Menu
Europska regija sporta 2022.
|
Visit Međimurje

Međunarodni dan borbe protiv nasilja nad ženama u Međimurju uz kampanju Odbijam biti statistika

Datum objave: 25. studenoga 2015.

1999. godine Ujedinjeni narodi prihvatili su 25. studeni kao Međunarodni dan borbe protiv nasilja nad ženama. Ono se događa u raznim aspektima, od ženskog i obiteljskog pa do društvenog života, a činjenica da je u Hrvatskoj svakih 15 minuta fizički zlostavljana po jedna žena, govori dovoljno o ozbiljnosti problema. Naglašeno je to i povodom obilježavanja tog dana u Međimurskoj županiji, konferencijom za medije Povjerenstva za ravnopravnost spolova na kojoj su se obratile zamjenica župana Međimurske županije Sandra Herman i Josipa Carović, predsjednica Povjerenstva. „Odlučili smo ove godine s gradskim povjerenstvima Čakovca, Murskog Središća i Preloga te s općinskim povjerenstvima Nedelišće, Svetog Martina na Muri, Belice i Dekanovca te ostalim dionicima akcije obilježiti taj dan, postavljanjem štandova i dijeljenjem letaka, ali i tribinom na temu nasilja“, rekla je predsjednica Povjerenstva te time najavila događanja u subotu 28. studenog od 9 do 11 sati, u svakom gradu i općini.
Tribina će se održati od 12 sati u zgradi Scheier u Čakovcu na kojoj će aktivno sudjelovati Višnja Ljubičić, pravobraniteljica za ravnopravnost spolova RH, Nansi Tireli, predsjednica Saborskog odbora za ravnopravnost spolova u dosadašnjem sazivu i Iva Prpić, pomoćnica ministrice pri Ministarstvu socijalne politike i mladih Republike Hrvatske te Antonija Canjuga, ravnateljica Centra za socijalnu skrb Čakovec, Željka Mihoković, predstavnia PU međimurske, Branko Sušec, pročelnik UO za društvene djelatnosti te Sonja Tošić Grlač, pomoćnica pročelnika. Ulaz na tribinu je besplatan te se pozivaju svi zainteresirani da u subotu podrže temu sprječavanja nasilja. Na isto je pozvala i zamjenica župana te pohvalila rad Povjerenstva koji osim organizacijski, pozitivno djeluje preventivno i edukativno, a svojim su radom i druge potakli na osnivanje povjerenstava. „U Međimurskoj županiji postoji Dom za žrtve nasilja Sigurna kuća čije djelovanje pomažemo i mi kao županija te se nadamo se da će imati sve manju potrebu za povećanjem kapaciteta i sve manje potrebe za zbrinjavanje žena. To je ujedno i zadaća društva, ali i politike u cjelini, da zaštite žene i osiguraju im svaku vrstu zaštite“, rekla je zamjenica.
U Povjerenstvu smatraju da je građanska obveza svih pridružiti se kampanji koja ima za cilj ukazivati na problem obiteljskog nasilja, tj. nasilja nad ženama. Cilj kampanje je pravo na život bez nasilja, promoviranje kulture nenasilja i međusobno poštivanje spolova, jer nasilje nema opravdanja i u konačnici, što je nagore, nasilje rađa nasilje. Stoga je i pripremljen promotivni video spot naziva „Odbijam biti statistika“, uz koji svi vi možete biti dio glasa protiv nasilja. Jer šutnja, u ovom slučaju, nije zlato.

Odbijam biti statistika from LM Komunikacije on Vimeo.

homecrossmenuchevron-down
linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram Skip to content