Menu
Europska regija sporta 2022.
|
Visit Međimurje

Međimurska tvornica HAIX-a najmodernija u Europi izvozi i u Kinu

Datum objave: 12. ožujka 2016.

Prije gotovo 7 godina u Maloj Subotici izgrađen je pogon za proizvodnju specijalizirane obuće njemačke tvrtke HAIX, koji se sastojao od jedne proizvodne na 5.800 m2. Ovog vikenda otvorena je sada već treća izgrađena hala, koja je ukupnu veličinu proizvodnog pogona povećala na 15.200 m2 koji su iskorišteni prema principima niskoenergetske gradnje u kojima se toplina strojeva koristi za zagrijavanje pogona, a podzemne vode za hlađenje. Na tom su prostoru smješteni proizvodnja, skladište sirovine, skladište gotove robe, kao i uredi, kantine i ostali sadržaji potrebni za normalno funkcioniranje, u što se danas uvjerio župan Međimurske županije Matija Posavec prilikom obilaska i otvorenja novog pogona, uz domaćinstvo Marcusa Linsa, prokurista i voditelja poduzeća Haix obuća, hrvatske tvrtke u sastavu njemačke Haix Grupe, predsjednika Uprave, Ewalda Haimerla, Suzane Mlinarić, članica Uprave te načelnik Općine Mala Subotica Vladimir Domjanić.
Naših 750 radnika svaki dan može proizvesti i do 10 tisuća pari obuće, u ovoj, apsolutno najmodernijoj tvornici HAIX tvrtke u svijetu, iz koje se obuća izvozi u 75 zemalja svijeta. Godišnje dolazimo i do milijun pari obuće koja je namijenjena za potrebe vojske, vatrogastva, policije i spasilačkih službi, a izvozimo diljem svijeta, pa čak i u Aziju, u Kinu“, objasnio je vlasnik, u čemu je upravo međimurski župan prepoznao pravu vrijednost posla međimurskih radnica i radnika. „Stvoreni su uvjeti i otvoreno je novih 170 radnih mjesta, a naši radnici svakog dana dokazuju svoju premoć u znanju i vještinama koje ovdje još i razvijaju. Primjere dobre prakse ne moramo tražiti vani, jer oni postoje tu kod nas. Čak 97 posto proizvedene obuće u Međimurju se izveze, a od 2010., dakle šest godina, zahvaljujući ovoj tvornici, diljem svijeta uspješno se plasiraju cipele s oznakom „Made in Croatia“, naglasio je Posavec i objasnio da je uz visoku produktivnost Međimurki i Međimuraca, ključnu ulogu imala i učinkovita lokalna samouprava koja je građevinsku dozvolu za ranije pogone izdala u rekordnim rokovima, a zadnji za svega jedan dan.
Naglasio je kako županija ima cilj uz kontinuirani pristup povećanja broja investicija i radnih mjesta, stvoriti sigurno zaposlenje svojim građanima, a u tom segmentu surađuju i s tvrtkom HAIX, pa tako omogućuju školovanje obućara koji obavljaju praksu u Maloj Subotici gdje ih čeka i zaposlenje. Od otvaranja prvog pogona pa do danas, tvrtka je u Međimurju uložila više od deset milijuna eura u građevinske radove te više od 6,5 milijuna eura u opremu i strojeve za proizvodnju, a i ove godine, sva obuća Haixa bit će kompletno proizvedena u Europi. Stoga mogu sa sigurnošću već najaviti nove investicije“, naglasio je Haimler te vidno zadovoljan međimurskim pogonom naglasio kako proizvodnju želi učvrstiti i proširiti.

homecrossmenuchevron-down
linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram Skip to content