Menu
Europska regija sporta 2022.
|
Visit Međimurje

Na prvi dan proljeća i Svjetski dan šuma ispred Međimurske županije posađeno prvo certificirano stablo Gupčeve lipe

Datum objave: 21. ožujka 2018.

Prvog dana proljeća ujedno se obilježava i Svjetski dan šuma. Tom prigodom, župan Međimurske županije Matija Posavec sa svojom zamjenicom Sandrom Herman i pročelnikom Upravnog odjela za poslove župana Goranom Gotalom, a uz prisustvo predstavnika iz Udruge privatnih šumoposjednika Međimurja „Jegnjed“ predsjednika Tomislava Nikolića, dopredsjednika Roberta Samboleka te ispred Hrvatske poljoprivredno – šumarske savjetodavne službe, nadležan za privatne šume Međimurja Mario Vlašića, posadili su certificiranu sadnicu „Gupčeve lipe“ ispred zgrade Međimurske županije.
Sadnjom Gupčeve lipe šaljemo jednu snažnu poruku o zaštiti prirode i okoliša i to upravo na današnji dan. Iskazat ćemo važnost očuvanja šume u Međimurskoj županiji u kojoj se nalazi 11 505 hektara šume od kojih 7710 hektara otpada na privatno vlasništvo, a 3795 hektara na vlasništvo države. Mi ćemo ovaj dio simbolično hortikulturno srediti te će u samom srcu Čakovca biti lipa koja ima mnogo simbolike vezane uz Međimurje s obzirom da postoji puno mjesta koja su zaštićena prirodnim vrijednostima, isto kao što je 2/3 Međimurja u Naturi 2000. Ako smo na ovaj način dali jedan mali skroman doprinos zaštiti prirode i očuvanju šuma, izuzetno mi je drago i napravili smo mnogo“, istaknuo je Posavec.
Međimurska udruga Jegnjed mnogo napora ulaže kako bi usadila svijest cjelokupnom stanovništvu koliko je važno očuvati šume za koje je poznato da pokrivaju trećinu svjetske kopnene površine. „Simbolika čipe, nije samo Gupčeva lipa, već se kod slavonskih naroda smatrala majkom naroda. Smatram da ovom simboličnom sadnjom ukazujemo na probleme šuma u Međimurju i važnost njihovog očuvanja“, rekao je Nikolić. Što se tiče same lipe koja je danas pronašla svoje mjesto u Međimurskoj županiji, ona je certificirana i klonirana te dolazi s područja međimurskih šuma, te je autohtona. Samim time zasigurno će biti jedan od simbola međimurskih šuma, a i ujedno i bitan dio mozaika „hrvatskog cvjetnjaka“.
Spomenimo da prema posljednjim istraživanjima Međimurska županija prednjači u privatnim šumama. Shodno tome dimenzijama i impozantnim granama lipe koje predstavljaju prirodnu rijetkost, Međimurska županija prepoznala je njezinu simboliku koja se isprepliće i sa Županijom - ponekad samozatajnom, a u većini slučajeva začetnicom u svim segmentima“, dodao je Vlašić.
Uz svaku posađenu sadnicu postoji i svjedodžba Hrvatskog šumarskog instituta o podrijetlu sadnice Gupčeve lipe koja je predana međimurskom županu.
[ngg_images source="galleries" container_ids="1492" display_type="photocrati-nextgen_basic_thumbnails" override_thumbnail_settings="1" thumbnail_width="120" thumbnail_height="90" thumbnail_crop="1" images_per_page="100" number_of_columns="0" ajax_pagination="0" show_all_in_lightbox="0" use_imagebrowser_effect="0" show_slideshow_link="0" slideshow_link_text="[Prikaz slika]" order_by="imagedate" order_direction="DESC" returns="included" maximum_entity_count="500"]

homecrossmenuchevron-down
linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram Skip to content