Menu
Europska regija sporta 2022.
|
Visit Međimurje

Međimurska županija inicijator novog modela financiranja predškolskog odgoja koji je podržao ministar demografije i useljeništva

Datum objave: 1. listopada 2024.

Današnja sjednica Kolegija gradonačelnika i načelnika istaknula je ponovo Međimursku županiju kao predvodnicu razvoja u Hrvatskoj i rasadnik novih poticajnih mjera. Sjednici je prisustvovao ministar demografije i useljeništva Ivan Šipić, u pratnji ravnateljice Uprave za upravljanje javnim politikama za demografsku revitalizaciju i useljeništvo Natalije Havidić, ravnateljice Uprave za provedbu javnih politika za useljeništvo Ivane Perkušić, ravnatelja Uprave za provedbu javnih politika za demografsku revitalizaciju Ante Babića, te savjetnice Martine Andrijević.

Đurđica Slamek predsjedavala je sjednicom Kolegija, te je u temu – financiranje rada dječjih vrtića – prisutne uvela zaključkom koji je iz Međimurske županije upućen predsjedniku Vlade Republike Hrvatske Andreju Plenkoviću i ministru znanosti i obrazovanja Radovanu Fuchsu.

Predlažemo da država preuzme financiranje plaća djelatnika u dječjim vrtićima jer je to način da uvede pravedniji model podrške koju država pruža jedinicama lokalne samouprave. U sustavu predškolskog odgoja je situacija kritična jer je teret za JLS-e postao neizdrživ i priječi razvojne projekte. Istovremeno, demografska situacija u zemlji je zabrinjavajuća, a ovaj model je direktno vezan uz demografiju jer težimo da vrtići budu besplatni za roditelje“, istaknula je Đurđica Slamek, dodavši da je spomenuti dopis poslan u srpnju, no do danas nema odgovora. Đurđica Slamek također je naglasila da je novi izazov i sve veći broj starije populacije te da će općine i gradovi morati više izdvajati za skrb o njima. S trenutnim omjerom financiranja predškolskog odgoja to neće biti moguće.

RASTERETILI SMO GRAĐANE

Župan Međimurske županije Matija Posavec naglasio je ministru Šipiću i suradnicima da inicijativa dolazi iz Županije koja je najviše napravila na razvoju modela koji direktno utječu na sigurnost i kvalitetan život građana: „Odavno smo, mnogo prije Vladine porezne reforme, rasteretili građane, te kod nas nema prireza. Među 22 općine i 3 grada u Međimurskoj županiji nema niti jedne jedinice koja ne primjenjuje potpore za sve dobne skupine građana, na mnogim područjima djelovanja. Tako je i s područjem skrbi za djecu i mlade gdje se izdvajaju sredstva za novorođenčad, provodimo projekte i mjere vezane uz usklađenje profesionalnog i obiteljskog života, poput financiranja duljeg rada vrtića, jedina smo Županija u Hrvatskoj koja financira osobne asistente za djecu s razvojnim poteškoćama i u vrtićima, u što ulažemo oko pola milijuna eura na godišnjoj razini zato što svako dijete mora imati jednaku šansu. Prvi smo uveli besplatan prijevoz za učenike srednjih škola, kao i za studente, pomažemo i jednokratnim potporama, nagradama za izvrsnost, besplatnim prijevozom itd., a za djecu iz romske populacije osiguravamo efikasan model pripreme za školu“, rekao je župan Posavec te dodao da usprkos svim poteškoćama težimo cilju da sva djeca u Međimurju imaju mjesto u vrtiću: „Zato ćemo 30 vrtića dograditi, urediti ili izgraditi kako bismo povećali kapacitete. Najveći poticaj u premošćivanju problema je činjenica da ove godine imamo 167 djece više u vrtićima nego lani. U ovom trenutku u Međimurju 4088 djece pohađa vrtić i nema bolje demografske mjere od ove koju predlažemo. U našem kraju, ukupno u vrtićima imamo 669 zaposlenika, od čega 420 odgojitelja. Trošak države po modelu koji predlažemo, na primjeru naše Županije, iznosio bi oko 15-ak milijuna eura na godišnjoj razini“, pojasnio je župan.

DVOSTRUKO OPOREZIVANJE UZIMA DANAK U MEĐIMURJU

Župan je ministru Šipiću iznio i specifičnosti Međimurja kao pogranične županije gdje, uz dnevne migracije, bilježimo i jedan novi, vrlo nepovoljan trend: „U mnogim sam prilikama apelirao da se što prije riješi pitanje dvostrukog oporezivanje naših građana, što je osobito velik problem u Međimurju. Naši građani, s vremenom su, upravo zbog dvostrukog oporezivanja, počeli s cijelim obiteljima iseljavati u Austriju. Zadnjih godina s hrvatskog sjevera iselilo je 20.000 ljudi. To je alarmantna brojka, osobito u svjetlu činjenice da te ljude nismo morali izgubiti da je bilo malo više sluha na najvišim razinama vlasti“, istaknuo je Matija Posavec, spomenuvši i jednosmjensku nastavu u školama kao cilj kojim se doseže i kvalitetniji obiteljski život. „U tom je smislu iznimno važno da u Ministarstvu znanosti i obrazovanju ubrzaju izdavanje suglasnosti za projekte izgradnje, obnove i dogradnje škola, što je nama u Međimurskoj županiji zbog snažne projektne aktivnosti uistinu veliki problem“, pojasnio je župan, naglasivši da je ulaganje u djecu najjeftiniji, a najučinkovitiji način za napredak društva.

PRIZNANJE

Ministar Ivan Šipić istaknuo je da obilazi sve hrvatske regije samo s jednim razlogom: da iz prve ruke čuje o prioritetima i specifičnostima: „Na stolu je i ova vaša inicijativa i činjenica je da se s njom slažem, jednako kao što je činjenica da će za provedbu trebati jaka politička volja jer se radi o pola milijarde eura na godišnjoj razini. S druge strane, u našoj zemlji je, kao i u većini zemalja Europske unije, upaljen crveni alarm. I Hrvatska izumire, toga vjerujem da će Vlada ozbiljno stati uz niz novih mjera za koje pripremam prijedloge. Jedan od prijedloga koji ću iznijeti jest puna plaća za žene na rodiljnom dopustu“, istaknuo je ministar demografije i useljeništva, te poslušao primjere koje su iznijeli naši općinski  načelnici i načelnice, argumentirajući inicijativu da financiranje plaća zaposlenika vrtića preuzme država. Ervin Vičević, načelnik Općine Selnica, istaknuo je da će za predškolski odgoj u ovoj jedinici uskoro trebati već 18 posto proračuna, dok je Anđelko Nagrajsalović, načelnik Općine Sv. Juraj na Bregu, upozorio i na paralelni problem – nedostatak stručnog kadra – zbog dugog vremena iznimno niskih plaća odgojitelja. Dodao je da fiskalnim izravnanjem općine više kategorije razvijenosti dobiju onoliko koliko u investicijama, kroz PDV, moraju vratiti državi.

Na natječaje smo prijavili tri vrtića jer nam treba još mnogo mjesta za djecu, a – primjerice – za matičnu ustanovu dobili smo 1,9 milijuna eura iz EU fonda, a treba nam najmanje šest milijuna“, iznio je primjer Nikola Novak, načelnik Općine Nedelišće, dok je načelnik Općine Štrigova Stanislav Rebernik upozorio i na problem privatnih vrtića, koji će se početi gasiti, jer ne mogu konkurirati za natječaje na koje se apliciraju projekti općinskih i gradskih vrtića.

Zaključak 12. Kolegija gradonačelnika i načelnika u Međimurskoj županiji sažeo je župan Matija Posavec: „Okupio nas je isti cilj i zahvaljujem ministru Šipiću na interesu i podršci našim idejama, te mi je drago što inicijativa - koja može donijeti mnoge dobrobiti cijeloj Hrvatskoj - potječe iz Međimurske županije“, rekao je župan Posavec.

homecrossmenuchevron-down
linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram Skip to content