Menu
Europska regija sporta 2022.
|
Visit Međimurje

Međimurski turizam u rangu onog Plitvičkih jezera s oko 112 tisuća noćenja godišnje

Datum objave: 31. ožujka 2015.

U okviru sastanka Turističkog vijeća i skupštine Turističke zajednice Međimurske županije, predstavljeni su rezultati međimurskog turizma u protekloj godini te s razlogom izraženo zadovoljstvo ostvarenim. Konkretne brojke i pokazatelji govore u prilog tome da Međimurci itekako mogu biti ponosni na razvoj svog kontinentalnog turizma, povećanjem broja noćenja i dolazaka gostiju. Naime, kako je istaknuto, Međimurska županija jedina je koja na kontinentu u proteklih 14 godina kontinuirano ostvaruje porast broja noćenja s više od 10 posto. Tako je u 2014. godini zabilježeno 111.217 noćenja, točnije 12,13 posto više u odnosu na 2013. Registrirano je ujedno 48.272 dolazaka turista, što je porast za 6,85 naspram godine ranije.
Uz više od 50% hrvatskih turista, Sv. Martin odabiru i Austrijanci te Slovenci
„70 posto noćenja ostvaruju Terme LifeClass Sveti Martin, gdje je dobrom marketinškom kampanjom, županijske i općinske turističke zajednice te Općine povećan broj stranih gostiju. Ujedno se produžila dužina boravka gostiju koja iznosi 2,3 dana, a upravo su nas gosti definirali kao drugu najpoželjniju kontinentalnu destinaciju za kratke odmore u Hrvatskoj“, naglasila je zamjenica župana Međimurske županije te ujedno zamjenica predsjednika TZ Međimurske županije Sandra Herman, pritom istaknuvši kako je Međimurje smješteno samo iza Ličko-senjske županije, točnije turizma Plitvičkih jezera, što je velika čast i pohvala turističkim djelatnicima na sjeveru zemlje, ali i govori u prilog pojačanoj prepoznatljivosti na domaćem tržištu.
Pojačan interes za obiteljske smještaje i otvaranje auto kampova
Uz uspostavljanje čvršće suradnje s destinacijskom menadžment kompanijom, Međimurje je pozicionirano kao jedno od infrastrukturno najrazvijenijih kontinentalnih cikloturističkih destinacija u Hrvatskoj, a ovdašnji ugostiteljski objekti uvršteni su među skupinu vodećih u Hrvatskoj ili regiji. Upravo ta dva segmenta glavna su okosnica razvoja međimurskog turizma uz zdravstveni, kongresni te turizam baštine. Tijekom 2014. godine uz prepoznavanje nedostatka smještajnih kapaciteta u ruralnim područjima, u obiteljskom smještaju na selu povećan je broj kreveta za 16 posto, kao i interes za registraciju obiteljskog smještaj, a Grad Prelog te Općine Orehovica i Selnica inicirale su postupak usklađivanja prostorno planske dokumentacije radi omogućavanja izgradnje auto kampova.
Čakovcu nedostaje smještaj za kongresni turizam
Kada su u pitanju financijski pokazatelji, Turistička zajednica bilježi najveće ostvarenje proračuna u svom dosadašnjem djelovanju, od 3.700.000,00 kuna, uz ponajviše potporu Međimurske županije te putem natječaja Hrvatske turističke zajednice. „Izostala je samo potpora Ministarstva turizma koju ipak očekujemo ove godine, jer smo nedavno predstavili projekte koji su u velikoj mjeri prihvaćeni te će biti upućeni na financijsko vrednovanje“, dodala je zamjenica, uz to objasnivši kako ima nekoliko važnih projekata za koje će sredstva u narednom razdoblju biti itekako potrebna. U prvom redu za izradu master plana razvoja turizma do 2020. godine, završetak Mlinarske kuće Centra za posjetitelje u Sv. Martinu na Muri, ali i za izradu projektne dokumentacije za revitalizaciju Marine u Prelogu. Ujedno je najavljeno kako se razmatra potreba izgradnje City hotela u Čakovcu, kako grad ostvaruje tek 11 posto od ukupnog broja noćenja Međimurja.
Spomenimo kako su pozitivni rezultati sinergije privatnog i javnog sektora predstavljeni u autohtonom lokalnom ambijentu Izletišta Zlatni breg u Zasadbregu, u kojem obitelj Tarandek, Biserka i Ivo njeguju tradicionalnu međimursku kuhinju, uz blizinu Accredo centra sina Vanje s bogatom sportsko – rekreacijskom ponudom.

Djeca iz Međimurja učit će u Newtonovim sobama u Centru LORI, zahvaljujući sporazumu Međimurske županije i Ludbrega
Stotinu darovitih informatičara i IT stručnjaka u Međimurju  okupila Zimska škola informatike
Danas je rođendan Muzeja Međimurja Čakovec, čuvara kulturno-povijesnog blaga našega kraja
Međimurska županija podržava daljnje aktivnosti Centra za pomoć u kući, osnažujući podršku starijim i nemoćnim sugrađanima
Župan Matija Posavec čestitao europskom viceprvaku i najboljem junioru svijeta Svenu Strahiji
Objavljen poziv za turističke manifestacije i dodijeljeni certifikati za postignuća u održivom turizmu
RJEŠENJE o potrebi postupka prethodne ocjene prihvatljivnosti zahvata za ekološku mrežu - Pošumljavanje Donja Dubrava
Javni poziv za podnošenje zahtjeva za dodjelu dara u naravi u obliku poklon bona hrvatskim braniteljima iz Domovinskog rata s područja MŽ
JAVNI NATJEČAJ za sufinanciranje programa i projekata udruga u području zaštite prava potrošača, zdravstvene i socijalne zaštite, brige o djeci i mladima te ljudskih prava, demokratizacije i razvoja civilnog društva u 2024.
Međimurska županija objavila Javni natječaj za su/financiranje programa i projekata udruga koji su od interesa za Međimursku županiju u području zaštite prava potrošača, zdravstvene i socijalne zaštite, brige o djeci i mladima te ljudskih prava, demokratizacije i razvoja civilnog društva u 2024. godini
homecrossmenuchevron-down
linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram Skip to content