Menu
Europska regija sporta 2022.
|
Visit Međimurje

Župan Matija Posavec poželio mnogo uspjeha učenicima te otvorio obnovljene škole u Zasadbregu i Svetoj Mariji

Datum objave: 9. rujna 2024.

Prvog dana u novoj školskoj godini župan Matija Posavec obišao je učenike i djelatnike područnog odjela u Zasadbregu te Osnovne škole Sveta Marija, u kojima je upravo započela nastava u jednoj smjeni, te otvorio novouređene objekte. Dogradnja i adaptacija škole u Zasadbregu posve je promijenila izgled, funkcionalnost i standard objekta, a lijepa novost zrcalila se na licu svakog učenika. Jednako dobro ozračje bilo je i u OŠ Sveta Marija u kojoj je, zahvaljujući uređenju i opremanju novih učionica također osiguran preduvjet na prelazak u jednu smjenu. Župan Posavec najavio je svoj dolazak u OŠ Sveta Marija i početkom drugog polugodišta i to povodom otvorenja nove školske sportske dvorane čiji je završetak izgradnje Županija preuzela na sebe. Dvorana je na radost učenika, ali i svih mještana Svete Marije i Donjeg Mihaljevca u finalnoj fazi izvedbe, odnosno pred opremanjem.

Spomenute škole dio su velikog investicijskog ciklusa provedenog tijekom ljeta na mnogim obrazovnim ustanovama Međimurske županije kako bi u što boljim uvjetima dočekale đake i nastavnike.

Iz Zasadbrega i Svete Marije, župan je poslao poruku svim učenicima, učiteljima i roditeljima, poželjevši im mnogo uspjeha u novoj školskog godini, a posebno prvašićima, kojih je ove godine 1.122. Diljem Međimurja mališanima je prvi ulazak u školu uljepšan priredbama dobrodošlice, a najmlađe učenike Područne škole Zasadbreg i Osnovne škole Sveta Marija župan je ohrabrio riječima da za njih počinje najljepše doba djetinjstva. „Steći ćete znanja koja će vas voditi kroz život, ali i prijatelje s kojima ćete dijeliti radost odrastanja“, poručio je župan prvašićima, te dodao da od ove školske godine naše obrazovne ustanove uvode u nastavu i program posvećen međimurskoj popevki, našem blagu čiji se dan – odlukom Skupštine Međimurske županije – obilježava 28. studenoga.

„Želim vam uspješnu i inspirativnu školsku godinu. Svaki izazov koji se pojavi pred vama prilika je za osobni rast i učenje, a s tim izazovima se nećete nositi sami. Uz vas će biti roditelji te vaši učitelji i učiteljice kojima od srca odajem priznanje za predanost kojom nose važnu ulogu u društvu te im želim pregršt ponosa na vaša postignuća“, dodao je župan, naglasivši da će Međimurska županija i dalje voditi brigu o uvjetima u kojima se odvija nastava u svim našim ustanovama te investirati u obrazovanje kao prioritetnu domenu, argumentiravši to i podrškom roditeljima koja ni ove godine nije izostala.

Župan Posavec je istaknuo da s razlogom prvog dana nove školske godine više od 13.200 učenika u Međimurju pozdravlja upravo iz škola u Zasadbregu i Svetoj Mariji: „Na ovim mjestima zorno se vide naš cilj kada govorimo i visokom standardu obrazovnih ustanova. Iznimno smo ponosni na rezultate ulaganja.“

MODELI PODRŠKE

Uz besplatne udžbenike za osnovnoškolce, kao i besplatan prijevoz za sve učenike, neovisno o udaljenosti od škole, Međimurska županija u proračunu je osigurala pomoć pri nabavci radnih materijala, tj. 50 eura za svakog srednjoškolca. Djeca s razvojnim poteškoćama i dalje će imati pomoćnike u nastavi. Osigurano je 86 pomoćnika u nastavi koji će pružati neposrednu pomoć i podršku za 102 učenika u 23 osnovne te šest srednjih škola kojima je osnivač Međimurska županija. Ukupna vrijednost ovog trogodišnjeg projekta, kojeg sufinancira Županija, iznosi 2.490.000 eura. Dodatno su i udruge osigurale 14 pomoćnika u nastavi za 16 učenika putem direktnog financiranja, što znači da ukupno stotinu asistenata pomaže 118 učenika.

Međimurska županija jedina u Hrvatskoj osigurava asistente  za djecu s teškoćama i u vrtićima te ove godine tu uslugu u predškolskom odgoju koristi 63 djece s kojima radi 48 pomoćnika. Podsjetimo da svake godine Međimurska dodjeljuje stipendije djeci hrvatskih branitelja te je godišnje za 40-ak učenika izdvaja oko 15.130 eura.

S obzirom na izvrsne rezultate stipendiranja učenika koji se obrazuju za deficitarna obrtnička zvanja, Županija nastavlja provedbu modela razrađenog s Obrtničkom komorom te međimurskim općinama i gradovima.  Trenutno se s 800 eura godišnje  stipendira 121 učenik.

Nastavlja se podržavanje i razvoj centara izvrsnosti pri srednjim školama, kao i provedba modela obuke neplivača, Medni dan posvećen zdravoj prehrani osnovnoškolca u suradnji s Pčelarskim društvom Agacija, te nastava građanskog odgoja u 15 škola za 400- tinjak učenika od petog do osmog razreda. Cjelodnevna nastava zasad se eksperimentalno provodi u Osnovnoj školi Podturen te je u program uključeno 550 učenika.

S ulaganjima u obnovu školskih zgrada i poboljšanje uvjeta izvođenje nastave,  te nabrojenim modelima podrške, Međimurska županija učenike, roditelje i nastavnike u novoj školskoj godini podržava s gotovo milijun i pol eura.

U novoj školskoj godini, u osnovne škole Međimurja polazi  9.381 učenik, što je za 27 učenika manje nego prošle godine. U srednje škole upisano je 3.837 učenika, tj. 46 učenika više nego prošle školske godine. Raduje veći interes srednjoškolaca za strukovna zanimanja u Tehničkoj školi i Graditeljskog školi u Čakovcu, te Srednjoj školi Prelogu, te je u prve razrede naših srednjoškolskih ove godine upisano 1.123 učenika i učenice, 42 više nego lani. Tehnička škola Čakovec s novim Regionalnim centrom kompetentnosti u strojarstvu već je privukla interes učenika i roditelja što su pokazali i aktualni upisi.

Ravnatelji osnovnih škola Ivana Gorana Kovačića Sv. Juraj na Bregu i OŠ Sveta Marija – Mladen Beuk i Gordana Šavora Peter – kao domaćini su uz župana ugostili i načelnicu Općine Sv. Marija Đurđicu Slamek, načelnika Općine Sv. Juraj na Bregu Anđelka Nagrajsalovića, zatim pročelnicu županijskog Upravnog odjela za obrazovanje kulturu i sport Nives Kolarić Strah, te zamjenika župana Josipa Grivca.

homecrossmenuchevron-down
linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram Skip to content