Menu
Europska regija sporta 2022.
|
Visit Međimurje

Matica umirovljenika Međimurske županije obilježila Dan starijih osoba

Datum objave: 1. listopada 2024.

Brojne aktivnosti posvećene starijim osobama povodom njihova dana

Ovogodišnji Međunarodni dan starijih osoba, 1. listopada, obilovao je raznolikim sadržajem posvećenim ljudima treće životne dobi, zahvaljujući agilnosti Matice umirovljenika Međimurske županije, ostalih udruga umirovljenika, te stručnih djelatnika Doma za starije i nemoćne osobe Čakovec i Obiteljskog centra u Međimurskoj županiji.

Dom za starije i nemoćne organizirao je brojne radionice kao i  susret korisnika sa Zborom umirovljenika Čakovca, a na sam Dan starijih i akciju mjerenja glukoze u krvi i krvnog tlaka, provedenu u suradnji s učenicima Srednje škole Čakovec koji se obrazuju za zvanje medicinske sestre, odnosno tehničara. Korisnike je obradovao i nastup glazbene sekcije iz spomenute srednje škole, kao i posjeti mališana iz čakovečkih dječjih vrtića Cvrčak i Vjeverica.

Međunarodni dan starijih osoba korisnicima ustanove u Čakovcu čestitala je i pročelnica Upravnog odjela za zdravstvo i socijalnu skrb dr. sc. Sonja Tošić Grlač, poželjevši im dobro zdravlje i obilje ljubavi bližnjih.

Program su o Danu starijih osoba i ove godine priredili članovi Matice umirovljenika Međimurske županije te je u Centru za kulturu Čakovec pred brojnom publikom izvedena komedija „Sladoled“, Teatra Gavran.

Svečanost je započela pozdravnim govorom predsjednice Matice umirovljenika Međimurske županije Nade Lovrec koja je istaknula važnost obilježavanja Međunarodnog dana starijih osoba kao i vrijednost koju građani treće životne dobi predstavljaju za našu sredinu.

Da je briga o starijima naša obaveza, poručio je župan Međimurske županije Matija Posavec, te naglasio kako su osobe treće životne dobi zaslužne što živimo u ovako prekrasnoj županiji. „Briga o starijima nije samo naša obaveza, već i izraz zahvalnosti prema vama, vama koji ste kroz godine svojim radom i predanošću oblikovali našu županiju. Vi ste zaslužni za to što danas živimo u ovako lijepom i naprednom kraju, i vi ste temelji na kojima počiva naša budućnost. Želim vam svima mnogo zdravlja i radosti, te da vas uvijek okružuju ljubav i pažnja vaših najbližih“, poručio je župan Posavec.

„Današnji dan prilika je da se svima vama još jednom zahvalim na svemu što ste tijekom godina stvorili. Naš grad ne bi bio ovako lijep da nije bilo Vas i vašeg rada. U posljednje tri godine Grad je učinio mnogo kako bi se vama, našim umirovljenicima stvorili bolji uvjeti za život. Sigurna sam da ćete sve to iskoristiti i oplemeniti. Hvala vam i tome što vašim brojnim aktivnostima obogaćujete društveni život Čakovca i Međimurja,“ rekla je gradonačelnica Grada Čakovca Ljerka Cividini.

Međimurska županija u suradnji s nizom vrlo aktivnih udruga umirovljenika, te ostalih asocijacija na civilnoj sceni, kao i stručnjaka posvećenih potrebama starijih osoba razvija modele kako bi umirovljenicima svakodnevicu učinili lakšom, a život sadržajnijim i boljim. Županija se trudi detektirati svaku specifičnu potrebu te adekvatno odgovoriti na nju, pa je tako nakon pokretanja velikog projekta izgradnje suvremenog centra za starije i nemoćne osobe u Nedelišću, uveden i model podrške od 200 eura godišnje za korisnike domova s najnižim mirovinama.  

homecrossmenuchevron-down
linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram Skip to content