Menu
Europska regija sporta 2022.
|
Visit Međimurje

Obnovljen zavjet svetom Roku u Draškovcu

Datum objave: 16. kolovoza 2024.

U Draškovcu je vrlo svečano proslavljen blagdan Svetog Roka, zaštitnika župe ali i cijelog Međimurja

Vjernici su u Draškovcu obilježili 264. obljetnicu zavjeta svetom Roku. Moleći da ih zaštiti od stočne kuge, davne 1760. godine stanovnici Međimurja obećali su da će sagraditi crkvu u čast svetom Roku. Svoj su zavjet ispunili te u Draškovcu utemeljili Župnu crkvu sv. Roka.

Tradicija hodočašća i zavjet svetom Roku proslavljeni su trodnevnim događanjima za vrijeme trajanja manifestacije „Rokovo u Međimurju“, od 13. do 16. kolovoza 2024. Središnje slavlje započelo je u petak, 16. kolovoza 2024., kada je u jutarnjim satima krenula svečana zavjetna procesija vjernika iz cijelog Međimurja s kipom sv. Roka. Središnje misno slavlje predslavio je varaždinski biskup msgr. Bože Radoš, uz blagoslov hodočasnika, pješaka i bolesnika, procesiju oko oltara te ljubljenje moći sv. Roka.

U sklopu ovogodišnjeg Rokova osim vjerske trodnevnice organizirano je i mnoštvo popratnih sadržaja i manifestacija. Tako su predstavljene izložbe slika autora Franje Mustača Medarova, umjetnička djela od drveta Rudolfa Stančina kao i izložbe slika Likovne udruge donjeg Međimurja, koncert klasičnih i crkvenih pjesama zborova, izložba starih zanata uz tradicionalan "Draškovski sejem" na kojem su izloženi suveniri i cvijeće, a sve to uz bogatu zabavnu i ugostiteljsku ponudu.

Rokovo su uz hodočasnike iz Međimurja i susjednih županija pohodili župan Međimurske županije Matija Posavec, predsjednik skupštine Međimurske županije Dragutin Glavina, gradonačelnik grada Preloga Ljubomir Kolarek, načelnik Općine Goričan Emanuel Sinković, a za dobru organizaciju tradicionalno je zaslužan župnik Župe Sv. Rok, Krunoslav Kefelja.

homecrossmenuchevron-down
linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram Skip to content