Menu
Europska regija sporta 2022.
|
Visit Međimurje

TRI MINISTRICE: MIJENJA SE POLITIKA DRŽAVE PREMA MEĐIMURJU

Datum objave: 30. travnja 2014.

tri-ministrice

Župan Međimurske županije Matija Posavec iskoristio je jučerašnji posjet prve potpredsjednice Vlade RH i ministrice vanjskih i europskih poslova Vesne Pusić, ministrice graditeljstva i prostornog uređenja Anke Mrak Taritaš te ministrice kulture Andree Zlatar Violić i za radni sastanak na kojem se raspravljalo o projektima od osobitog značaja za Međimurje, ali i suradnji navedenih ministarstava sa županijom.

 

Vesna Pusić: Čekaju se samo formalne odluke

 

Tom je prilikom je Vesna Pusić izjavila da su u Vladi obavljene sve pripreme oko rješenja statusa vojarne kao i kredita za bolnicu, a o čemu je javnost detaljno upoznata. I vojarna, ali i bolnica su obveze koje trenutno koče daljnji razvoj Međimurske županije i upravo zbog toga na moj prijedlog će Vlada RH i riješiti pozitivno po Međimursku županiju oba ova, uvjetno rečeno, problema. – napomenula je Pusić time potvrdivši ono što je Matija Posavec najavljivao posljednjih mjeseci. Naime, obveza županije prema državi, a zbog prostora negdašnje vojarne, je u ovom trenutku približno 10 milijuna kuna i iako možda oslobađanje neće značiti priljev sredstava u proračun županije, imati će veliko simboličko značenje da je Međimurje u ravnopravnom položaju sa svim ostalim županijama, gradovima i općinama u Hrvatskoj koje su dobile vojne prostore, a nisu ih trebali platiti ili napraviti išta. Također današnja bolnica je objekt koji je izgrađen novcima svih Međimurki i Međimuraca, novcima samodoprinosa te je najmanje što se može napraviti da se preuzme tih gotovo 8 milijuna kuna i omogući županiji da krene u zgradnju novog Doma zdravlja. – napomenuo je Matija Posavec.

 

Od ministrstva kulture novih 8 milijuna kuna za međimurske projekte, Međimurska županija druga u Hrvatskoj po pitanju rješavanja predmeta legalizacije

 

No, dobre vijesti za Međimurje su donijele i ministrica Zlatar Violić te Mrak Taritaš. Ministarstvo kulture je dalo otvorenu podršku projektima u kulturi koji za Međimurje u ovoj godini vrijede približno 8 milijuna kuna, a odnose se na Domove kulture u općinama, obnovu sakralne baštine, ali i revitalizaciju Muzeja Međimurja te ulaganja u Centar za kulturu i Knjižnicu i čitaonicu u Čakovcu. S druge strane, nije nepoznanica da je ministarstvo graditeljstva i prostornog uređenja izrazito zadovoljno radom Upravnog odjela za prostorno uređenje, gradnju i zaštitu okoliša Međimurske županije. Mrak Taritaš je tom prilikom iznijela podatak da je Međimurska županija u ovom trenutku druga županija u Hrvatskoj po pitanju rješavanja predmeta legalizacije. Upravo zbog tako dobrog rada i činjenice da su i oboreni rekordi u vremenu potrebnom za izdavanje građevinskih dozvola koji danas iznosi nevjerojatnih 11 dana Međimurje će imati prvi operativno sustav e-dozvola u Hrvatskoj. – istaknula je ministrica. Kroz 2 tjedna planiramo otvoriti ispostavu našeg Upravnog odjela za prostorno uređenje, građenje i zaštitu okoliša i u Murskom Središću čime radimo novi korak u cilju da javna uprava Međimurske županije bude istinski servis svim građanima Međimurja. – napomenuo je Matija Posavec koji je na svečano otvorenje pozvao i ministricu Mrak Taritaš.

homecrossmenuchevron-down
linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram Skip to content