Menu
Europska regija sporta 2022.
|
Visit Međimurje

Dobra suradnja čakovečkog ogranka Matice hrvatske i Međimurske županije okrunjena potpisivanjem Protokola o suradnji

Datum objave: 6. svibnja 2016.

Mi Međimurci ponosimo se svojom kulturnom baštinom, zbog čega je iznimno važno da čuvamo našu povijest i pisanu riječ kao svjedočanstvo jednog vremena“, istaknuo je prilikom svečanosti potpisivanja Protokola o suradnji Međimurske županije i Matice hrvatske – Ogranak Čakovec župan Međimurske županije Matija Posavec. Tim su potpisom obje strane istaknule vrijednost međusobne suradnje koja se očituje u zaključenju Sporazuma o osnivanju Biblioteke „Murodravane“, koji je između Županije i Matice potpisan u travnju, s ciljem tiskanja kapitalnih djela od osobite važnosti za kulturnu povijest Međimurja. Na taj se način Međimurska županija obvezala da, u skladu sa svojim mogućnostima, nastavi potpomagati rad Ogranka, na očuvanju kulturnoga identiteta Međimurja, ali i Hrvatske. Protokol su, uz župana Posavca, potpisali  predsjednik Matice hrvatske – Ogranak Čakovec Ivan Pranjić i predsjednik Matice hrvatske akademik Stjepan Damjanović.
Međimurje ima bogatu kulturnu povijest što samo po sebi traži istraživanja, a time i objavljivanje tekstova“, rekao je tom prilikom Pranjić, naglasivši kako je samo u prošloj godini Matica tiskala čak devet djela. „Veliko je zadovoljstvo da i u ovim teškim gospodarskim vremenima naša županija ima prostora voditi računa o kulturnim potrebama“, napomenuo je Pranjić. Brojne pohvale na ime potpisivanja Protokola imao je predsjednik Matice hrvatske istaknuvši kako Matica uskoro navršava 175 godina postojanja, te da je tijekom cijelog tog razdoblja nastojala ne biti centralistička institucija, već pokriti što veće područje Lijepe Naše, ali i šire.
Čakovečki Ogranak Matice jedan je od najjačih u našoj zemlji i to upravo zato što ima ovakvu potporu županijske vlasti“, izjavio je akademik Damjanović i dodao kako u ovom potpisivanju s jedne strane vidi zadovoljstvo dosadašnjom suradnjom, a s druge želju da ona bude još i bolja. Župan Posavec zahvalio se na brojnim komplimentima, no naglasio kako se sve ovo radi isključivo iz poštovanja prema potrebama očuvanja kulturne baštine i slavne povijesti. „Drago mi je što se ovo potpisivanje odvija u ovom trenutku zato što, prije svega, obilježavamo Dane Međimurske županije, a također je i Hrvatski sabor ovu godinu, na inicijativu Županije i Matice, proglasio Godinom Nikole Šubića Zrinskog u okviru 450. obljetnice Sigetske bitke“, zaključio je župan i dodao kako očekuje veliki doprinos Matice u promicanju povijesti Zrinskih i njihovog utjecaja na međimursku, hrvatsku, ali i europsku povijest.

homecrossmenuchevron-down
linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram Skip to content