Menu
Europska regija sporta 2022.
|
Visit Međimurje

Župan Matija Posavec odao počast u Vukovaru, na 33. obljetnicu odlaska zadnje smjene policijskih službenika sa sjevera Hrvatske u obranu grada

Datum objave: 11. rujna 2024.

Za vukovarske branitelje iz zadnje smjene koja je do pada grada, 18. studenoga 1991. godine, branila Vukovar, 11. rujna poseban je datum. Na taj dan su prije 33 godine upućeni u Grad Heroj gdje su ostali u najkrvavijem ratnom vrtlogu na teritoriju Hrvatske tijekom Domovinskog rata. Vukovar su u nemogućim uvjetima i potpunom okruženju branili do zadnjega metka. Kovitlaju se uspomene u srcima i mislima svih policijskih službenika iz Međimurske i Varaždinske županije iz toga vremena, pripadnika Posebne jedinice tadašnje Policijske uprave Varaždin, koji su preživjeli dva mjeseca pakla i koji su danas u Vukovaru obilježili obljetnicu odlaska zadnje smjene na ratište.  I ove godine, obilježavanje su organizirali članovi varaždinske podružnice Hrvatskog društva logoraša srpskih koncentracijskih logora, te policijske uprave varaždinska i međimurska.

U Vukovar je 11. rujna 1991. godine upućeno 185 pripadnika Posebne jedinice PU Varaždin iz tadašnjih policijskih stanica Varaždin, Ivanec, Ludbreg, Novi Marof i Čakovec. Poginuo je 21 policijski službenik, među kojima i sedmorica ranjenika koji su mučki ubijeni na Ovčari, dok se četvorica još vode kao nestali. Ranjeno je 66 policajaca, a od posljedica rata i mučenja u logorima naknadno je preminulo 11 pripadnika ove postrojbe.

Vukovarski branitelji iz policijskih snaga zadnje smjene odali su počast poginulim kolegama i svim braniteljima na Memorijalnom groblju te kod spomenika na Ovčari, kao i nas svim lokacijama ratnih položaja u Vukovaru i oko njega koje su branili 1991.

POTRESNO SVJEDOČANSTVO

Nakon pada Vukovara, u zloglasne srpske logore u Stajićevo, Sremsku Mitrovicu, Novi Sad i Beograd odvedeno je 119 pripadnika Posebne postrojbe, gdje su bili izloženi teško zamislivim zvjerstvima u trajanju od 20 do 269 dana. Među njima bio je i Čakovčanin Zvonko Horvatić, negdašnji policijski službenik – branitelj Vukovara iz zadnje smjene, koji je nakon pada grada zatočen. Na svečanoj akademiji Zvonko Horvatić iznio je potresno svjedočanstvo o danima kada je izravno gledao smrti u oči. "Krenuli smo u Vukovar sa zadaćom obavljanja osnovnih policijskih poslova – kontrole i regulacije prometa. Ali kad smo stigli u grad, shvatili smo da smo zakoračili u pakao", rekao je Horvatić, te govorio o velikim gubicima postrojbe te o tri razmjene logoraša, koje preživjeli danas obilježavaju kao svoje nove rođendane. Horvatić je svoj govor zaključio riječima: "Temelj naše države izgrađen je na muci, krvi i životima hrvatskih branitelja. Mi smo generacija koja je ostvarila stoljetni san Hrvata – stvorili smo hrvatsku državu."

Programu obilježavanja obljetnice u Vukovaru prisustvovao je župan Međimurske županije Matija Posavec koji je na svečanoj akademiji istaknuo veličinu žrtve policijskih službenika sa sjevera naše zemlje koji su postali srce Vukovara. „Danas ste sa svojim obiteljima obilazili mjesta, na kojima ste prije 33 godine kročili u vrtlog rata, mjesta koja su duboko uklesana u povijest našeg naroda. U grad koji je postao simbol neizmjerne hrabrosti, ponosa i žrtve. Bili ste dio te priče, priče koja je odnijela mnoge živote, ali ta hrabrost, vjera u sebe, zajedništvo i solidarnost su ispisali najslavnije stranice novije Hrvatske povijesti,“ naglasio je župan Posavec, te dodao kako se s ponosom i tugom prisjećamo tih dana kada je 185 pripadnika Posebne jedinice PU Varaždin, iz različitih dijelova Međimurja i Varaždina, krenulo braniti Vukovar. „Neki su vas prošli kroz nezamislive patnje u logorima, poput Zvonka Horvatića koji je u logoru proveo 185 dana ili pak 269 dana koje je proživio vaš suborac Ivan Piskač.“ kazao je te dodao kako su svojim životima ispisali povijest, a u trenucima kada su mnogi gubili nadu, oni su je vraćali. „Nastavljali ste kada vas život nije mazio, nego udarao, ali ste pronašli snagu da ustanete i idete dalje, i to je ta snaga, zajedništvo i solidarnost, koja je sačuvala i obranila Hrvatsku. Imali ste nešto neprocjenjivo – vjeru, zajedništvo i solidarnost. Vi ste nas naučili što znači ustati i nastaviti dalje.“ istaknuo je Posavec.

„Nije mi poznato da bi ijedna postrojba te veličine dala toliki doprinos u obrani Domovine ali i podnijela toliku žrtvu kao Posebna postrojba Policijske uprave Varaždin. Nitko od njih 185 nije prošao “neokrznut”; 21 poginuo, 5 nestalo, 66 ranjeno, a njih 119 je prošlo torture srpskih koncentracijskih logora. Govorimo o postrojbi veličine bojne, a doprinosu u obrani većem nego pojedine brigade. U tome se očituje njihova veličina,“  kazao je župan Varaždinske županije Anđelko Stričak.

Među uzvanicima svečane akademije bio je i Ivan Sokač, načelnik Policijske uprave međimurske, a prigodne riječi u spomen na poginule i u slavu herojskog otpora iznijeli su i načelnik PU varaždinske Predrag Benčić, Ivona Paltrinieri, ravnateljica Uprave za zatočene i nestale pri Ministarstvu hrvatskih branitelja, obnašatelj dužnosti župana Vukovarsko-srijemske županije Franjo Orešković, te izaslanik Hrvatskoga sabora Nikola Mažar.


Da ne zgasne sjećanje na policajce koji su položili živote braneći Vukovar, prisjetimo se ponovo njihovih imena:  zapovjednik postrojbe Vjekoslav Cerkovečki, Marko Bosak, Dragutin Friščić, Dragutin Godinić, Ivan Hižman, Ljubomir Jalšovec, Tomo Jambor, Josip Kanižaj, Josip Kapustić, Dražen Klarić, Božidar Košir, Damir Lehkec, Dragutin Lehkec, Antun Mutvar, Vladimir Rojko, Josip Šajnović, Dragutin Šavorić, Dražen Štefulj, Darko Tišljarić, Mladen Vinko, Stjepan Vusić, te Ivan Oreški. Kao nestali, i 33 godine nakon vukovarske tragedije, vode se Ivan Đurđek, Marijan Levak, Slavko Šantek i Marijan Vučak.

Vukovarci će im zauvijek biti zahvalni i svaki branitelj grada u njihovim srcima ima posebno mjesto. Uspomenu na svoje branitelje Vukovar slavi životom i novim djetinjstvima koja teku mirnim ulicama maloga grada.

homecrossmenuchevron-down
linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram Skip to content