Menu
Europska regija sporta 2022.
|
Visit Međimurje

Mjerenjem očnog tlaka protiv sljepoće! 12. ožujak – Svjetski dan glaukoma

Datum objave: 12. ožujka 2015.

Jeste li znali da je 90 posto članova Udruge slijepih Međimurske županije vid izgubilo zbog glaukoma? Iznio je to u svom izlaganju šef djelatnosti za očne bolesti Županijske bolnice Čakovec Dragutin Turk koji je uz Katju Novak Lauš iz Očne klinike KBC Sestre Milosrdnice Zagreb, Mirnu Belovari – Višnjić, oftalmologinju Županijske bolnice Čakovec održao stručna predavanja na temu glaukoma.
„Radi se o bolesti očnog živca koja nastaje kao posljedica nereguliranog očnog tlaka, a kasnije se manifestira kao sužavanje vidnog polja, slabljenje oštrine vida i u konačnici vodi do sljepoće“, objasnili su liječnici i pozdravili župana Međimurske županije Matiju Posavca kao podupiratelja kampanje „Zaustavimo glaukom“.
Drago mi je da je i Međimurska županija jedna od lokacija diljem zemlje gdje se, uz ovakva zdravstveno stručna predavanja namijenjena liječnicima opće medicine i oftalmolozima te mjerenjima očnog tlaka, ukazuje na važnost pregleda i prevencije. Sve osobe starije od 40 godina, kao  rizičnu skupinu, ali i sve ostale pozivam da dođu u očnu kliniku na pregled, u našu, najbolju bolnicu u Hrvatskoj“, rekao je u svom obraćanju župan.
Time je svakako pridonio obilježavanju Svjetskog Dana glaukoma, 12. ožujka, a koji se ove godine nizom akcija održava punih tjedan dana, od 08. do 14. ožujka.
Dakako, cilj je jasan, podizanje svijesti i znanja o glaukomu među građanima i liječnicima te sprječavanje mjerenjima očnog tlaka i preventivnim predavanjima glaukom kao najtežu očnu bolesti. To je prepoznao i zamjenik župana Zoran Vidović koji je akciji dao podršku i time druge ohrabrio da učine isto kako bi se smanjile negativne statistike.
„Glaukom ne boli, nema nikakvih znakova oboljenja, pa se najčešće otkriva slučajno, upravo mjerenjem očnog tlaka u sklopu redovnog pregleda, istaknula je dr. Belovari – Višnjić. Kampanju organizira Referentni centar za glaukom Ministarstva zdravlja, uz potporu Hrvatskog oftalmološkog društva te pod visokim pokroviteljstvom Ministarstva zdravlja, potaknuti statistikom kako svaki drugi Hrvat ima problem s vidom.

homecrossmenuchevron-down
linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram Skip to content