Menu
Europska regija sporta 2022.
|
Visit Međimurje

I Međimurci dio varaždinske „Sivke 2014.“

Datum objave: 28. listopada 2014.

P02

 

Koliki značaj pčele i pčelarstvo imaju u održavanju ekološke ravnoteže u prirodi, ali i kod zdravlja svakog čovjeka, u tri je dana pokazao 2. međunarodni Sajam pčelarstva, pčelarske industrije i pčelarskog turizma „Sivka 2014.“ koji su od petka do nedjelje organizirali varaždinsko Pčelarsko društvo, Varaždinska županija i Grad Varaždin.

 

Među 80-ak izlagača iz Hrvatske, Slovenije, Srbije, Mađarske, Bosne i Hercegovine te Poljske, svojom pčelarskom tradicijom i prepoznatljivom kvalitetom proizvoda od meda, predstavilo se i Međimurje, Udrugom pčelara „Agacija“ te posjetom 300-tinjak učenika u sklopu dječjeg pčelarskog dana, koji je omogućila Međimurska županija.

 

„Ovakvi sajmovi iznimno su važni u smislu produbljivanja svijesti o važnosti brige za naše prirodno okruženje, ali i za promociju pčelarstva i pčela, što za sobom povlači pčelarski turizam kao važan segment gospodarstva. Stoga je važno da o tome educiramo i mlade, uz sve akcije naše udruge, ali i posjetom sajmovima“, rekao je zamjenik župana Međimurske županije, Zoran Vidović. Uz njega, sajmu su prisustvovali zamjenik župana Varaždinske županije Alan Košić, koji je ujedno i svečano otvorio „Sivku 2014.“, gradonačelnik Varaždina Goran Habuš sa zamjenikom Vjeranom Radelićem te predsjednik Pčelarskog društva Varaždin Marin Šagi, koji su pozdravili rad svih okupljenih udruga, obiteljskih poljoprivrednih gospodarstava, proizvođača pčelarske opreme te mnogobrojne posjetitelje u dvorani Graberje.

 

Na području Međimurja nalazi se oko 300 pčelara i 11.000 košnica, koji su priliku iskoristili za upoznavanje u prvom redu mladih s korisnošću pčela te blagotvornošću meda. „Iako su iza nas loše klimatske godine za pčelarstvo, želimo potaknuti obitelji na konzumaciju meda i pčelinjih proizvoda. Stoga smo i ovim predstavljanjem radili na tome da prvo odagnamo strah od pčela“, objasnio je predsjednik Udruge „Agacija“ Branko Lipić.

 

Nakon „Sajma za prste polizati“ u Varaždinu, krajem godine u Međimurskoj županiji održat će se manifestacija ocjenjivanja meda.

 

{gallery}2014_galerije/Listopad_2014/sajam-pceleVZ-Sivka{/gallery}

homecrossmenuchevron-down
linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram Skip to content