Menu
Europska regija sporta 2022.
|
Visit Međimurje

Obljetnica herojskog čina građana obilježena u Murskom Središću

Datum objave: 27. lipnja 2024.

U organizaciji Grada Murskog Središća i Ogranka Udruge dobrovoljaca i veterana Domovinskog rata iz ovog grada danas je svečano obilježena 33. obljetnica zaustavljanja tenkova JNA u Murskom Središću.

Mještani Murskog Središća i okolnih naselja 28. lipnja 1991. godine vlastitim su tijelima zaustavili oklopnu kolonu tadašnje JNA koja je krenula u osvajački napad prema Sloveniji. U vihoru ratnih zbivanja i stradanja koja su uslijedila, ova epizoda ostala je nepravedno zapostavljena i da nema obilježavanja u Međimurju, vjerojatno dosad i zaboravljena. Sudionici koji su dali najveći doprinos mirnom razrješenju te krize su Marijan Barat, tadašnji predsjednik mjesne zajednice i Zvonimir Rihtarec, u to doba načelnik policijske postaje, koji je pred uzvanicima evocirao uspomene na događaj koji je potencijalno predstavljao ozbiljnu opasnost za ljude.

Vlado Hranjec, voditelj područnog ureda za poslove obrane Čakovec, i izaslanik ministra obrane naglasio je da je čuvanje sjećanja na ovakve događaje ujedno čuvanje digniteta domovine.

U sjećanje na čin kojim su građani pokazali iznimnu odlučnost, položeni su vijenci i kod spomen-ploče koja podsjeća na ovaj povijesni događaj te kod spomenika posvećenim poginulim braniteljima iz Domovinskog rata.
Obilježavanju obljetnice, uz brojne građane i predstavnike udruga proizašlih iz Domovinskog rata, prisustvovao je zamjenik župana Međimurske županije Josip Grivec koji je istaknuo: „U Murskom Središću prije 33 godine ispisana je stranica povijesti naše zemlje koja govori o narodu koji je na prijetnju razaranjem svoga grada doslovno goloruk stao pred tenkove. Bila je to poruka za budućnost, poruka koju prenosimo i o obljetnicama kako je ne bi odnio zaborav“, rekao je Josip Grivec.

Gradonačelnik Murskog Središća Dražen Srpak naglasio je simboliku ovog čina građana koji su u zoru rata zaustavili oklopnu kolonu: „Na današnji dan zahvaljujemo hrabrim ljudima, odlučnima u namjeri da zaustave prijetnju koja se u tom trenutku nadvila nad naše domove i nad cijelu našu domovinu“, rekao je Srpak.

homecrossmenuchevron-down
linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram Skip to content