Menu
Europska regija sporta 2022.
|
Visit Međimurje

23 MLADIH U POSJETU MEĐIMURSKOJ ŽUPANIJI

Datum objave: 28. srpnja 2014.

projekt ECO HERITAGE TASK FORCE 2014

Od 27. srpnja do 14. kolovoza, u Međimurskoj županiji boravi 23 mladih hrvatskih korijena iz čitavog svijeta koji će u tom periodu dragovoljno raditi na očuvanju hrvatske prirodne i kulturne baštine. Niz aktivnosti provodit će se u sklopu projekta Eco heritage task force za 2014. godinu, osmišljenog od strane Hrvatske matice iseljenika. U dvadesetak godina realiziran je gotovo u svim krajevima Hrvatske, a u narednom razdoblju, mladi iz domovine i iseljeništva imat će priliku upoznati i Međimurje – cvjetnjak Hrvatske. Tom prigodom danas je u velikoj vijećnici Međimurske županije održano svečano otvaranje projekta kojem su nazočili župan Međimurske županije Matija Posavec, zamjenik župana Međimurske županije Zoran Vidović, gradonačelnik Grada Mursko Središće Dražen Srpak, zamjenik gradonačelnika Grada Čakovca Romano Bogdan i zamjenica načelnika Općine Sveti Martin na Muri Petra Novinščak, dok su u ime pokretača projekta stigli Marin Knezović, ravnatelj Hrvatske matice iseljenika te Nives Antoljak, voditeljica projekta.

 

U 19 dana na sjeveru Hrvatske boravit će predstavnici Rumunjske, Makedonije, Čilea, Vojvodine, Argentine, Kanade, Nizozemske i Južne Afrike. Sudionike projekta očekuje rad na zaštiti okoliša, obnavljanju zapuštenih dijelova prirodno-spomeničkog i kulturno-povijesnog prostora, a uključivanje mladih je prirodna potreba jer i oni potječu iz Hrvatske i nastojat će pridonijeti očuvanju njenog prirodnog okoliša, istaknuli su u Hrvatskoj matici iseljenika.

"Sve veći broj mladih nastoji obnoviti neku vrstu veze sa zemljom svojih predaka. Žele se vratiti, žele je upoznati, žele nešto više saznati o onom području odakle su došli njihovi preci. Hrvatska je zemlja migracija posljednjiih 400-500 godina, na žalost mladi govore o odlascima, to nosi sa sobom mnogo loših stvari, no i neke dobre, a to je da nas povezuje s različitim krajevima svijeta što bi trebali u puno većoj mjeri iskoristiti", objasnio je Marin Knezović, ravnatelj Hrvatske matice iseljenika.

S druge strane Darko Bašić iz Južne Afrike ne razumije zašto mladi odlaze iz zemlje. "Moji roditelji su iz Zagreba i Splita, pa sam već deseti puta u sklopu ovog projekta u Hrvatskoj i oduševljen sam. Mogu reći da se osjećam kao Hrvat iako sam rođen u Južnoj Africi. U našoj regiji imamo oko 400 Hrvata, pa pratimo sva događanja u ovom dijelu Europe, a želio bi ubuduće i živjeti ovdje", rekao je prilikom dolaska.

Važnost ovakvih i sličnih vidova suradnje, objasnio je župan Međimurske županije, Matija Posavec. "Uvijek je važno povezivati se, stvarati kontakte i promovirati se na svakojake načine. Ovo je svakako jedan od njih, a nama je izuzetno važno održati vezu sa iseljeništvom. Tisuće i tisuće Međimuraca živi diljem svijeta, od Švicarske, Njemačke do Kanade, imamo dosta aktivna međimurska zavičajna društva. Dosad smo pokazali najviše suradnje upravo s Njemcima i Švicarcima, no zašto ne razvijati suradnju i s onim udaljenijim zemljama kako bi tamošnji Hrvati zadržali svoje korijene na način da ne zaborave kraj iz kojeg su došli.

Nakon potpisivanja ugovora o poslovnoj suradnji Međimurske županije i Hrvatske matice iseljenika, istaknuto je kako je Matica ove godine Međimurje prepoznala kao mjesto gdje će generacije iseljenika koji su razasuti diljem svijeta upoznati ovdašnju kulturu, gospodarstvo i turističku ponudu. Svoj će doprinos, osim u ekološkom smislu, dati i na raznim manifestacijama koje se tokom kolovoza odvijaju diljem županije - Porcijunkulovu, proštenjima u Cirkovljanu, Prelogu, Sv. Martinu na Muri i Štrigovi, ali i na događanjima diljem gradova Čakovca, Preloga i Murskog Središća te Općine Sveti Martin na Muri, gdje su ujedno postavljeni i koordinatori projekta.

 

 

homecrossmenuchevron-down
linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram Skip to content