Menu
Europska regija sporta 2022.
|
Visit Međimurje

Predsjednica RH u Murskom Središću o izgradnji mosta sa Slovenijom, a u Prelogu o efikasnosti gospodarstva

Datum objave: 16. prosinca 2016.

Nakon posjeta administrativnom središtu Međimurja, Gradu Čakovcu, predsjednica Republike Hrvatske Kolinda Grabar Kitarović svoj drugi dan izmještanja ureda na sam sjever zemlje, započela je s posjetom u preostala dva grada Međimurske županije, Murskom Središću i Prelogu. Tako su je u Murskom Središću uz samu Muru i tamošnju šetnicu, dočekali župan Međimurske županije Matija Posavec i gradonačelnik Dražen Srpak, uz mnoštvo građanki i građana, mališana iz Dječjeg vrtića „Maslačak“, te središćanski rudari. S ciljem da se pronađu rješenja za mnogobrojne prometne poteškoće s kojima se suočavaju građani našeg najsjevernijeg grada, ali i žitelji Međimurja, Predsjednica je pritom uz svoje domaćine, a nakon susreta s građanima, prošetala uz Muru, te se zaustavila uz sam most koji spaja Hrvatsku i Sloveniju.
Da je poboljšanje sigurnosti na cesti, ali i kvalitete življenja svih građana Murskog Središća te mještana naselja sve do Čakovca prioritet, zaključeno je obilaskom, ali i na kraju radnog sastanka održanog u gradskoj vijećnici. Na sastanku kojem su prisustvovali još i savjetnik za unutarnju politiku u Uredu predsjednice Mate Radeljić, glasnogovornik Predsjednice RH Luka Đurić, zamjenik međimurskog župana Zoran Vidović, zamjenik gradonačelnika Zvonko Vrtarić, predsjednik Gradskog vijeća Miljenko Cmrečak, zamjenica predsjednika Gradskog vijeća Ivana Maltarić, načelnik Općine Vratišinec Zdravko Mlinarić i načelnik Općine Sveti Martin na Muri Franjo Makovec. Predsjednici je prezentirano rješenje novog mosta i zaobilaznice Murskog Središća, kojima bi se rasteretio promet koji broji i do 16 tisuća vozila mjesečno. Radi se o projektu koji je uz razvoj Gospodarske zone možda i najvažniji projekt u gradu, jer direktno utječe na zapošljavanje i gospodarsku situaciju.
Problematiku je iznio gradonačelnik, uz to dodavši kako su dosad mnogi dolazili i održavali sastanke za rješavanje te problematike, međutim rezultata nije bilo. „Stoga molim da ovaj u konačnici rezultira s pokretanjem projekata, Međimurska županija financirala je idejno rješenje  i uskladila prostorne planove sa susjedima, sada je sve stvar ministarstava da zadovolje projekt od  interesa jedne i druge države“, objasnio je. Župan je tom prilikom objasnio kako su strukturni i kohezijski fondovi jedini u mogućnosti financijski provesti projekt. „Kandidiranje ovog projekta je strateško, jer osim što se njime povezuju most i cesta dvaju država on je  i interes Europske unije, a uz bolju sigurnost na prometnici stvaramo jednu gospodarski jaku i atraktivnu sredinu“, pritom je rekao Posavec. „Dobivam mnogo upita i inicijativa s mađarske strane vezanih uz otvaranje granica, a projekt poput ovog mosta u Murskom Središću, ali i Kotoribi, su upravo oni koji spajaju i povezuju, što je iznimno važno posebno u ovom trenutku kada imamo žicu na granici“, zaključila je sastanak Predsjednica RH.
U Međimurju je više ideja i inicijative nego problema
Dani provedeni ovdje s vama, upoznajući vaše iskustvo i znanje, vrijede mi više nego ijedan dan proveden u Zagrebu, kada je tema gospodarstva u pitanju“, jasna je bila Predsjednica u poruci s kojom se obratila međimurskim gospodarstvenicima u dvorani Muzeja Croata Insulanus u Prelogu, gdje ju je uz zaposlenike gradske uprave dočekao tamošnji gradonačelnik Ljubomir Kolarek. Boravak u Prelogu započeo je radnim sastankom kojem su prisustvovali još i savjetnik i glasnogovornik Predsjednice RH, suradnici gradonačelnika, predsjednik Gradskog vijeća Goran Gotal, bivši gradonačelnici, župnici s područja Grada, saborski zastupnik Darko Horvat i istaknuti gospodarstvenici i poduzetnici. „Ovdje je u Međimurju, ali i Prelogu više pozitivnih ideja i inicijativa nego problema, što je razlika u odnosu na ostatak zemlje. Poduzetništvo je Međimurju bitno, tako upravo treba biti, stoga i je spoj rada jedinica lokalne samouprave i poduzetnika ovdje zaista za primjer. Kako smo i razgovarali jučer sa županom, cilj je razvijanje poslova i investicija koje će generirati veće plaće“, naglasila je Predsjednica, dok su gospodarstvenici izjavili da postaju uvozni lobisti umjesto izvozni, te kako jedino izvor generira rast. „Jedan od ključeva napretka je kvalitetnija gospodarska diplomacija koju treba jačati te postavljati spodobne ne podobne“, zaključila je Predsjednica. Drago nam je da Predsjednica ovdje može vidjeti kako funkcionira lokalna i regionalna uprava, koja je u korak s vama. Nas uvijek imate za partnera i prijatelja, jer moramo biti naročito efikasni, odgovorni i transparentni za svaki novi korak više za razvoj našeg gospodarstva“, objasnio je pritom međimurski župan.
Moraju se smanjiti parafiskalni nameti da mogu rasti plaće, a zadovoljan radnik generira povećanu potrošnja što se državi se vraća kroz povećanje PDV-a. Investitor iz AAT Geothermae Draškovec objasnio je pritom kako je u posjet pozvao predsjednika Europske komisije Jean – Claudea Junckera, kako bi prezentirali inovativno rješenje primjenjivo upravo u Međimurju zbog čega je spomenutoj tvrtci Europska unija odobrila više od 100 milijuna kuna bespovratnim sredstava, dok se Đuro Horvat, direktor tvrtke Tehnix osvrnuo na pozitivne pomake u Zakonu o javnoj nabavi, te prijedlog da samo ekonomski najpovoljnija ponuda mora biti prioritet, a ne cijena.
Ujedno je on pritom bio domaćin Predsjednici u okviru posjeta tvrtci i kompleksa Tehnix, gdje ju je upoznao s novim uspjesima na svjetskom tržištu, te s dobitnicima nagrade Eko oskar iz Međimurja. Još jedan primjer uspješnog gospodarstvenika, ali i izvoznika, uz Tehnix je i tvrtka Šestan – Busch, gdje su Predsjednicu RH i međimurskog župana dočekali vlasnik Alojzije Šestan, tehnički direktor tvrtke Božo Bujanić i Snježana Mikec. Uz predstavljanje svih uspjeha i napretka u tehnologijama tvrtke, po prvi je puta predstavljena nova multifunkcionalna kaciga koja obuhvaća kamere i vizir naočale za noćno gledanje bez naknadnog djelovanja po kacigi, a koja će pridonijeti psihofizičkoj stabilnosti vojnika.
„Svaki dan igramo svjetsku utakmicu, svaki dan moramo napraviti nešto novo da bi uspjeli“, objasnio je svoju priču o uspjehu Šestan, dodao kako su mnogi zainteresirani za preuzimanje tvrtke, ali i da o odlasku u ovim uvjetima ni ne razmišljaju, pritom zahvalivši županu u kojem Šestan-Busch uvijek ima partnera i prijatelja. Predsjednica je pritom naglasila kako je ponosna na obje tvrtke, koje su svijetli primjeri te su postale pravi izvozni hit. „Inovacije i ulaganje u inovaciju su iznimno bitni, ne samo u vojnoj proizvodnji, nego i ovdje vidimo, u zaštiti ljudskih života. Međimurske su tvrtke postigle svjetski uspjeh i renome, a time potiču interes za hrvatsko gospodarstvo i hrvatske proizvođače“, rekla je Predsjednica prilikom obilaska pogona.

homecrossmenuchevron-down
linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram Skip to content