Menu
Europska regija sporta 2022.
|
Visit Međimurje

Prijem mladih kod župana: Međimurski programeri primjer su u svijetu

Datum objave: 9. prosinca 2015.

Programiranje predstavlja jedno od ključnih zanimanja budućnosti. Prema procjenama, do 2020. godine na području EU nedostajat će 900 tisuća IT profesionalaca. Sektor je to koji zadnjih 5 godina ostvaruje rast izvoza u Hrvatskoj od čak 78% i čije su plaće znatno iznad hrvatskog prosjeka, a također bilježi 45% veći broj ponuda za posao. Stoga je danas potražnja za programerima daleko veća od ponude, a kako bi što više mladih zaintrigirao za ovo zanimanje budućnosti, župan Međimurske županije Matija Posavec, primio je mlade uspješne informatičare.
Radi se o učenicima osnovnih i srednjih škola koji su članovi udruga Mladi informatičari Strahoninca (MIS) i Međimurski informatički klub Čakovec (MIK), koji su ostvarili nove zapažene rezultate i u školskoj godini 2014./2015. Ove dvije udruge kontinuirano rade na edukaciji mladih programera, a njihovi rezultati najbolja su potvrda uloženog truda i vremena. U sklopu projekta "Želim biti programer", sufinanciranog od strane Županije, uspješno educiraju čak 64 mladih programera u suradnji s međimurskim školama. Udruge su jedine iz Međimurja koje imaju predstavnike u olimpijskim timovima Hrvatske, uz napomenu da je u tim natjecanjima Hrvatska među 20 najboljih u svijetu, s čime su se pohvalili osim županu, ujedno i prisutnima predsjedniku skupštine Mladenu Novaku, kao i Dijani Pahek iz UO za društvene djelatnosti.
Župan Posavec istaknuo je da možemo biti izrazito ponosni na činjenicu da takvi kadrovi potječu iz naše županije te naglasio kako u budućnosti želi suradnju s još više informatičara, mentora i škola. Glavni je cilj Županije dobrom motivacijom stvoriti takve kadrove i nakon toga im omogućiti uvjete koji će ih navesti da ovdje i ostanu.
„Doba je tehnologije i svijet se sve brže razvija u tom pravcu. Nažalost, kod nas se tek jedan mali broj ljudi bavi programiranjem, a upravo takvi kadrovi nedostaju. Stručnjaci IT sektora velika su potreba gospodarstva, a s tim u svezi, Županija radi sve kako bi u skoro vrijeme mladi programeri mogli raditi u zajedničkom prostoru u modernoj učionici za informatiku“, najavio je Posavec te uputio poziv mladima da se uključe u grupe poput MIS-a i MIK-a kao oblika dodatnog obrazovanja koje će im sigurno dobro doći u budućnosti. „Pojam 'nezaposlenost' je nepoznat kod programera“, nadovezao se predsjednik MIS-a Dejan Drabić, dodavši kako su programeri danas novi pojam nafte.
U posjet Županiji stiglo je šestero učenika u pratnji dvojice mentora, Martin Josip Kocijan, državni prvak čak tri uzastopne godine, Stjepan Požgaj, osvajač četvrtog mjesta na Hrvatskoj informatičkoj olimpijadi, Matija Bujanić, prvak Hrvatskog otvorenog natjecanja u informatici, Tio Špicar, Miro Krištofić i Livio Benčik, koji su ostvarili odlične rezultate na državnoj razini, uz voditelje Miljenka Blažeku, predsjednika MIK-a i Dejana Drabića.
Kao što je vidljivo, učenici i mentori veoma su aktivni. No, žele li nastaviti ostvarivati takve ili još bolje rezultate, konstantan razvoj kroz sustav dodatnog obrazovanja nužan je kriterij lakšeg nošenja s konkurencijom u tom sektoru koja je sve jača. Najbolje to znaju Stjepan Glavina iz Preloga i Igor Čanadi iz Čakovca, imena koja su Međimurje proslavila diljem svijeta, radom u Google-u te Facebook-u.  Postati programer sigurno nije lagan put, ali je to putovanje puno kreativnih izazova, koje pruža mladima mogućnost da postanu aktivni sudionici u kreiranju budućnosti, te da osiguraju vlastitu egzistenciju koja bi ih na kraju mogla navesti da svoju sreću ne traže u inozemstvu, već da ostanu, rade i stvaraju ovdje.

homecrossmenuchevron-down
linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram Skip to content