Menu
Europska regija sporta 2022.
|
Visit Međimurje

Edukativnom akcijom obilježen Svjetski dan pružanja prve pomoći

Datum objave: 14. rujna 2024.

Svjetski dan pružanja prve pomoći obilježava se 14. rujna s ciljem senzibilizacije javnosti, te skretanja pozornosti na važnost edukacije o pružanju prve pomoći te o ulozi Crvenog križa u društvu. Prva pomoć tradicionalna je djelatnost i Hrvatskog Crvenog križa koji brine o njezinu unapređenju i usklađivanju s europskim smjernicama te o primjeni programa edukacije na području naše zemlje.

Gradsko društvo Crvenog križa Čakovec tim je povodom jučer u zgradi Scheier organiziralo prigodan, edukativni program posvećen Svjetskom danu prve pomoći, predstavivši građanima aktivnosti koje ih čine važnom karikom sigurnosti u zajednici, uz demonstracije osnovnih postupaka u pružanju prve pomoći koju su izveli učenici medicinskog smjera Srednje škole Čakovec, uz sudjelovanje volontera GDCK Čakovec.

S obzirom da je ove godine tema Svjetskog dana pružanja prve pomoći sport, u Gradskom društvu Crvenog križa Čakovec ističu: U sportskim aktivnostima može doći i do ozljeđivanja, kao što se svakodnevno mogu dogoditi i nepredvidiva stanja poput zastoja srca, gubitka svijesti i slično, stoga je važno kod građana poticati svijest o važnosti svladavanja znanja i vještina pružanja prve pomoći. Naša akcija posvećena je upravo podizanju svijesti o edukaciji te smo zainteresiranim građanima demonstrirali pravilne postupke kod hitnih stanja do dolaska hitne. Prikazali smo kako ispravno osobu staviti osobu u bočni položaj, primjenu postupka oživljavanja, demonstrirali kako koristiti AVD uređaje uz informaciju na kojim lokacijama u gradu ih se može naći, kako zaustaviti jako krvarenje te kako postupiti kod gušenja“, ističu iz Gradskog društva Crvenog križa Čakovec koje je dio operativnih snaga civilne zaštite Međimurske županije.

Stoga je akciju podržao i zamjenik župana Josip Grivec, ujedno i načelnik Stožera civilne zaštite Međimurske županije, istaknuvši da je svaka edukativna akcija dobrodošla jer pridonosi podizanju svijesti među građanima, a time i sigurnosti.

Gradsko društvo Crvenog križa Čakovec, uz brojne aktivnosti, i u rujnu provodi redovne akcije darivanja krvi i to: u Čakovcu, u prostorijama Centra PrinOs, 20. i 23. rujna od 11 do 17 sati, zatim 24. rujna u Kotoribi, od 12 do 16 sati u prostorijama Nogometnog kluba Graničar, u Policijskoj upravi međimurskoj akcija je predviđena za 25. rujna, od 9 do 13 sati, te u Prelogu,  26. rujna, u Gradskoj kavani Lovac, od 11 do 17 sati. Zadnja akcija u ovom mjesecu održat će se u Murskom Središću, 27. rujna, u prostorijama Sokolskog doma od 12 do 16 sati.

homecrossmenuchevron-down
linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram Skip to content