Menu
Europska regija sporta 2022.
|
Visit Međimurje

Na povratku s Jadrana, djeca iz Ukrajine posjetila Međimursku županiju

Datum objave: 29. srpnja 2024.

Danas su na povratku s ljetovanja na Jadranu, djeca iz ukrajinskog grada Harkiva posjetila Međimursku županiju, gdje su ih našim najatraktivnijim turističkim točkama, Muzejom nematerijalne baštine – Riznica Međimurja uz posjet vidikovcu na Mađerkinom bregu, proveli domaćini iz Muzeja Međimurja te direktor Turističke zajednice Međimurske županije Rudi Grula.

Riječ je o skupini djece uključene u dobrotvorni projekt udruge „Hrvatska pomaže“, koji je pokrenula predsjednica te asocijacije Đurđa Adlešič. Za zasluge u humanitarnom radu, te organiziranju raznih oblika pomoći ukrajinskom narodu, osobito djeci, Đurđa Adlešič nagrađena je priznanjem „Žena za hrabrost“, a Izaslanstvo Europske unije u Washingtonu svrstalo je negdašnju potpredsjednicu Vlade Republike Hrvatske i bivšu gradonačelnicu Bjelovara među 20 Europljanki najzaslužnijih za pomoć Ukrajini.

Djeca iz Ukrajine već nekoliko godina ljetuju u bjelovarskom odmaralištu u Novom Vinodolskom, a projektom su osigurani i stručnjaci koji s djecom rade na ublažavanju ratnih trauma. Tijekom srpnja u odmaralištu na Jadranu boravilo je stotinjak djece bez jednog ili oba roditelja, a u tijekom kolovoza u projekt ljetovanja uz psihosocijalnu podršku bit će uključena i djeca koja su prošla ranjavanje.

Tijekom današnjeg susreta s Međimurjem, mali Ukrajinci su sa zanimanjem razgledali Riznicu i poslušali priče iz davnina našega kraja, te se okrijepili u restoranu učeničkog doma Graditeljske škole u Čakovcu. Oduševili se i pogledom s vidikovca te se dobro zabavili na Gradskim bazenima „Marija Ružić“ što im je osigurao Grad Čakovec, nakon čega su nastavili put kući.

homecrossmenuchevron-down
linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram Skip to content