Menu
Europska regija sporta 2022.
|
Visit Međimurje

U Međimurju održan međunarodni seminar sa svjetski poznatim antropozofima Peterom Selgom i Constanzom Kaliks

Datum objave: 16. srpnja 2024.

Od četvrtka do subote u Čakovcu se održao međunarodni seminar koji su predvodili svjetski poznati predavači Peter Selg dr. med., poznat po svojim radovima iz područja medicinske antropozofije i Constanza Kaliks, ugledna predavačica i istraživačica na području antropozofije i waldorfske pedagogije.

Ovaj trodnevni događaj okupio je sudionike iz deset različitih zemalja te ponudio bogat program koji je uključivao predavanja, euritmijske predstave te posjete značajnim lokacijama vezanim za život i rad dr. Rudolfa Steinera. Navedeni događaj organiziralo je Antropozofsko društvo „Marija Sofija“ iz Zagreba u suradnji s antropozofskim društvima Austrije i Njemačke, te ustanovom Centar dr. Rudolfa Steinera iz Donjeg Kraljevca.

Na svečanom otvorenju međunarodnog seminara uz Darka Znaora predsjednika Antropozofskog društva Hrvatske i Gerharda Stockera glavnog tajnika Antropozofskog društva Njemačke, sudionike je pozdravio i župan Međimurske županije, Matija Posavec koji je izrazio zadovoljstvo što Međimurje ima priliku ugostiti ovako važan događaj u svijetu antropozofije i Steinerovog nauka te pozvao sudionike da ponovo posjete Međimurje, ističući prirodne ljepote i kulturno bogatstvo regije.

Događaj je obuhvatio raznovrsna predavanja i euritmijske radionice koje su pružile dublji uvid u ostavštinu dr. Rudolfa Steinera. Glavni predavači, Peter Selg i Constanza Kaliks svojim su bogatim znanjem i iskustvom oduševili prisutne sudionike, govoreći o djetinjstvu Rudolfa Steinera i njegovom duhovnom i pedagoškom impulsu. Inače, Peter Selg je njemački liječnik i autor, poznat po svom radu na polju antropozofske medicine i pedagogije. Selg, osim što je specijaliziran za dječju i adolescentnu psihijatriju, poznat je po svom intenzivnom istraživanju i pisanju o životu i radu dr. Rudolfa Steinera. Autor je preko 100 tinjak knjiga koje istražuju različite aspekte Steinerovog rada, uključujući pedagogiju, medicinu i duhovnost. Constanza Kaliks antropozofska je pedagoginja i predavačica, također poznata po svom radu u obrazovanju i angažmanu u antropozofskim inicijativama. Rođena je u Čileu te završila studij matematike u São Paulu, a potom je 19 godina bila profesorica matematike na Escola Rudolf Steiner u São Paulu. Ondje je također predavala na waldorfskoj učiteljskoj izobrazbi, a od 2015. članica je izvršnog odbora Općeg antropozofskog društva te suvoditeljica Pedagoške sekcije i Opće antropozofske sekcije na Goetheanumu.

Osim predavanja, poseban naglasak seminara bio je na euritmijskim predstavama. Ova jedinstvena umjetnička forma, koja kombinira pokret, glazbu i govor, bila je prikazana kroz nekoliko dojmljivih izvedbi koje su dodatno obogatile program i pružile sudionicima poseban estetski doživljaj. Posebnu notu seminara dao je nastup Mihe Pogačnika, poznatog slovenskog violinista i kulturnog ambasadora Republike Slovenije čije je izvedba dodatno obogatila program seminara, pružajući sudionicima jedinstveno umjetničko iskustvo.

U sklopu seminara, sudionici su posjetili ustanovu Centar dr. Rudolfa Steinera i njegovu rodnu kuću u Donjem Kraljevcu. O aktivnostima i djelokrugu rada ustanove upoznala ih je ravnateljica Centra dr. sc. Dijana Posavec.

Međunarodni seminar u Čakovcu pokazao se kao značajan događaj koji je uspješno povezao stručnjake i entuzijaste antropozofije iz različitih dijelova svijeta. Kroz kombinaciju edukativnih i umjetničkih sadržaja sudionici su dobili jedinstvenu priliku za učenje i inspiraciju, čime je seminar postavio čvrste temelje za buduće inicijative i suradnje.

homecrossmenuchevron-down
linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram Skip to content