. iz Čakovca.
Nazočne je pozdravio predsjednik HGK ŽK Čakovec Mladen Križaić. Čestitao je nagrađenima i istaknuo sinergiju svih čimbenika u Međimurskoj županiji što rezultira i iz godine u godinu sve boljim gospodarskim rezultatima.
Savjetnik predsjednika HGK Marko Jurčić istaknuo je Međimurje kao primjer kako se uspješnon suradnjom postižu izvrsni rezultati. Čestitao je nagrađenima, kazavši kako nije lako u Međimurju biti najbolji, stoga nagrađeni zaslužuju posebnu čestitku.
Prema podacima FINA-e na području Međimurske županije u 2017. godini poslovalo je 3114 poslovnih subjekata, koji su zapošljavali 27.999 djelatnika što je povećanje za 1.179 osoba ili porast od 4,4 posto u odnosu na 2016 . godinu kada su zapošljavali 26.820 osoba. Ako broju zaposlenih u poduzećima Međimurju dodamo zaposlene kod obrtnika, poljoprivrednike, slobodna zanimanja, zaposlene u javnom sektoru, bankama i osiguravateljskim tvrtkama, tada broj ukupno zaposlenih osoba u našoj županiji iznosi 40 520. Ukupni ostvareni prihodi naših regionalnih poduzeća u 2017. godini iznosili su 14.148.205 000 kuna, što je povećanje od oko 9,5 posto u odnosu na rezultate iz 2016 . godine. Tijekom 2017. godine ostvarena je dobit od 803.113 000 kuna, što je rast od 8,7 posto u odnosu na 2016 . godinu. U novu materijalnu imovinu tvrtke su uložile  460.652 000 kuna.
Najznačajnije djelatnosti u Međimurskoj županiji , kao i prethodne godine su prerađivačka industrija, građevinarstvo, trgovina, prijevoz i skladištenje te stručne, znanstvene i tehničke djelatnosti.
Župan Matija Posavec naglasio je kako inozemna konkurencija imperativno nameće gospodarstvu potrebu za sve većim stručnim znanjima, novim tehnologijama i inovacijama. „U gospodarskom sektoru imamo pozitivne brojke, no na nacionalnoj razini još uvijek u cijelosti nema nužne okvire održivosti te su potrebne dodatne promjene koje će gospodarstvu olakšati poslovanje. Od naših poduzeća se očekuje da odolijevaju pritiscima tržišta, da uredno namiruju obveze prema vjerovnicima, da potaknu brži društveni i gospodarski razvoj, da osiguraju znatno veću zaposlenost, porast plaća i općeg standarda. Čestitam svim poduzetnicima, a doprinos Međimurske županije ide u nekoliko smjera. To su stvaranje povoljnog poduzetničkog okruženja kroz kvalitetnu infrastrukturu i gospodarske zone, efikasna javna uprava i pomoć poljoprivrednim proizvođačima u plasmanu proizvoda na druga tržišta. Međimurska županija potiče i gospodarstvo kroz značajno korištenje EU sredstava, projektima vrijednim stotine milijuna u gradnji ili adaptaciji škola, dvorana, bolnice, doma zdravlja, muzeja, javnih zgrada i sl. Mnogo se ulaže i u kvalitetu obrazovanja kroz uvođenje novih sadržaja, promjene upisnih kvota, poticanje izvrsnosti i inovativnost. No i ovu priliku koristim kako je povećanje prosječne neto plaće pretpostavka gospodarskoj, demografskoj i svakoj drugoj reformi. Međimurska županija će u budućem razdoblju prioritete usmjeravati na internacionalizaciju i digitalizaciju, gospodarsku diplomaciju i uspostavu sustava dualnog obrazovanja, a uspjeh zasigurno neće izostati.“  poručio je župan Posavec.
Ministar gospodarstva i poduzetništva Darko Horvat posebno se osvrnuo na treću fazu porezne reforme kojom su želi olakšati građanima te pomoći tvrtkama da jednostavnije i efikasnije posluju. Najavio je i ukidanje 322 administrstivna procesa te smanjenje dijela neporeznih davanja kao i ukidanje oporezivanja stipendiranja učenika tijekom 2019. godine. „Procesi se događaju, ali događaju se presporo, za ono što smo govorili da trebamo, sada govorimo moramo jer nemamo vremena, prestižu nas do nedavno puno manje razvijena gospodarstva od hrvatskog“ rekao  je ministar Horvat.
Svečanosti su pored ministra gospodarstva u Vladi RH Darka Horvata, župana Međimurske županije Matije Posavca nazočili i predsjednik uprave HAMAG - BICRO-a Vjeran Vrbanec, savjetnik predsjednika HGK Marko Jurčić, direktorica HGK ŽK Čakovec Dijana Krnjak, zamjenik gradonačelnika grada Čakovca Mario Medved, gradonačelnik Preloga Ljubomir Kolarek, načelnik PU Međimurske Ivan Sokač, načelnici općina, brojni poduzetnici, ravnatelji obrazovnih institucija te novinari.

homecrossmenuchevron-down
linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram Skip to content