Menu
Europska regija sporta 2022.
|
Visit Međimurje

Zvonimiru Bartoliću spomen – ploča i šetnica uz Dravu u rodnoj Donjoj Dubravi

Datum objave: 24. veljače 2015.

Općina Donja Dubrava, Matica hrvatska ogranak Čakovec, Družba „Braće Hrvatskoga Zmaja“ Zmajski stol u Čakovcu i Zrinska garda Čakovec bili su organizatori svečanosti povodom 85. obljetnice rođenja prof. dr. sc. Zvonimira Bartolića, preminulog 10. veljače 2009. godine.
Tom je prilikom ovom poznatom hrvatskom književniku, sveučilišnom profesoru, znanstveniku, povjesničaru književnosti, saborskom zastupniku, predsjedniku Matice hrvatske Čakovec, nakladniku, dobitniku Nagrade „Zrinski“ Međimurske županije, svestranom kulturnom i društvenom djelatniku otkrivena je spomen ploča. Ista se nalazi na zgradi Zalan u njegovoj rodnoj Donjoj Dubravi.
U ime župana Međimurske županije Matije Posavca, prisutne je pozdravio zamjenik župana Zoran Vidović. „Danas se prisjećamo značaja Zvonimira Bartolića za kulturni život Međimurske županije, njegova doprinosa koji je nemjerljiv, no koji se itekako očituje u ovakvim prigodama, našim okupljanjem u ovolikom broju“, naglasio je i dodao kako je ovo samo jedan od načina kako svakodnevno, prolazeći ovim mjestom možemo odati počast osobi koja je zadužila cijelu zemlju svojom pisanom riječju, ali i ono što je najvažnije, mlađe generacije učimo o izuzetnim Međimurcima čiji stručni radovi i knjige, njih preko 600, nastalih u povijesti, itekako mogu pridonijeti njihovom obrazovanju i razvoju u budućnosti.
Da je Međimurec, i sam je Bartolić volio isticati, dokazujući ljubav prema rodnom kraju u hrvatskim i europskim kulturnim okvirima, posebice objavom svojih knjiga i radova koje su mnogi okarakterizirali kao najljepši izraz stare hrvatske kajkavske riječi. Bio je osnivač tamošnjeg informativnog glasila Dobravske novine, a veliku pomoć pružio je prilikom formiranja Općine.
Objavio je veliki broj knjiga, a Bartolićeva serija od osam knjiga Sjevernohrvatskih tema jedinstvena je u Hrvatskoj. O njegovu liku i djelu govorili su još i zamjenik načelnika Općine Donja Dubrava Drago Mikulan, dr.scDragutin Feletar i predsjednik Matice hrvatske Čakovec prof. Ivan Pranjić. Osim spomen - ploče, odlukom Općinskog vijeća, ujedno će šetnica uz Dravu nositi ime dobravskog sina. U prigodnom programu sudjelovali su Crkveni zbor svete Margarete i članovi KUD-a Seljačka sloga Donja Dubrava, a spomen ploču otkrili Marijan Ramuščak i Drago Mikulan. Na svečanosti u Donjoj Dubravi bila je i Bartolićeva obitelj – supruga Marija i sin Ivica s obitelji. Spomen ploču je uz prigodnu molitvu blagoslovio župnik vlč. Mirko Pilaj.

homecrossmenuchevron-down
linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram Skip to content