Menu
Europska regija sporta 2022.
|
Visit Međimurje

U Strahonincu održano Međunarodno druženje folkloraša

Datum objave: 18. kolovoza 2024.

U organizaciji Kulturno umjetničkog društva Strahoninec, jučer je u prepunoj dvorani Osnovne škole u Strahonincu održano 22. izdanje Međunarodnog druženja folkloraša. Strahoninec je ugostio folklorne skupine iz Slovenije, Mađarske, Srbije, Bosne i Hercegovine, Crne Gore, kao i pripadnike mađarske manjine iz Grubišnog polja, društva iz Kalinovca, Hrvatske Kostajnice, Garešnice, Donjeg Miholjca, Selnice, Fažane i Peroja čiji su nastupi oduševili mnogobrojnu publiku te pokazali bogatstvo kulture, običaja i tradicije svojeg kraja.

Međunarodni festival folklora, koji je postao prepoznatljiv događaj u Međimurskoj županiji, još jednom je uspio okupiti različite narodne običaje, pjesme, plesove i nošnje na jednom mjestu, a publika je zaista imala priliku uživati u raznolikosti i ljepoti kulturne baštine, dok su izvođači svojim nastupima pokazali kako se tradicija može očuvati i prenositi kroz generacije.

Druženju folkloraša nazočio je i župan Međimurske županije Matija Posavec, koji je u svojem govoru istaknuo važnost očuvanja tradicije kroz folklor. „Vaše poštovanje prema kulturi, folkloru i tradiciji kraja iz kojeg potječete, pokazuje vašu predanost očuvanju onoga što nas čini posebnim i jedinstvenima. Lijepo je vidjeti sve vas koji ne samo da cijenite svoju baštinu i svoje nasljeđe, već je sa strašću prenosite na buduće generacije. Tradicija i čuvanje kulturnog identiteta je temeljna snaga svakog naroda,“ izjavio je župan Posavec, zahvalivši svima koji doprinose očuvanju i promicanju kulturne baštine.

Festival su, osim brojnih posjetitelja, pratili i načelnik Općine Strahoninec Franjo Lehkec, ravnatelj Osnovne škole Josip Šipek, predsjednik Općinskog Vijeća Vladimir Lepen te predsjednik KUD-a Strahoninec, Dragan Zdolec.

homecrossmenuchevron-down
linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram Skip to content