Menu
Europska regija sporta 2022.
|
Visit Međimurje

Međimurska županija i tvrtka Unimer nagradili djecu u akciji „Papir nije smeće“

Datum objave: 9. lipnja 2016.

Za svaku tonu papira potrebno je posjeći 20 mladih stabala. Prikupljanjem i reciklažom starog papira uz to što spašavamo šume, štedimo energiju, smanjujemo onečišćenje voda, zraka,  štedimo i skupi deponijski prostor. Znaju to međimurski učenici, ali i predškolarci, generacije mladih koje se tradicionalno priključuju jednogodišnjoj akciji „Papir nije smeće“ u organizaciji čakovečke tvrtke za zbrinjavanje i reciklažu otpada Unimer d.o.o te uz pokroviteljstvo Međimurske županije. Vrijedni su bili i ove godine, pa se tako u sakupljanje papira uključilo 16 vrtića sa ukupno 1263 mališana i 20 osnovnih škola sa 5577 učenika. Za to su i nagrađeni na za njih pripremljenoj svečanosti gdje su im prigodne nagrade i priznanja uz osobne čestitke dali župan Međimurske županije Matija Posavec i direktorica tvrtke Unimer Biserka Andrašević, uz prisustvo zamjenice župana Sandre Herman. „Na ovaj način odgajamo ekološki osviještene građanke i građane te značajno doprinosimo očuvanju prirodnih vrijednosti, smanjenju uvoza papirnatog otpada i povećanju efikasnosti hrvatskih tvrtki što na kraju rezultira otvaranjem novih radnih mjesta“, rekla je direktorica i od srca zahvalila svima koji su u ovih više od 35 godina prepoznali važnost akcije ovakvog tipa i uključili se sakupljanjem starog papira, jer uvjerena je, priroda će nam to višestruko uzvratiti.
6840 djece sakupilo čak 114 tona papira
6840 puta vam hvala, hvala svakom predškolcu, svakom učeniku, ali i svakom mentoru te učitelju, koji su dali svoj doprinos u sakupljanju čak 114 tona papira u godinu dana. Pokazali ste veliku dozu svoje društvene odgovornosti, brige za  okoliš i dokazali kako smo uspjeli u svojoj nakani da odgajamo odgovorne mlade ljude koji će čuvati okoliš i prirodu za buduće generacije“, između ostalog rekao je međimurski župan u obraćanju mladim vrijednim ekolozima i dodao kako tvrtka Unimer iz godine u godinu utječe na ekološku svijest svih Međimurki i Međimuraca te im se pritom na tome i zahvalio.
U kategoriji vrtića najviše starog papira prikupili su mališani Dječjeg vrtića Stonoga iz Novog Sela Rok sa 214,15 kilograma papira po polazniku, slijede ih djeca iz Dječjeg vrtića Pčelice iz Ivanovca sa 102,26 kilograma i Dječji vrtić Kotoriba sa 57,87 kilograma po polazniku. Najuspješnija škola je Osnovna škola Donji Kraljevec koja je prikupila 43,57 kilograma te osnovne škole Nedelišće i Donja Dubrava sa 40,46, odnosno 39,73 kilograma starog papira. Za svoj su trud nagrađeni, za prvo mjesto u obje kategorije s 3 tisuće kuna, drugo 2 tisuće, a treće tisuću kuna što je osigurala Međimurska županija, dok je sponzor, tiskara Zrinski djecu darivala prigodnim poklon paketima. Svečanost su uljepšala djeca DV Ivanovec koji su nastupom zaokružili i zaključili ovogodišnju akciju uz najavu nove koja je već započela, 16. svibnja 2016. godine. Svi prisutni svojim su doprinosom pokazali kako otpad nije smeće već u većini slučajeva sirovina koja preradom dobiva novu uporabnu dimenziju.

#odgovornost #znanje

homecrossmenuchevron-down
linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram Skip to content