Menu
Europska regija sporta 2022.
|
Visit Međimurje

U Šenkovcu svečano obilježena 458. obljetnica Sigetske bitke

Datum objave: 7. rujna 2024.

U petak navečer u Šenkovcu ispred kapele sv. Jelene obilježena je 458. obljetnica Sigetske bitke. Dana 7. rujna 1566. nakon duge opsade i herojskog pokušaja proboja iz tvrđave, poginula je cijela njena preostala posada, predvođena Nikolom Šubićem Zrinskim.  Kako bi odali počast ovom hrvatskom junaku, ali i prisjetili se značaja tog događaja za čitavu europsku povijest, Zrinska garda Čakovec pod pokroviteljstvom Međimurske županije i Općine Šenkovec, tradicionalno organizira prigodni program.

U petak poslijepodne vijence kod mauzoleja obitelji Zrinskih položili su izaslanik predsjednika Republike Hrvatske brigadir Tihomir Zebec, zapovjednik Počasno-zaštitne bojne Oružanih snaga Republike Hrvatske, izaslanik predsjednika Hrvatskog sabora, zastupnik u Hrvatskom saboru i gradonačelnik Grada Preloga Ljubomir Kolarek, te izaslanica ministra vanjskih i europskih poslova, posebna savjetnica Vanda Babić Galić. U ime Međimurske županije, počast su odali zamjenik župana Međimurske Josip Grivec, predsjednik Skupštine Međimurske županije Dragutin Glavina i  pročelnica Službe za poslove župana Petra Vadlja, a u ime Grada Čakovca gradonačelnica Grada Čakovca Ljerka Cividini i predsjednik Gradskog vijeća Grada Čakovca Josip Varga. U ime domaćina, Općine Šenkovec, počast Nikoli Šubiću Zrinskom dali su načelnik Općine Šenkovec Robert Meglić i predsjednik Općinskog vijeća Alen Lajtman. Vijence su položili i gradonačelnik Grada Sigetvara dr. Peter Váss i članica samouprave Ana Pogacs  te savjetnica za kulturu Veleposlanstva Republike Mađarske u Republici Hrvatskoj Béata Siklósi. Na kraju, zajednički vijenac položilo je zajedničko izaslanstvo Zrinske garde Čakovec, Matice hrvatske Ogranak Čakovec i Družbe braće hrvatskog zmaja Zmajski stol Čakovec koje su činili Đuro BelZoran Turk i Ivica Zanjko. Počast paljenjem svijeća dalo je i izaslanstvo Zajednice braniteljskih udruga ratnih postrojbi Međimurske županije. Svečanosti je prisustvovala i predstavnica Ministarstva kulture i medija, Martina Matijaško, te brojni građani.

Na samom početku programa gradonačelnica Grada Čakovca Ljerka Cividini i predsjednik Zrinske garde Čakovec Đuro Bel uručili su diplome i prigodne poklone djeci koja su sudjelovala u radionici „Postani mali gardist Zrinske garde“. Na njoj su se upoznala s povijesnim značenjem Zrinskih za Međimurje, Hrvatsku i Europu, ali i učili o važnosti očuvanja sjećanja na našu povijest i junake. Radionicu je putem Javnog poziva sufinancirao Grad Čakovec.

Program koji je prekinula kiša, nastavljen je u obližnjoj župnoj crkvi sv. Jelene križarice.  Kako je u prigodnom obraćanju istaknuo načelnik Robert Meglić, Općina Šenkovec je ponosna na svoje naslijeđe te na tradiciju obilježavanja pogibije Nikole Šubića Zrinskog. Želja im je obnoviti prostore kapele i mauzoleja, a nedavno postavljanje putokaza po mjestu, početak je turističke prezentacije nasljeđa Zrinskih u Šenkovcu.

Pročelnik Zmajskog stola Čakovec Družbe braće hrvatskog Zmaja Ivica Zanjko naglasio je da odavanjem počasti  na izvornim lokalitetima dajemo poštovanje onima koji su živote dali za Hrvatsku te pokazujemo da nisi pali uzalud. Otpor kod Sigeta zaustavio je prodor Turaka, a to je imalo velike posljedice za kasniji razvoj događaja na prostoru srednje Europe.  Rekao je i kako je došlo vrijeme da obnovimo mauzolej Zrinskih koji se nalazi u neposrednom blizini kapele.

„Počast koju danas odajemo junaku naše nacionalne i zavičajne povijesti, Nikoli Šubiću Zrinskom, puna je simbolike jer predstavlja i poštovanje prema svima koji su se tijekom povijesti borili za slobodu naše domovine. Nikola Šubić Zrinski svojim je junaštvom ostavio trag u povijesti Europe, te s ponosom čuvamo uspomenu na njega, kao i na cijelu lozu Zrinskih“, istaknuo je zamjenik župana Josip Grivec, dodavši da je Zrinska garda danas važan promotor našega povijesnog nasljeđa.

I na kraju, Zrinskoj gardi, Međimurskoj županiji i Općini Šenkovec na tome što ustrajno na ovaj način čuvaju spomen na Nikolu Šubića Zrinskog, zahvalio se izaslanik predsjednika Hrvatskog Sabora Ljubomir Kolarek. Istaknuo je da je Nikola istinski hrvatski junak, koji je nadahnjivao mnoge, a vrline koje su ga krasile, poput poštenja i požrtvovnosti, pokazuju svima kako se treba voljeti domovina.

Svetu misu u župnoj crkvi predvodio je šenkovečki župnik vlč. Antun Štefan, uz kocelebriranje preč. Antuna Hoblaja. Svijeće su zapaljene i kod spomenika Nikoli Šubiću Zrinskom te spomenika poginulim hrvatskim braniteljima iz Šenkovca. U umjetničkom dijelu programa nastupio je Ansambl „Pučpuljike“.

Svečanost obilježavanja 458. godišnjice Sigetske bitke u nedjelju, 8. rujna održat će se i u mađarskom Szigetvaru.

Izvor: Grad Čakovec

homecrossmenuchevron-down
linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram Skip to content