Menu
Europska regija sporta 2022.
|
Visit Međimurje

Međimurje je regija budućnosti koja i u održivom turizmu primjenjuje inovativna rješenja, istaknuo župan Posavec na forumu u Zagrebu

Datum objave: 14. ožujka 2025.

U Zagrebu je 14. ožujka, u organizaciji Hrvatske zajednice županija te u suradnji sa Zakladom Konrad Adenauer i tjednikom Lider, održan regionalni razvojni forum na temu održivog turizma, na kojem je sudjelovao i župan Međimurske županije Matija Posavec. Župan je govorio na panelu posvećenom strategijama održive budućnosti turizma, naglasivši dosege Međimurja u tom području, naše primjere dobre prakse te inovativna rješenja. Upravo je Međimurska županija prva regija u Hrvatskoj te četvrta u svijetu, za postignuća u održivom turizmu certificirana oznakom Green Destination.

Nedavno smo se iz Berlina, s najvećeg sajma turizma, vratili s novom nagradom, sa srebrnom plaketom koju smo osvojili za  turistički film snimljen u Međimurju sa svjetskim poznatim britanskim putopiscem, pustolovom i TV voditeljem Benom Fogleom. Taj film, koji promovira prirodne ljepote, našu zelenu oazu u srcu Europe, prvo je osvojio zlato na jednom gruzijskom festivalu da bi ga potom prepoznali i na svjetskoj razini te uvrstili u konkurenciju u Berlinu. Tako je jedna nezaboravna slika kontinentalne Hrvatske, slika sjevera naše zemlje, obišla svijet. Ubrzo nakon toga, u Francuskoj smo preuzeli nagradu Financial Timesa koji nas je ponovo – po peti puta - uvrstio među 10 europskih regija budućnosti. I turizam, osobito njegovi održivi modeli, po kojima je Međimurje poznato diljem Europe, dio je gospodarstva i važan temelj razvoja, prezentacije i prepoznatljivosti regije“, rekao je župan Posavec, osobito naglasivši da mu je drago što se više govori o ulozi i razvoju kontinentalnog turizma u Hrvatskoj, te što je to i jedna o tema ovoga foruma.

Župan Matija Posavec vrlo je zorno, međimurskim primjerom, pokazao kako zelena i plava Hrvatska povezivanjem mogu postati gospodarska snaga: „U Međimurju se jede i pije 70 posto onoga što su naši ljudi sami proizveli. Terme sveti Martin, koje ostvaruju najveći udio noćenja u turizmu našega kraja, svu hranu kupuju od domaćih proizvođača u težnji da svojim gostima ponude i okuse destinacije koju su posjetili. Kod nas, na mikrorazini, taj održivi model sjajno funkcionira već godinama. I ne znam zašto ne bi mogao funkcionirati na razini cijele zemlje:  ako je Hrvatsku prošle sezone posjetilo 22 milijuna turista koji su ostvarili oko 108 milijuna noćenja, mahom na Jadranu, to je 108 milijuna doručaka, ručaka i večera. Ne vidim prepreku da većinu tih turista hrane hrvatski proizvođači – od Slavonije i Međimurja do juga zemlje. U Međimurju se u ovom trenutku ostvaruje 60 posto ukupne proizvodnje jabuke u Hrvatskoj, te 80 posto proizvodnje krumpira. Ako mi na malom području proizvedemo toliki udio, Slavonija može i više. Takvim modelom bismo osnažili domaću poljoprivrednu proizvodnju, ali i turizam kao važnu dohodovnu stranu Hrvatske“, rekao je župan, dodavši da se u Međimurskoj županiji razvojna strategija bazira na ravnomjernosti ulaganja u niz područja te sinergiji javne uprave , gospodarstva i građana, a rezultat je – najsnažnije gospodarstvo u Hrvatskoj.

Župan je u završnoj riječi poručio da treba intenzivno raditi na primjeni održivih modela te razvoju kontinentalnog turizma, istaknuvši da se u Hrvatskoj debelo kasni kada je riječ o izgradnji brzih željeznica, te po tom važnom pitanju kaskamo za turistički razvijenim regijama Europe.

Među brojnim sudionicima okrugloga stola o strategiji za održivu budućnost hrvatskoga turizma govorili su i župan Šibensko-kninske županije Marko Jelić, župan Istarske županije Boris Miletić, Saša Popovac iz Hrvatske turističke zajednice te Boris Žgomba iz Uniline grupe, a forum je pratio i direktor Turističke zajednice Međimurske županije Rudi Grula.

homecrossmenuchevron-down
linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram Skip to content