Menu
Europska regija sporta 2022.
|
Visit Međimurje

20 godina Obrtničke komore Međimurja: Opstanak nam je velik uspjeh

Datum objave: 16. prosinca 2014.

Nakon što je 60-ih godina prošlog stoljeća ukinuta, međimurski obrtnici ponovo su svoju Komoru dobili prije punih 20 godina i to temeljem Osnivačke skupštine održane 09. prosinca. Iznimno važan datum lokalnog obrtništva, obilježen je prigodnom svečanošću u Scheierovoj zgradi, uz prisustvo predsjednika i potpredsjednika Hrvatske obrtničke komore Dragutina Ranogajca i Dragutina Grabrovića, župana Međimurske županije Matije Posavca, njegove zamjenice Sandre Herman, gradonačelnika Grada Mursko Središće Dražena Srpaka, gostiju iz Slovenije te susjednih obrtničkih komora, kao i velikog broja obrtnika i uzvanika iz Međimurja.
Međimurska županija kraj je poznatih i priznatih obrtnika, no imali smo tijekom ovih 20 godina puno uspona i padova“, rekao je u svom obraćanju domaćin predsjednik Obrtničke komore Međimurske županije Slavko Faltak pritom istaknuvši realnost s kojom se danas susreću obrtnici. Naime nastavlja se i dalje trend gašenja obrtničkih radnji, pa je tako danas naspram kraja 2011. godine 267 obrta manje nego što je to bilo 2011. godine, a od osnutka Obrtničke komore, njih 367 manje. „Čak smo u financijskom planu u godini osnutka imali za oko 30 tisuća kuna veći prihod od komorskog doprinosa nego danas“, istaknuo je i dodao kako je situacija gora neko ikad, upravo otkada su dobili svoje ministarstvo. Samim time, uz sve probleme, obljetnica nije baš proslavljena, koliko tek obilježena, a njeno održavanje uvelike je pomogla lokalna samouprava. „Da nema Međimurske županije, vrata komore bila bi zaključana, a ne bi bilo ni današnje obljetnice“, objasnio je Faltak, pritom zahvalivši, kako ga je nazvao, prijatelju komore, županu Posavcu.
„Ono na čemu Vam danas svima u prvom redu treba čestitati, je na tome što ste opstali. Samim time ste u današnje vrijeme postigli jedan veliki uspjeh. Kako gospodarski podaci u zemlji ne ulijevaju optimizam, treba napokon shvatiti da su obrtništvo, malo i mikro poduzetništvo garancija gospodarskog uspjeha Hrvatske, jer čine 91 posto ukupnog hrvatskog gospodarstva. Upravo vi svojim radom, rukama i žuljevima stvarate nove vrijednosti“, rekao je međimurski župan i objasnio kako Županija njeguje dobru suradnju s obrtnicima jer oni čuvaju našu tradiciju i svojim djelovanjem pomažu boljoj gospodarskoj suradnji, a time pogoduju i gospodarskim pokazateljima te rezultatima u Međimurju. Vezano za to, najavio je u 2015. godini još bolju suradnju i formiranje posebnog tima stručnjaka u Regionalnoj razvojnoj agenciji REDEA-i koji će upravo obrtnicima i poduzetnicima pomoći u kandidiranju projekata kako na natječaje ministarstva, tako i za fondove Europe unije.
To su smatra župan, u potpunosti zaslužili svi obrtnici, a posebno je čestitao onima koji na svečanosti dobili priznanja za svoj rad. Tako je za dugogodišnji marljiv i ustrajan rad u obrtu i za razvoj obrtništva nagradu primilo 55 obrtnika, dok su plakete “Majstor godine” za postignute značajne poslovne rezultate otišle su u ruke Franji Božaku iz Strahoninca i Stjepanu Mihalecu iz Domašinca. Priznanja je primilo i prvo vodstvo komore, predsjednik Ivan Lepoglavec i potpredsjednik Stjepan Blažeka, kao i tadašnji članovi Upravnog odbora, a zaslužnima su dodijeljene povelje HOK-a za izniman doprinos razvoju obrtništva i institucija. Zahvalnice su primili Međimurska županija te gradovi Čakovec i Prelog za dobru suradnju, a na istoj je zahvalio međimurski župan te ujedno najavio kako će i u narednom razdoblju, kao što će to biti vidljivo i u županijskom proračunu, podržavati rad obrtničke komore, nastaviti sa stipendiranjem deficitarnih zanimanja te sufinanciranjem nastupa na sajmovima i projekata.
„Čestitam svima, vi ste samo dokaz da je obrtništvo nukleus gospodarstva i kako ima mogućnost rasta. Mi obrtnici smo izrazito skromni i znamo uz malo učiniti jako puno za našu zajednicu“, rekao je predsjednik HOK-a Ranogajec, a predsjednik međimurskih obrtnika za kraj dodao kako su se obrtnici othrvali mnogim krizama, pa će tako sigurno i ovoj. Spomenimo kako je program svojim nastupom upotpunila Ženska vokalna skupina „Stridone“ pod ravnanjem Nore Nemec.

homecrossmenuchevron-down
linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram Skip to content