Menu
Europska regija sporta 2022.
|
Visit Međimurje

Spremno za novu školsku godinu u Međimurskoj županiji

Datum objave: 29. kolovoza 2024.

Međimurske osnovne i srednje škole spremne su za novu školsku koja počinje 9. rujna. Svi učenici imat će osiguran prijevoz autobusom ili vlakom, neovisno o udaljenosti od kuće do škole, a osigurani su i pomoćnici u nastavi. Srednjoškolci će i ove godine dobiti 50 eura pomoći za nabavu radnih materijala. To je tek dio mjera koje Međimurska županija provodi već niz godina, nastojeći pružiti učenicima najbolji obrazovni standard, uvjete i mogućnosti, te olakšati troškove roditeljima.

Ove školske godine u klupe osnovnih škola u Međimurju sjest će 9.381 učenik, što je 27 učenika manje nego prošle godine. Od tog broja, 1.122 su prvašići, a svi osnovnoškolci dobit će besplatne udžbenike. U srednjim školama bit će 3.837 učenika, što je 46 učenika više nego prošle godine, a broj učenika 1. razreda srednjih škola bit će 1.123, što je 42 učenika više.

„Ulaganje u obrazovanje te podrška učenicima i njihovim roditeljima ostaju jedan od prioriteta Međimurske županije i u novoj školskoj godini. Spremno dočekujemo novu školsku godinu nakon obimnih priprema na svim razinama kako bismo našim učenicima omogućili jednostavniji, bolji i kvalitetniji početak. Veseli nas podatak da je u strukovnim zanimanjima u Graditeljskoj, Tehničkoj školi i Srednjoj školi Prelog popunjenost prvih razreda bolja nego prošle godine. Povećan je broj učenika u 1. razredu zbog atraktivnosti programa iz strojarstva, dok Srednja škola Prelog bilježi veliku zainteresiranost za ugostiteljska zanimanja, a ove godine upisano je 20 učenika iz Koprivničko-križevačke županije“, istaknuo je župan Međimurske županije Matija Posavec na konferenciji za medije na kojoj su predstavljene sve važne informacije vezane uz početak nove školske godine.

Osigurano 100 asistenata za 118 učenika

Osigurano je 86 pomoćnika u nastavi koji će pružati neposrednu pomoć i podršku 102 učenika s teškoćama u razvoju u 23 osnovne i 6 srednjih škola kojima je osnivač Međimurska županija. Ukupna vrijednost projekta u trajanju od tri godine iznosi 2.490.000 eura, od čega je 90% bespovratnih sredstava, a 10% sufinancira Međimurska županija. Dodatno su udruge osigurale 14 pomoćnika u nastavi za 16 učenika putem direktnog financiranja, što znači da je ukupno osigurano 100 asistenata za 118 učenika.

Međimurska županija je jedina u Hrvatskoj koja osigurava asistente u vrtićima za djecu s teškoćama; ove godine uslugu asistenta u vrtićima koristit će 63 djece s 48 pomoćnika. Svake godine Međimurska županija raspisuje natječaj za dodjelu stipendija djeci hrvatskih branitelja. Riječ je o oko 40 učenika, a u proračunu je za tu mjeru osigurano 15.130 eura.

Jednokratna financijska potpora od 50 eura za nabavku radnog materijala

I ove se godine stipendira 121 učenik deficitarnih zanimanja koji primaju 800 eura stipendije godišnje, a srednjoškolci će uz besplatan prijevoz i stipendije dobiti i jednokratnu financijsku potporu od 50 eura za nabavu radnog materijala. Ova potpora namijenjena je 3.791 učeniku srednjih škola u Međimurskoj županiji te 200 učenicima koji imaju prebivalište u Međimurskoj županiji, a polaznici su srednjih škola u drugim županijama. U županijskom proračunu za ovu namjenu osigurano je 194.000 eura.

Međimurska županija izdvojit će iz proračuna ukupno 437.985 eura kako bi prijevoz djece do škole bio besplatan

 Svi učenici osnovnih i srednjih škola i ove godine imaju potpuno financiran prijevoz, a jedina obaveza koju imaju je donijeti potvrdu za ostvarivanje prava na sufinanciranje i izraditi iskaznicu. „Prvih dva tjedna tijekom kojih učenici izrađuju iskaznicu, prijevoz je besplatan, a nakon toga pravo besplatnog prijevoza ostvaruju uz iskaznicu“, naglasio je Krunoslav Oreški iz Autobusnog kolodvora Čakovec, dodajući da su autobusni prijevoznici spremni za početak školske godine. „Pozivamo učenike i roditelje da prate stranice autobusnog kolodvora i kontaktiraju nas u slučaju nedoumica.“

Uz besplatan prijevoz, osigurane asistente, stipendije i jednokratne potpore, i u ovoj školskoj godini provodit će se besplatna škola plivanja za sve učenike trećih razreda, nastavlja se projekt „Medni dan“ kroz koji se učenicima prvih razreda osigurava domaći med, a studentima će se dodijeliti jednokratne financijske potpore u iznosu od 100 eura.

Odrađena su i brojna ulaganja i investicije tijekom ljetnih mjeseci, a planova ne nedostaje. Međimurska županija je za investicije u obrazovanje tijekom ljeta uložila više od 650.000 eura.

Pročelnica Upravnog odjela za obrazovanje, kulturu i sport Međimurske županije Nives Kolarić Strah kazala je da su tijekom ljetnih praznika izvedeni građevinski, soboslikarski i svi drugi potrebni radovi na zgradama osnovnih i srednjih škola kako bi škole bile spremne za početak nastave. „Kontinuirano poboljšavamo uvjete rada u našim školama i nastavit ćemo to raditi kako bismo omogućili nastavu u jednoj smjeni. Stoga smo u proteklom razdoblju izradili idejne projekte, a u postupku su izrade glavni projekti za dogradnju i izgradnju škola i školskih sportskih dvorana kako bismo ih mogli prijaviti na Javni poziv za rekonstrukciju, dogradnju i izgradnju škola i sportskih dvorana.“

U 15 škola provodi se program građanskog odgoja kao izvannastavna aktivnost, koji obuhvaća oko 400 učenika od 5. do 8. razreda. Riječ je o školama u Belici, Domašincu, Draškovcu, Donjem Kraljevcu, Goričanu, Hodošanu, Maloj Subotici, Nedelišću, Orehovici, Prelogu, Pribislavcu, Svetoj Mariji, Svetom Martinu na Muri, Šenkovcu i Štrigovi. Cjelodnevna nastava provodit će se eksperimentalno samo u jednoj školi u Međimurju – u Osnovnoj školi Podturen – dok će produženi boravak imati djeca od 1. do 4. razreda u 11 osnovnih škola za 550 učenika.

Međimurskim učenicima na raspolaganju su i četiri centra izvrsnosti iz biologije, kemije, fizike i matematike, te iz umjetničkog područja u Gimnaziji Josipa Slavenskog Čakovec, kao i Centar izvrsnosti iz informatike i Centar izvrsnosti iz područja umjetnosti u keramici.

Dan Međimurske popevke

28. studenoga Međimurska županija proglasila je Dan međimurske popevke, te će tog dana u svim školama i ustanovama kulture biti organizirani prigodni sadržaji u spomen međimurske popevke.

homecrossmenuchevron-down
linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram Skip to content