Menu
Europska regija sporta 2022.
|
Visit Međimurje

Bučino ulje u Međimurskoj županiji je „zlata vrijedno“

Datum objave: 1. listopada 2014.

OPG Biber 10

Međimursko bučino ulje jedan je od proizvoda koji je svoju prepoznatljivost u zemlji i van naših granica zaslužio kvalitetom, hranjivošću i ljekovitošću. Kako mu zbog tih vrijednosti tepaju, crno zlato ili smaragd kontinentalne Hrvatske, svoje je mjesto našao u obiteljskoj proizvodnji, kućanstvu, ali i među nagrađenim proizvodima.
Ponajviše zahvaljujući uspješnim obiteljskim gospodarstvima, kao što je OPG Mirjane Biber, koje svake godine, od 2002., prosječno proizvede oko 3500 litara kvalitetnog ulja iz 16 tona bučinih koštica.

 

Toj kvaliteti svjedoči njihova distribucija u Francusku i Mađarsku, osvojeno 3. mjesto u sjeverozapadnoj Hrvatskoj te najnovije priznanje, 3. nagrada u izboru najboljeg OPG-a za 2014. godinu u Republici Hrvatskoj u sklopu Projekta „Zlata vrijedan“ u konkurenciji 21 nominiranog OPG-a odlukom sedmeročlanog stručnog žirija.
Kako bi im čestitali na konstanti rezultata, ali i na posljednjoj nagradi koju su preuzeli u rujnu, obitelj Biber u Maloj vijećnici Međimurske županije ugostili su župan Međimurske županije Matija Posavec, zamjenica župana Sandra Herman i zamjenik župana Zoran Vidović.
Izbor su Ministarstvo poljoprivrede i Večernji list pokrenuli uz podršku HRT-a i svih hrvatskih županija okupljenih u Hrvatsku zajednicu županija te Grada Zagreba,  a s ciljem promoviranja života i rada na selu. Ova nagrada vrijedi zbog nekoliko segmenata, smatra župan, ponajviše jer dolazi nakon zahtjevne konkurencije i odlukom struke. „Struka je odlučila da ste treći najbolji u Hrvatskoj, što samo opisuje koliki je potencijal među Vama koji svojim rezultatima promovirate našu regiju u smislu autohtonosti i kvalitete. Takvo je upravo i Vaše bučino ulje“, dodaje te naglašava kako se i on osobno uvjerio u kvalitetu njihovog bučinog ulja, baš kao i veleposlanik Carevine Japan u RH koji je prilikom posjeta Međimurskoj županiji naručio veću pošiljku ulja čime će se isto promovirati i na japanskom tržištu.
To je oduševilo Mirjanu Biber koja je objasnila kako četveročlana obitelj drži gospodarstvo,  aktivno radi na poljoprivredi te uz bučno ulje proizvodi brašno od bučinih sjemenki, tjesteninu i kolače od istog brašna, kao i sladoled. „Ovih je dana krenuo u prodaju i najnoviji proizvod, sok od buče i mrkve. Ovakve dobivene nagrade naravno da mi jako puno znače, poticaj su za daljnji rad i usavršavanje u poslu kojim se bavimo. Hvala županiji koja nas je uvijek podupirala u našim projektima“,  skromno je objasnila gospođa Biber, pozvala županijske čelnike i medije da uživaju u delicijama koje je za tu prigodu pripremila te pohvalila kćer Ivanu koja je OPG prijavila na natječaj te aktivno sudjeluje u izradi samih proizvoda.  
 „Svi smo svjesni kako u obiteljskim gospodarstvima danas nije lako, zato u županiji želimo napraviti promjene u pozitivnom smjeru, prvenstveno kada je u pitanju poljoprivredni sektor. Isplatili smo dio subvencija, a ono što želimo je dati potporu OPG-ima, jer nam je cilj da opstanu na tržištu“, dodao je uz čestitke zamjenik župana. To će se postići, smatra, osmišljenim modelima prema kojima će se pojačati njihova konkurentnost, plasman proizvoda i osigurati plaćanje prodanog.
Ujedno je županija povećala potpore za razvoj turističkog proizvoda, koje ove godine iznose 250 tisuća kuna, a već su isplaćene tokom rujna. „Kako se svi diče maslinovim uljem, mi to moramo raditi s bučinim uljem, upravo zbog toga je ova nagrada došla u prave ruke“, smatra zamjenica župana koja se osvrnula na njihov turistički potencijal i najavila kako je ove godine OPG-a Mirjane Biber prijavio, a Međimurska županija odobrila projekt kovačnice i uljare Biber uz sufinanciranje od 10 tisuća kuna.
„Time i županija ima jedan udio sudjelovanja u razvoju ovog gospodarstva, no imamo još puno kvalitetnih i dobrih OPG-ova, čiji rad i turističke projekte promičemo te kroz koje ćemo promovirati našu regiju i razvijati je na turistički način“, za kraj je naglasio župan Posavec nagradivši pritom obitelj Bister prigodnim poklonima.

{gallery}2014_galerije/Rujan_2014/OPG-Biber{/gallery}

 

homecrossmenuchevron-down
linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram Skip to content