Menu
Europska regija sporta 2022.
|
Visit Međimurje

Međimurski i vrtić iz Pečuha potpisali Povelju o prijateljstvu i suradnji

Datum objave: 26. listopada 2015.

Kako se u Pečuhu nalazi najveća nacionalna manjina Hrvata u Mađarskoj, potpisivanjem Povelje o prijateljstvu i suradnji između Hrvatskog vrtića, osnovne škole, gimnazije i učeničkog doma Miroslava Krleže iz Pečuha te vrtića Dječja mašta iz Čakovca, stvara se još čvršća suradnja dviju regija. Potvrđeno je to prilikom posjeta mađarske delegacije Međimurju, ravnatelja, odgojiteljica i dadilja koji su u suradnji s međimurskim vrtićem pokrenuli korak prema novoj razmjeni iskustava, planiranjem zajedničkih projekata kojima će promovirati multikulturalni odgoj, ali i baštinu međimurskog kraja. To je ujedno naglasila ravnateljica vrtića Dječja mašta Grozdana Žagar koja je s ravnateljem Gaborom Gyorvarijem predvodila delegaciju u posjetu Međimurskoj županiji, gdje su ih dočekali župan Matija Posavec, zamjenica župana Sandra Herman i pročelnik UO za društvene djelatnosti Branko Sušec.
Županiju je pritom istaknula kao podupiratelja predškolaraca, a posebno pohvalila projekt asistenata u nastavi kao jedinstveni pokazatelj brige o odgoju i obrazovanju te pozvala druge krajeve da slijede međimurski primjer. Susjedi pak su se nadovezali pozitivnim primjerom mađarske prosvjete koja radi na objedinjenom sustavu obrazovanja te su svi elementi djeci potrebni u učenju osigurani preko države. Stoga je dogovoreno kako će obje strane zajednički pristupati novim projektima, kako jedni od drugih itekako imamo što naučiti te se ujedno zajedničkim snagama boriti za projekte financirane iz EU fondova, a koji se tiču prekogranične suradnje. Time će se bez sumnje, složili su se svi, povezivati dva naroda te ujedno Hrvati sa svojom domovinom, a to je svojim dolaskom potvrdila i generalna konzulica u Pečuhu, Vesna Haluga. Najavljena je i organizacija zajedničkih stručnih usavršavanja, edukacija i skupova u svrhu unapređenja ranog i predškolskog odgoja i obrazovanja dvaju vrtića.
Delegacija je svoj posjet Međimurju iskoristila i za obilazak Učiteljskog fakulteta u Čakovcu, diplomskog sveučilišta studija Ranog i predškolskog odgoja i obrazovanja, prijem u Gradu Čakovcu, obilazak grada, posjet objektu Bambi u Čakovcu (sjedište DV Dječja mašta), objektu Leptirići u Zebanec Selu (područni objekt DV Dječja mašta), sudjelovanju na radionici izrade keramike u Mačkovcu te posjetu Općini Selnica, gdje su se djeca iz Dječjeg vrtića Dječja mašta predstavili pozdravom na mađarskom jeziku i drugim europskim jezicima, kao i prigodnim programom u narodnim nošnjama Međimurja. Time su pokazali  da djeca i oni koji rade u vrtićima, uistinu rade na dobrobit djece koja zaista ruše sve granice.

homecrossmenuchevron-down
linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram Skip to content