Menu
Europska regija sporta 2022.
|
Visit Međimurje

Mura u Središću uskoro će teći ispod novog mosta

Datum objave: 30. ožujka 2015.

Poboljšanje sigurnosti na cesti, ali i kvalitete življenja svih građana Murskog Središća te mještana naselja sve do Čakovca, sve su bliže realizaciji. Naime u gradskoj vijećnici održana je prezentacija idejnog rješenja novog mosta i zaobilaznice Murskog Središća kojom bi se rasteretio promet koji broji i do 16 tisuća teretnih vozila mjesečno, uz svakodnevni promet osobnih automobila i motocikala. Uz razvoj Gospodarske zone, kao možda i najvažniji projekt u Murskom Središće, jer direktno utječe na zapošljavanje i gospodarsku situaciju, od jednake je važnosti i ovaj strateški infrastrukturni projekt mosta i ceste od Čakovca prema obilaznici Murskog Središća.
Ovo je prvi korak u rješavanju gorućih pitanja prometa koji ide kroz centar grada i ostala  naselja. Zaobilaznica bi prolazila iza tvrtke Team kružnim tokom prešla cestu prema Peklenici te nastavila do rijeke Mure kroz „donje sinokoše“. Preko Mure povezala bi se novim mostom, a zatim nadvožnjakom iznad željezničke pruge  nastavila do stare ceste prema Lendavi na koju bi se spojila kružnim tokom između cestovnog mosta i „Duty free shop-a“, objasnio je gradonačelnik Murskog Središća Dražen Srpak. Međimurska županija financirala je idejno rješenje, a Hrvatske ceste studiju predizvodljivosti, pa se sada može krenuti u izradu projektne dokumentacije kako bi se projekt prijavio za sredstva EU fonda. „Više ovo nije samo želja ili plan, već smo odradili konkretne mjere prema realizaciji projekta koji je kao međunarodni u interesu Međimurske županije, ali i Republike Hrvatske“, rekao je župan Međimurske županije Matija Posavec i objasnio kako su strukturni i kohezijski fondovi jedini u mogućnosti to provesti financijski, po sistemu Pelješkog mosta, no na mikro razini, kako našoj zemlji u sedmogodišnjem razdoblju na raspolaganju stoje milijarde kuna.
„A za kandidiranje ovog projekta imamo važne argumente, jedan je taj da povezuje most i cestu dvaju država, Hrvatske i Slovenije, čime postaje i interes Europske unije, drugi da kada zbrojimo sav promet potreba mosta i obilaznice je jasna, a u konačnici želimo ujedno Mursko Središće u narednim godinama nametnuti kao jednu gospodarski jaku i atraktivnu sredinu“, naglašava Posavec, što će se, smatra, postići razvojem Gospodarske zone, novim ulaganjima i napretkom poduzetništva koji će grad u nekim novim okvirima pozicionirati u državi.
U projekt vrijedan više od 100 milijuna kuna kojeg su prikazali predstavnici tvrtke Urbia d.o.o Čakovec, uključila se i Općina Lendava, čiji je župan Anton Balažek istaknuo interes svog kraja za zaključenje projekta radi povezivanja nove autoceste s hrvatskim susjedima. Spomenimo kako je nakon prezentacije idejnog rješenja održan i sastanak na temu izgradnje infrastrukture u gospodarskoj zoni Brezje – Mursko Središće.

homecrossmenuchevron-down
linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram Skip to content