Menu
Europska regija sporta 2022.
|
Visit Međimurje

2015. će u Međimurskoj županiji biti godina projekata

Datum objave: 15. siječnja 2015.

Međimurska županija, na čelu sa županom Matijom Posavcem tijekom cijele godine radi na osiguranju uvjeta za život, rad, ali i slobodno vrijeme svih Međimurki i Međimuraca. Kako bi dali priliku da se sve općine i gradovi razvijaju kroz svoje ideje i projekte, potpomaže rad svih jedinica lokalne samouprave, a u proteklih godinu i pol pozitivnim pomacima istaknuta je suradnja s Gradom Mursko Središće, čiji gradonačelnik Dražen Srpak aktivnostima i angažmanom razvija ovaj najsjeverniji hrvatski grad.
Sve će udruge u Domu naći svoje mjesto
Tako su i u Proračunu Međimurske županije za 2015. godinu, u stavci za kapitalne pomoći gradovima i općinama, osigurana sredstva kojima će se potpomoći završetak radova na Društvenom domu u Peklenici, pa je tom prigodom u Murskom Središću i svečano potpisano pismo namjere kojim se i službeno potvrđuje realizacija ovog za grad jednog od ključnih projekata. Radi se o sufinanciranju građevinskih radova na sanaciji krovišta Društvenog doma u Peklenici koje predstavlja nezaobilazno mjesto okupljanja mještana. „Dom je pri samom završetku obnove, a posljednji radovi koji su potrebni upravo su ovi na krovištu. Stoga nas posebno veseli nastavak odlične suradnje sa županijom koja se svake godine priključuje našem cilju stvaranja što uspješnijeg grada, s projektima od posebnog značaja“, rekao je u uvodu gradonačelnik Srpak, uz predsjednicu Vijeća Mjesnog odbora Ivanu Maltarić. Najavljeno je kako će se urediti i potkrovlje te napraviti prostorije za sve udruge. Natječaj za izradu glavne projektne dokumentacije već je pokrenut, a planirana je i skora nadogradnja.
Sjever zemlje usmjeren prema ljudima
Ukupna vrijednost projekta je oko 220.000 kuna, Grad Mursko Središće osigurao je 50.000 kuna, dok će se iz županijskog proračuna za završetak radova na krovištu, koji se predviđaju do kraja godine, izdvojiti oko 60.000 kuna. „Prepoznali smo ovaj projekt kao važan svim mještanima Peklenice, a to je ključno, potpomagati projekte, razvijati zajednicu i poticati na boljitak. U proteklih godinu i pol u Mursko Središće doveli smo institucije, realizirali projekte od posebnog značaja, unaprijedili cestogradnju, a tek će 2015. biti godina projekata, malih i velikih“, naglasio je međimurski župan i još jednom podržio rad Mjesnog odbora Peklenice i Grada koji su usmjereni prema ljudima, kao najvažnijem faktoru u djelovanju cijele županije.
Pritom se osvrnuo na tamošnji razvoj Gospodarske zone, kao možda i najvažniji projekt u Murskom Središće, jer po riječima Posavca direktno utječe na zapošljavanje i gospodarsku situaciju. Dakako, tu je i strateški infrastrukturni projekt mosta i ceste od Čakovca prema obilaznici Murskog Središća koji će rasteretiti prometom opterećen centar grada. “U tijeku je izrada idejnog rješenja u suradnji s općinom Lendava. Na tome zajednički rade dvije tvrtke, jedna međimurska i jedna slovenska, a trošak od 10 tisuća eura za cijelu trasu pokrit će Međimurska županija, čime će se ubrzati tijek događaja“, dodao je Srpak.
Centar za kulturu do 2018. godine
Domovi kulture, posebice u manjim sredinama, dio su tradicije Međimurja i predstavljaju jedan od prioriteta kada su u pitanju kapitalne pomoći Međimurske županije prema jedinicama lokalne samouprave. U istu kategoriju svrstan je i Centar za kulturu, čije se otvorenje očekuje za dvije do tri godine, a koji županija potpomaže s 100.000 kuna. Dok je odrađeno vanjsko uređenje, čeka se dovršetak sanacije, a sljedeća faza donosi uređenje interijera, kako bi svi građani imali prostor za kvalitetne priredbe.
„Međimurska županija i ja kao župan nastojat ćemo osigurati da su za takve namjene uvijek osigurana sredstva“, za kraj je dodao prvi čovjek Međimurja te najavio podršku u okviru novih natječaja resornih ministarstava.
 

homecrossmenuchevron-down
linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram Skip to content