Menu
Europska regija sporta 2022.
|
Visit Međimurje

Snimat će se dokumentarno-igrani film o svetom Jeronimu, jednom od najštovanijih svetaca svijeta, rođenom u Štrigovi

Datum objave: 30. rujna 2024.

Danas, na obljetnicu smrti svetoga Jeronima (preminulog 30. rujna 420.), te u sklopu manifestacije Dani sv. Jeronima, u prostorijama Ogranka Matice hrvatske u Čakovcu predstavljen je novi projekt u kulturi kojeg će Ogranak Matice Hrvatske provesti u suradnji s Međimurskom županijom. Radi se o snimanju dokumentarno-igranog filma o jednom od najštovanijih svetaca svijeta, rođenom u Štrigovi – svetom Jeronimu. Ovo je još jedan prilog obimnoj građi u Međimurju o svetom Jeronimu, o kojem je svjetska povijesna scena već mnogo rekla, datirajući njegovo rođenje upravo u Štrigovu gdje je ostavio dubok trag. Direktna veza svetoga Jeronima i Štrigove, kao njegovog rodnog mjesta, spominje se u buli pape Nikole V., kao i u kapitalnom dijelu pavlina Josipa Bedekovića. Tragovi o povijesnim dokazima nalaze se i u staroj kartografiji, na koju upućuju naši stručnjaci.

Predsjednik Matice hrvatske – Ogranka Čakovec povjesničar Zoran Turk pojasnio da će film imati dulju i kraću verziju s prijevodom na engleski jezik, te da će predstavljati važan doprinos kulturi Međimurja: „Scenarij za igrano-dokumentarni film napisala je naša poznata spisateljica dramskih tekstova i proze Kristina Štebih iz Čakovca, a redatelj je Matko Buvač. Međimurska županija i u ovom projektu nam je partner te zahvaljujemo na sluhu koji njeguju za istraživanja, nakladništvo i produkciju u kulturi“, istaknuo je Turk, dodavši da je jedan od nedavnih zajedničkih projekata Matice i Županije i tiskanje zbornika radova o štovanju svetoga Jeronima u Štrigovi, rođenog iz nakladničke djelatnosti  Bibliothece Murodravana: „Zbornik ćemo 2. listopada predstaviti u Skradinu s kojim nas vezuje upravo sv. Jeronim, kao svetac zaštitnik i čuvar povijesnoga nasljeđa“, dodao je Zoran Turk.

Film će se snimati tijekom 2025. godine, javnosti će biti potom biti predstavljene dvije verzije, 45-minutna te skraćena, 15-minutna verzija, s ciljem da materijal dopre do što većeg broja gledatelja.

Župan Međimurske županije Matija Posavec na predstavljanju scenarija za film je istaknuo: „O koliko je važnom projektu riječ, svjedoči istina da će govoriti o svecu čije se ime s koljena na koljeno prenosi dulje od 1600 godina. Kada neka osoba toliko dugo živi u narodu, tada je sigurno da je to bila osoba od značaja, u ovom slučaju, jedan od najutjecajnijih ljudi na svijetu, kako pokazuju suvremena istraživanja. Sveti Jeronim sigurno je među najštovanijim svecima svijeta i zato ne čudi što ga na našim prostorima tako snažno svojataju. Stari dokumenti i u vremenu koje je pred nama bit će izazov za stručnjake, a u velikom broju njih uz svetoga Jeronima, kao mjesto na kojem se rodio, naglašen je Stridon, naša Štrigova. Zato moramo čuvati to nasljeđe, istraživati ga i isticati ga kao svoje“, rekao je župan te dodao:  „Interpretacijski centar sv. Jeronima u Štrigovi naš je plan i cilj kako bismo stvorili mjesto gdje ćemo  prezentirati sve relevantne činjenice i dokaze o mjestu rođenja, te o životu i djelu svetoga Jeronima.“

Autorica scenarija Kristina Štebih govorila je o izazovima koji prate projekt u smislu vrlo malog broja vjerodostojnih, pisanih tragova o životu i djelovanju svetoga Jeronima, s obzirom da njegovo rođenje seže u doba oko 347. godine. „U snimanje ćemo uključiti stručnjake s našega područja koji su proučavali svetoga Jeronima, dok će igrani dio filma sadržavati i podatke koji nisu znanstveno dokazani, no predstavljaju dio svečeve ostavštine i njegova traga koji stoljećima živi među ljudima“, rekla je Kristina Štebih.

Projekt podupire i Zrinska garda Čakovec čiji je predsjednik Đuro Bel na predstavljanju scenarija filma naglasio: „Smatram da je neosporna činjenica da je sveti Jeronim rođen u Štrigovi jer to potvrđuje bula pape Nikole V., a u svojim napisima o štovanju sveca to spominje i prof. dr. sc. Matija Berljak.“

Međimurska akademska zajednica mnogo je pridonijela rasvjetljavanju i prikupljanju podataka o životu i djelu ovoga sveca. Primjerice, knjiga pavlina Josipa Bedekovića „Natale solum…“, koju je 2018. godine preveo pokojni latinist i germanist Marko Rašić iz Čakovca, dugogodišnji profesor u Gimnaziji Josipa Slavenskog, danas predstavlja važan izvor podataka domaćim istraživačima života i ostavštine svetoga Jeronima, ali i uporište tvrdnji da je oko 347. godine rođen upravo u Štrigovi.

Mnogi smatraju da to dokazuje i impozantna crkva s dva tornja ponad Štrigove, koja čuva vrijedne freske majstora Rangera, i koja je danas jedan od najvrjednijih spomenika kulturno-povijesne baštine Međimurja.

Fotografije: Međimurska županija /Turistička zajednica Općine Štrigova

homecrossmenuchevron-down
linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram Skip to content