Menu
Europska regija sporta 2022.
|
Visit Međimurje

Otvorena Poučna staza u znak sjećanja na poginule međimurske policajce

Datum objave: 9. rujna 2018.

Policijska udruga IPA Međimurje, u suradnji s Javnom ustanovom za zaštitu prirode Međimurske županije, uredili su poučnu stazu u IPA Centru u Gornjem Kuršancu.
Na stazi se nalazi 15 info ploča s poučnim sadržajem o biljnom i životinjskom svijetu unutar zaštićenog područja Regionalnog parka Mura-Drava te nekoliko velikih ploča na ulazima. Svaka od ploča posvećena je jednom od poginulih međimurskih policajaca u Domovinskom ratu.
Predsjednik Udruge Darko Dragičević naglasio je kako se poučna staza otvara u spomen na 11.rujna 1991.godine kada je, iz Policijske uprave Varaždinske u obranu Vukovara i Borovog Naselja, upućena posljednja smjena policijskih službenika, u sklopu kojeg su bili i pripadnici tamošnje Zasebne postrojbe Policijske uprave Varaždinske i Policijske stanice Čakovec (današnje Policijske uprave Međimurske). Tijekom Domovinskog rata u Vukovaru i Borovom Naselju smrtno je stradalo 14 međimurskih policijskih službenika i jedan se vodi nestalim te je jedan međimurski policajac poginuo nedaleko grada Petrinje.
IPA centar nastaviti će se razvijati u čemu će imati podršku Općine Nedelišće jer, kako ističe zamjenik načelnika  Željko Kacun, važno je čuvati uspomenu i sjećanje na naše heroje. Općina Nedelišće pomogla je u izradi projektne dokumentacije te će se, po izdavanju građevinske dozvole, nastaviti s radovima.
Župan Međimurske županije Matija Posavec zahvalio je svima koji su sudjelovali u inovativnom projektu. Poučna staza „Kuršanečki lug“ pokazala je suradnju policije i zajednice, čuva trajnu uspomenu na naše poginule policajce, te postaje mjesto pijeteta, poštovanja i sjećanja.
Na svečanosti otvorenja, spomenuta su imena međimurskih heroja kojima je posvećena Poučna staza. To su Dragutin Friščić, Božidar Košir, Josip Šajnović, Dragutin Lehkec, Mladen Vinko, Vladimir Rojko, Dražen Štefulj, Ivan Oreški, Damir Lehkec, Darko Tišljarić, Ljubomir Jalšovec, Ivan Hižman, Željko Pongrac, Predrag Kozar i Antun Mutvar.  
Osim otvaranja Poučne staze, Policijska uprava Međimurska i Udruga „Vukovarski branitelji i logoraši Međimurja“ organizirali su Memorijalni malonogometni turnir na prostoru HVIDRA-e uz rijeku Dravu. Pobjednik turnira bila je nogometna ekipa PU Međimurske koja je u finalu bila bolja od ekipe PU Varaždinske.
Predsjednik Udruge Željko Sršan zahvalio je svim podupirateljima sportskog turnira očekujući kako će on postati tradicionalno okupljanje policajaca i hrvatskih branitelja iz Međimurske i Varaždinske županije, te zahvalio brojnim gostima koji su svojom podrškom i nazočnošću sudjelovali u brojnim aktivnostima toga dana. Osim otvorenja Poučne staze i malonogometnog turnira, položeni su vijenci i zapaljene svijeće kod Spomen obilježja u zgradi PU Međimurske, te kod Zida boli u Čakovcu.
Cjelodnevnoj manifestaciji nazočili su načelnici PU Međimurske Ivan Sokač, PU Varaždinske Predrag Benčić, PU Vukovarsko Srijemske Fabijan Kapular, savjetnik ministra branitelja Tomislav Josić, župan Matija Posavec, zamjenik gradonačelnika Čakovca Zoran Vidović, zamjenici načelnika Nedelišća Nikola Novak i Željko Kacun, gvardijan Franjevačkog samostana u Čakovcu fra Željko Železnjak te mnogi drugi.
 


 

homecrossmenuchevron-down
linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram Skip to content