Menu
Europska regija sporta 2022.
|
Visit Međimurje

Međimurska županija ulaže u zelenu budućnost

Datum objave: 3. rujna 2024.

Predstavljanje rezultata Javnog poziva za sufinanciranje povećanja korištenja obnovljivih izvora energije u obiteljskim kućama na području Međimurske županije

Međimurska županija ponovno je pokazala svoju predanost održivom razvoju i zaštiti okoliša kroz provedbu Javnog poziva za sufinanciranje povećanja korištenja obnovljivih izvora energije u obiteljskim kućama. Drugu godinu zaredom, ovaj poziv naišao je na iznimno pozitivan odaziv, potvrđujući rastuću svijest građana o važnosti korištenja ekološki prihvatljivih izvora energije. Županija ne samo da odgovara na tu potražnju, već i značajno povećava financijska sredstva za podršku ovim projektima.

Zbog iznimno velikog interesa i uspjeha programa, u 2024. godini Međimurska županija značajno je povećala sredstva, podigavši proračun na 100.000 eura – gotovo dvostruko više nego prethodne godine. Ovaj rast financijskih sredstava omogućio je još veći broj odobrenih prijava. Od ukupno zaprimljenih 150 prijava, 129 prijava je odobreno, što čini čak 86 % svih zaprimljenih prijava.

Zbog velikog interesa sredstva za sljedeću godinu će se povećati

Župan Matija Posavec istaknuo je da ovi rezultati ne samo da svjedoče o velikoj zainteresiranosti građana za prelazak na obnovljive izvore energije, već i o odlučnosti Međimurske županije da predvodi energetsku tranziciju prema održivoj budućnosti. „U okviru strategije Međimurske županije za obnovljive izvore energije, izuzetno nam je važno motivirati građane da shvate koliko je značajno ulagati u ovu vrstu energije,“ naglasio je župan, dodajući da Županija želi biti primjer u tom području. To pokazujemo kroz projekte energetske obnove naših zgrada, kao i instalacijom fotonaponskih elektrana na zgrade u vlasništvu Županije. „Već prošle godine svjedočili smo velikom interesu, pa smo ove godine gotovo udvostručili iznos sredstava. Ponovno će desetke kuća biti uključene u sustav, a planiramo dodatno povećati sredstva za sljedeću godinu," zaključio je župan Posavec.

Ukupna godišnja ušteda za građane iznosi 100.000,00 €

Direktor Međimurske energetske agencije MENEA-e Alen Višnjić istaknuo je da je ovim pozivom ukupno instalirano 573,06 kW fotonapona na 77 obiteljskih kuća što će donijeti godišnju proizvodnju električne energije od 659,02 MWh koji se neće morati kupiti od opskrbljivača na tržištu. „To je ukupna godišnja ušteda od 100.000,00 € gledajući trenutne cijene električne energije na tržištu.“

Javni poziv za sufinanciranje povećanja korištenja obnovljivih izvora energije u obiteljskim kućama na području Međimurske županije proveden je druge godine zaredom te se zbog velikog interesa i u narednim godinama također planira provedba, kazao je pročelnik Upravnog odjela za gospodarstvo, poljoprivredu i turizam Darko Radanović. „S povećanjem financijskih sredstava i broja odobrenih projekata, jasno je da županija prepoznaje stratešku važnost ovakvih inicijativa. Planiramo s ovakvim programima nastavi i u budućnosti, čime će Međimurska županija nastaviti biti primjer ostalim regijama u Hrvatskoj, pokazujući kako lokalna zajednica može aktivno doprinijeti globalnim ciljevima zaštite okoliša i održivog razvoja,“ kazao je pročelnik Radanović.

Poziv je bio otvoren od 15. travnja do 20. svibnja 2024. godine, s proračunom od 100.000 eura, gotovo dvostruko više u odnosu na prethodnu godinu. Prihvatljivi su bili svi troškovi nastali nakon 1. srpnja 2024. godine, a sredstva su bila namijenjena za tri glavne mjere: Izrada energetskog certifikata i izvješća o energetskom pregledu, izrada glavnog elektrotehničkog projekta fotonaponske elektrane te ugradnja sustava za korištenje obnovljivih izvora energije u obiteljskim kućama.

Građani su mogli ostvariti sufinanciranje do 1.200 eura po kući, s 200 eura predviđenih za izradu energetskog certifikata ili projekta, te 1.000 eura za ugradnju sustava.

homecrossmenuchevron-down
linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram Skip to content