Menu
Europska regija sporta 2022.
|
Visit Međimurje

Humanitarna akcija „Pavlov san – samostalan korak u život“ ujedinila ljude velikog srca

Datum objave: 16. srpnja 2024.

U utorak, 16, srpnja u Podturnu župan Međimurske županije Matija Posavec dao je podršku humanitarnoj akciji koja je opet pokazala veliko srce građana Međimurja.


Humanitarnom akcijom „Pavlov san – samostalan korak u život“ želi se prikupiti 54.000 eura za troškove operacije koja bi našem sugrađaninu Pavlu Kolaru iz Ferketinca omogućila da stane na svoje noge.


Pavao je dijete rođeno sa lumbalnom spinom bifidom  i već je drugog dana po rođenju podvrgnut zahtjevnom operativnom zahvatu radi korekcije urođene mijelomeningokele lumbalne kralježnice, najtežeg oblika spine bifide, te mu je radi posljedičnog hidrocefalusa ugrađena VP drenaža.


Prohodao je sa 2,5 godine, ali uz pridržavanje, međutim uz mnoge napore roditelja i liječnika, nakon posljednje operacije Pavao više ne hoda i od tada je u invalidskim kolicima. Planiranom operacijom u Specijalnoj bolnici "Sv. Katarina" (europskom centru izvrsnosti) ukloniti će mu problematične implantate, sanirati oštećenja te aplikacijom podesnijih fiksatora na oba koljena i Pavlu omogućiti da ponovo stane na noge. Operativni zahvat podrazumijeva i korekciju dužine bedrenih kostiju jer su mišići i tetive bedara uz ekstremnu kontrakturu koljena postali prekratki da bi koljena normalno funkcionirala.


Osim osnovne bolesti Pavao ima problema sa cistama na mozgu radi koji je također imao tešku i rizičnu operaciju, te problem sa mokraćnim mjehurom, zbog čega svakodnevno koristi kateter za kateterizaciju.


Unatoč svim životnim izazovima koje su zadesile mladog Pavla, on se ne predaje, te je odličan učenik Ekonomske i trgovačke škole u Čakovcu, smjer ekonomist, bio je član dobrovoljnog vatrogasnog društva kao jedini invalid u DVD-u, obožava nogomet koji nažalost ne može igrati,  ali zato ne propusti niti jednu utakmicu naših vatrenih, ali niti  svog nogometnog kluba.

 
Prva u nizu operacija za Pavla moguća je već u studenom ove godine, a mnogi dobri ljudi dati će upravo Pavlu novi život.

homecrossmenuchevron-down
linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram Skip to content