Menu
Europska regija sporta 2022.
|
Visit Međimurje

Od studenog Međimurska županija uvodi novi diplomski studij - Sestrinstvo

Datum objave: 2. listopada 2015.

Zahvaljujući novom diplomskom studiju Sestrinstva u Međimurskoj županiji, školovanje medicinskih sestara te medicinskih tehničara na sjeveru zemlje zaokruženo je u jednu cjelinu kojom se ovdje zadržava najobrazovaniji kadar. Naime danas su župan Međimurske županije Matija Posavec i Branko Dmitrović, prodekan za nastavu Medicinskog fakulteta u Osijeku potpisali Ugovor o izvođenju izvanrednog dislociranog sveučilišnog diplomskog studija Sestrinstva u Čakovcu, pa tako u Međimurju imamo srednjoškolsko i diplomsko, a u susjednom Varaždinu preddiplomsko obrazovanje. Nakon MEV-a Međimurje tako dobiva i MEF – Medicinski fakultet, što je Posavec ocijenio kao krunu u dugoročnom procesu uzdizanja međimurskog obrazovanja na jedan viši nivo.
„Na ovome smo radili nekoliko mjeseci, a danas s ponosom možemo reći da osim što imamo Učiteljski fakultet s 480 studenata, Međimursko veleučilište s oko tisuću studenata, dobivamo i diplomski studij Sestrinstva. Dakako, on nije slučajno odabran, za njega postoji interes, a i rezultat je činjenice da imamo veliki broj sestara i osoblja u našoj ŽB Čakovec koji sada imaju priliku za usavršavanje, a ostali za nastavak obrazovanja i napredovanja“, objasnio je međimurski župan i na svečanosti potpisivanja naglasio kako ga veseli mogućnost da sve to mladi i uspješni ljudi naprave u Međimurju, što im uvelike pojeftinjuje samo studiranje te naš kraj pretvara u pravu sveučilišnu sredinu.
Privremeno sjedište fakulteta bit će u prostorima Srednje škole Čakovec, a studij kojim se stječe 120 ECTS bodova, traje dvije godine.  „Već tijekom sljedećeg tjedna zaključit će se natječaji, krenut ćemo s upisima, a predavanja kreću početkom studenog“, jasan je prodekan koji je pohvalio ekspeditivnost Međimurske županije te dodao kako je interes za studij izuzetan te da očekuju oko 200 studentica i studenata. Novim studijem podići će se, osim samog obrazovanja, ujedno i razina zdravstvene zaštite, pa osim što se u sustav uvode studenti ima mjesta i za nastavnike, gdje je prilika svim liječnicima i sestrama da preko Medicinskog fakulteta napreduju u znanstveno – nastavnim zvanjima.
Kako je rečeno na potpisivanju kojem su nazočili i zamjenici župana Zoran Vidović i Sandra Herman, Tomislav Mrčela, prorektor Sveučilišta u Osijeku, Sonja Tošić Grlač iz UO za društvene djelatnosti, Magdalena Ladić, voditeljica studentske referade, Goran Radović, koordinator fakulteta u Varaždinu te Gordana Ramušćak, ravnateljica Srednje škole Čakovec, plan je da se s vremenom uvede studij za dentalne tehničare, a u skoroj budućnosti i preddiplomski studij sestrinstva.
„Cilj je da imamo što veći broj visokoobrazovanih ljudi, naime Hrvatska ih ima tek 16 posto, čime smo daleko smo ispod prosjeka, a kako mi želimo biti uz bok drugima u Europi, moramo još puno raditi na obrazovanju. Elektrotehnika, strojarstvo i medicina su grane koje imaju budućnost u zapošljavanju i razvoju našeg gospodarstva, tako da ćemo ih razvijati te uvesti još novih programa i mogućnosti da se naši građani obrazuju u Međimurju“, za kraj je rekao Posavec.

homecrossmenuchevron-down
linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram Skip to content