Menu
Europska regija sporta 2022.
|
Visit Međimurje

Međunarodni dan smanjenja rizika od katastrofa obilježen okruglim stolom

Datum objave: 16. listopada 2024.

Međunarodni dan smanjenja rizika od katastrofa obilježava se svake godine 13. listopada, sa svrhom promicanja potrebe smanjenja rizika od katastrofa, prevencijom, pripremom na svim razinama, spremnošću na odgovor i ublažavanjem posljedica.

Tim je povodom Ravnateljstvo civilne zaštite, Služba civilne zaštite Čakovec u suradnji sa HEP – Proizvodnja d.o.o., Proizvodno područje HE Sjever organiziralo okrugli stol na temu „Sustav za uzbunjivanje stanovnika naselja koja se nalaze uz prostor HE Varaždin, HE Čakovec i HE Dubrava“, namijenjen upravo čelnicima jedinica lokalne samouprave, načelnicima njihovih stožera te stručnim službama civilne zaštite, vatrogastva i policije.

U programu okruglog stola, osim samog sustava djelovanja Proizvodnog područja HE Sjever prezentiranog od strane direktora Miljenka Brezovca te sustava za uzbunjivanje stanovnika, voditelj Županijskog centra 112 Čakovec Marijan Pongrac predstavio je i sustav za rano upozoravanje i upravljanje krizama (SRUUK).

Sudjelujući na panel raspravi u okviru okruglog stola zamjenik župana Međimurske županije, ujedno i načelnik Stožera civilne zaštite Međimurske županije Josip Grivec i ovom je prilikom istaknuo spremnost sustava civilne zaštite Međimurske županije koji je posljednjih godina vrlo uspješno odgovorio na sve izazove s kojima smo bili suočeni. Pritom je istaknuo i spremnost lokalnih jedinica za sve možebitne opasnosti. Zahvalivši se organizatorima na pripremi ovog okruglog stola naglasio je: „Važno je upoznati sustav hidroelektrana koje regulacijom znatno doprinose sigurnosti vezano za obranu od poplava. Što se tiče samog sustava za uzbunjivanje izuzetno je bitna edukacija na razini jedinica lokalne samouprave, što znači da građane treba što više upoznati sa svim potencijalnim opasnostima a isto tako i načinom postupanja u slučaju potrebe za evakuacijom, posebno pritom vodeći računa o djeci, slabije pokretnim, starijim i nemoćnim osobama.“

Ovogodišnji dan smanjenja rizika od katastrofa na globalnoj razini posvećen je upravo djeci te edukaciji novih naraštaja u stvaranju otpornije budućnosti. Kako bi se to postiglo, nove generacije moraju naučiti razumjeti rizike koji ih okružuju i načine na koji se ti rizici mogu smanjiti te svoje znanje prenijeti svojim roditeljima i obitelji kako bi ih potakli na poduzimanje mjera koje mogu spasiti život, ublažiti ili spriječiti štete.

U skladu s ovogodišnjim izborom teme, Ured UN-a za smanjenje rizika od katastrofa potiče zemlje potpisnice Sendai okvira na usvajanje zajedničkog Okvira za sigurnost u školama, kojim bi se škole do 2030. godine učinilo potpuno sigurnima od katastrofa.

Kako bi  i najranjivije skupine – djeca/učenici -  bile upoznate sa opasnostima koje nam prijete od katastrofa Ravnateljstvo civilne zaštite, Služba civilne zaštite čakovec poziva da se upravo ovoj skupini približi i objasni što kao dio zajednice mogu sami učiniti kako bi bili sigurniji u slučaju katastrofa.

Na web stranici Ravnateljstva civilne zaštite ( https://civilna-zastita.gov.hr/ ) nalaze se upute za postupanje (letci i brošure) https://civilna-zastita.gov.hr/istaknute-teme/upute-za-gradjane/82. Dostupne su i nove upute za postupanje za osobe s invaliditetom u hitnim situacijama, te brošura „Uloga građana u sustavu civilne zaštite“. Sve ovo upravo sa svrhom kako bi zajedno svojim osobnim djelovanjem izgradili sigurnije društvo.

homecrossmenuchevron-down
linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram Skip to content