Menu
Europska regija sporta 2022.
|
Visit Međimurje

Socijalna zadruga Humana Nova svojim radom pokazuje kako socijalno poduzetništvo može biti uspješno i društveno korisno

Datum objave: 6. srpnja 2024.

Župan Međimurske županije Matija Posavec, predsjednik Skupštine Međimurske županije Dragutin Glavina i pročelnica Upravnog odjela za civilno društvo i ljudska prava Maja Odrčić Mikulić posjetili su Socijalnu zadrugu Humana Nova, jednu od najpoznatijih društvenih poduzeća u Hrvatskoj, koja se bavi socijalnom inkluzijom i održivim razvojem.

Humana Nova, je na nacionalnom i međunarodnom tržištu prisutna već 13 godina, posvećena radnoj integraciji osoba s invaliditetom i drugih društveno isključenih skupina. Danas zapošljavaju 52 osobe od kojih je 29 osoba s invaliditetom te još 17 pripadnika ranjivih skupina, stvarajući uključivo radno okruženje i pružanjem podrške osobama s višestrukim životnim izazovima, Humana Nova doprinosi osnaživanju marginaliziranih skupina i kvaliteti života u lokalnoj zajednici.

Kako je rekao upravitelj Ivan Božić, Zadruga je neprofitno poduzeće, te svu dobit ulaže u razvoj poslovanja, stvaranje novih radnih mjesta i razvoj zajednice, a svojim djelovanjem aktivno doprinosi smanjenju siromaštva, održivom razvoju lokalne zajednice te očuvanju prirode.

Upravitelj Božić, upoznao je s radom zadruge, koja pruža zaposlenje osobama s invaliditetom i drugim društveno isključenim skupinama dok istovremeno radi sa najranjivijim i marginaliziranim društvenim skupinama i to na rješavanju ekoloških i socijalnih problema zajednice. U razgovoru s djelatnicima, župan je istaknuo važnost podrške ovakvim inicijativama koje doprinose socijalnoj pravdi i očuvanju okoliša.

Jedan od najboljih primjera socijalnog poduzetništva u Hrvatskoj i regiji!

Poslovni koncept Socijalne zadruge Humane Nove jedinstven je u svijetu jer integrira sve djelatnosti vezane uz recikliranje tekstila, a zadrugu Humana Nova čini jedinom „Zero Waste“ organizacijom koja se bavi gospodarenjem otpadom. Socijalna Zadruga Humana Nova je stabilan i respektabilan gospodarski subjekt te primjer kako društveno odgovorno poslovanje može istovremeno doprinijeti društvenom uključivanju i zaštiti okoliša. „Jedina ste Socijalna Zadruga u Republici Hrvatskoj koja zapošljava 60% osoba s invaliditetom i ponosan sam što je Humana Nova upravo u Međimurskoj županiji odakle šaljemo snažnu poruku humanosti i solidarnosti zajednice po čemu je Međimurje poznato,“ izjavio je župan Posavec.

Tijekom posjeta, bilo je prilike za razgledom proizvodnog pogona te se razgovaralo o budućim planovima i projektima koji bi mogli dodatno unaprijediti rad i misiju Humana Nove. Župan Posavec najavio je daljnju podršku Međimurske županije i svih njezinih institucija na projektima koji promiču održivi razvoj i socijalnu inkluziju.

Na kraju posjeta, župan, predsjednik Skupštine i pročelnica zahvalili su svim zaposlenicima Zadruge Humana Nova na njihovom predanom radu.

Dobitnik najviše Županijske nagrade, Nagrade „Zrinski“

Spomenimo da je Socijalna zadruga Humana Nova prepoznata i u 2016. godini kada je proglašena kao „Ponos Hrvatske“, također je u top 15 poduzeća u Europi za radnu integraciju (Ensie Network), u 2018. godini proglašeni su kao vodeće 3 najutjecajnije organizacije u regiji, 2022. godine primili su nagradu„Climate Champion of SE Europe“ za pozitivan utjecaj na klimatske promjene, 2022. godine „Innovation Award Winner 2022“ za inovativan model zapošljavanja OSI, 2023. godine „Advisor Bord Special Mention“ – nagradu neovisnog EU žirija za inovativan poslovni model, te je Humana Nova prepoznata između 7600 EU poduzeća. Također u 2023. godini dobitnik su najviše Županijske nagrade, Nagrade „Zrinski“ za značajan doprinos u djelatnosti gospodarenja tekstilnim otpadom, podizanje ekološke i društvene svijesti građana te jedinstveni model radne integracije osoba s invaliditetom i društveno isključenih skupina.

homecrossmenuchevron-down
linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram Skip to content