Menu
Europska regija sporta 2022.
|
Visit Međimurje

Proslava 90. godina DVD-a Križovec

Datum objave: 24. kolovoza 2024.

U subotu, 24. kolovoza, naselje Križovec proslavilo je značajnu obljetnicu – 90 godina postojanja i neprekidnog djelovanja Dobrovoljnog vatrogasnog društva. Davne 1934. godine, 21. svibnja, osmero Križovčana odlučilo je osnovati Dobrovoljno vatrogasno društvo, a danas društvo broji 35 članova te je neizostavni dio društvenog života mjesta.

Nakon dočeka uzvanika, te svečanim mimohodom vatrogasaca kroz mjesto održana je svečana proslava na kojoj su dodijeljene prigodne nagrade i priznanja, zatim srebrne i brončane medalje i plamenice te zahvalnice.

Povodom obilježavanja 90 godina rada svečano su proslavili jubilej na koji su se odazvali mnogi članovi i prijatelji DVD-a, pa su tako svečanosti nazočili župan Međimurske županije Matija Posavec, gradonačelnik grada Mursko Središće Dražen Srpak, zapovjednik Vatrogasne zajednice Međimurske županije Robert Meglić, tajnik Vatrogasne zajednice Međimurske županije Nikola Besedić, predsjednica Vatrogasne zajednice Grada Mursko Središće Tanja Smolković, zamjenik predsjednika vatrogasnih veterana Međimurske županije Josip Jezernik, ravnatelj Javne ustanove za zaštitu prirodne Međimurske županije Siniša Golub, predstavnik policijske postane Mursko Središće Jerko Đuranec, predstavnici vatrogasnih društava iz susjednih općina, te mnogi drugi gosti.

Na bogatu povijest i vrijedan rad DVD-a Križovec u prigodnom govoru osvrnuo se predsjednik društva, Marko Strojko. „Kroz povijest našeg društva, a zapisima od 1949. godine, može se vidjeti kako je oko stotinu članova aktivno sudjelovalo u radu i razvoju DVD-a Križovec. Počeci su bili skromni, s oskudnom opremom, no s vremenom se uspio modernizirati vozni park i oprema. Naš DVD su sačinjavali članovi koji su ga predano vodili dugi niz godina, a posebno bih istaknuo Andriju Tota, Josipa Strojka, Hinka Šoltića i Stjepana Vinkovića, koji su svojim dugogodišnjim radom ostavili neizbrisiv trag u našem društvu.“ Također, Strojko je uputio srdačne zahvale svim gostima, članovima DVD-a iz drugih općina te predstavnicima političkog i društvenog života Međimurja koji su se odazvali ovom svečanom obilježavanju velikog jubileja.

Na svečanoj sjednici, župan Međimurske županije, Matija Posavec, pozdravio je sve okupljene, čestitao im obljetnicu i zahvalio za njihov rad kroz tolike godine postojanja te naglasio kako vatrogasci pokazuju sinergiju zajedništva. „Međimurska županija ponosi se tradicijom dobrovoljnog vatrogastva na svome području. Svi ste vi dio velike i lijepe priče koju zaokružujemo ovom današnjom proslavom. Lijepo je biti danas ovdje jer, ako igdje u Hrvatskoj, u Međimurju je vatrogastvo način života. Ponosimo se činjenicom da imamo najviše vatrogasaca po glavi stanovnika, a međimurski vatrogasci među najaktivnijima su i najorganiziranijima u Hrvatskoj. Vi ste uvijek prvi na raspolaganju kada zatreba, reagirate u trenutku, a vaša volja i entuzijazam, kao i stalna spremnost da pomognete drugima, zaslužuju svaku pohvalu,“ rekao je župan, zaključivši svoje obraćanje čestitkama Zlati Varga i Klari Glavina koje su bile aktivne članice društva tijekom šezdesetih i sedamdesetih godina.

Čestitke vatrogascima uputili su i ostali gosti, među kojima i gradonačelnik Grada Mursko Središće, Dražen Srpak. On je istaknuo kako su zajedno rješavali različite probleme na koje je društvo nailazilo „Vaš trud u radu s mladima, kojim osiguravate budućnost društva, zaslužuje posebnu pohvalu. Također, vaša spremnost na brzu reakciju u kriznim situacijama, osobito tijekom poplava koje su na našem području česte, iznimno je važna i vrijedna svake pohvale,“ rekao je gradonačelnik Srpak.

DVD Križovec dobio je priznanje Vatrogasne zajednice Međimurske županije za 90 godina humanog rada i osnivanja, te su dodijeljena vatrogasna odlikovanja i priznanja zaslužnim članovima DVD-a.

Vatrogasne medalje i spomenice najistaknutijima

Posebno priznaje primile se su Zlata Varga i Klara Glavina za aktivnosti i pomoć u radu društva tijekom šezdesetih i sedamdesetih godina.

Srebrne vatrogasne Medalje dodijeljene su Josipu Kostanjeviću i Marku Stojku, dok su brončane medalje primili  Ivan Šimunković, Zdravko Strojko i Rudolf Novak. Spomenicu za 40 godina primio je Željko Bratinščak, za 30 godina- Zdravko Strojko i Josip Frančić, za 10 godina – Luka Leček, Mihael Vinković i David Munđar. Brončanu plamenicu primili su - Danijel Korbelj, Luka Leček, Roberto Horvat, Ivica Leček i Florijan Vinković, a za zvanje vatrogasca I. klase priznanje su primili – Roberto Horvat, Luka Leček, Mihael Murković, Gabrijel Jambrošić, Luka Vresk.

homecrossmenuchevron-down
linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram Skip to content