Menu
Europska regija sporta 2022.
|
Visit Međimurje

Županija ipak neće morati platiti obveze kredita bolnice

Datum objave: 10. studenoga 2014.

bolnica

 

Nakon nebrojenog broja pokušaja, uloženog truda i vremena Međimurska županija će biti oslobođena kredita za Županijsku bolnicu Čakovec, a sve u okviru sanacijskog plana resornog ministarstva. Naime, još prošli je tjedan ministar zdravlja Siniša Varga uputio ministru financija Borisu Lalovcu prijedlog odluke o preuzimanju obveza Međimurske županije prema ŽB Čakovec, a koji je istu i prihvatio.

 

Time je riješena neugodna situacije na kojoj je kontinuirano, od početka svojeg mandata, radio župan Matija Posavec, svjestan da je upravo taj dug jedan od najvećih tereta županijskog proračuna. “Kako sam već u nekoliko navrata istaknuo, rješenje ovog problema diktira plan cjelokupnog razvoja naše županije i to ne samo u 2015. već u slijedećih nekoliko godina. Smatrao sam nedopustivim da u slijedećoj godini idemo u nova rezanja posebice kada su proračunski korisnici u pitanju, da naše kapitalne investicije stoje i čekaju neka nova vremena, nedopustivim sam smatrao i razne političke pritiske sa strane te sam svakodnevnim odlascima u Zagreb i argumentiranim obrazloženjima tražio ono što Međimurju i pripada.“ – istaknuo je župan Posavec potvrdivši time da je ovom odlukom ukupni dug Međimurske županije smanjen za dodatnih 8 milijuna kuna.

 

Kako je župan rekao preuzimanje ovih obveza županije je i logičan slijed nedavnih događaja kojim je država preuzela osnivačka prava nad bolnicom, a što podrazumijeva i obveze koje proizlaze po navedenom kreditu.

 

Međimurci su vlastitim snagama i sredstvima već puno toga samostalno izgradili
 
Naime, ovaj problem se gotovo 6 godina pokušava bezuspješno riješiti, jer tada su i započeli prvi problemi s isplaćivanjem kredita iz 2003. godine. Te je godine započeta izgradnja i opremanje Polikliničko-stacionarnog paviljona ŽB Čakovec, projekt ukupno težak 70 milijuna kuna, kojeg je  Međimurska županija  temeljem sporazuma iz tog vremena trebala sufinancirati s čak 65%, od čega bi 50% išlo iz decentraliziranih sredstava, a 15% iz prihoda županijskog proračuna.

 

“To su bila neka druga vremena, bilo je više novaca na raspolaganju, a županijski proračun se punio kvalitetnije. Ne želim ulaziti u dubinu jedne takve odluke, ali razmišljanja sam da su Međimurci vlastitim snagama i sredstvima već puno toga samostalno izgradili i najmanje što se moglo napraviti od strane države je da preuzme ovaj ostatak duga.“ – zaključio je Posavec kojem je ovo u samo mjesec dana, nakon pozicioniranja HRT-ovog regionalnog centra u Međimurju , novi uspješno riješen projekt od posebnog značaja za županiju.

 

homecrossmenuchevron-down
linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram Skip to content