Menu
Europska regija sporta 2022.
|
Visit Međimurje

Međimurska županija daje snažan impuls razvoju grada Preloga

Datum objave: 24. srpnja 2024.

Danas je Grad Prelog posjetio župan Međimurske županije Matija Posavec te s gradonačelnikom Ljubomirom Kolarekom otvorio niz tema važnih za razvoj grada, ali i potpisao sporazum o sufinanciranju izgradnje sustava odvodnje otpadnih voda u jugoistočnom području Preloga. Navedenu investiciju Međimurska županija sufinancirat će sa 100.000 eura, što je prvi primjer participiranja Županije u ovoj vrsti infrastrukture.

Koliko nam je važan razvoj grada Preloga, kao i cijelog donjeg Međimurja, svjedoče novi projekti koje realiziramo na ovom području. Međimurska županija provodi veliki projekt obnove sportske dvorane Osnovne škole Prelog, investicije vrijedne oko 800.000 eura, a početak radova planiran je za listopad. Ovoga tjedna započinju i radovi na obnovi pročelja Srednje škole Prelog u koju smo zadnjih godina investirali gotovo 206.000 eura, a prošlog tjedna prijavljen je i veliki projekt dogradnje Srednje škole Prelog sa sportskom dvoranom“, istaknuo je župan Posavec, te u nastavku susreta, s gradonačelnikom Kolarekom razgovarao o razvoju predškolskog odgoja te stvaranju još boljih uvjeta u područnim školama i vrtićima grada.

Nije zaobiđen ni jedan od vitalnih segmenata zajednice – zdravstvo, te je naglašeno kako je tijekom 2024. godine u ambulantu Doma zdravlja u Prelogu uloženo 46.000 eura. Županijska zdravstvena ustanova Dom zdravlja Čakovec, u suradnji sa Županijom i Gradom Prelogom, kontinuiranim ulaganjem u zdravstveno osoblje, opremu i prostore ambulante osigurava visoku razinu kvalitete zdravstvenih usluga.

Stručne službe Međimurske županije i Grada Preloga na sastanku su koordinirale i rad na pet predmeta vezanih uz darovanje državnog zemljišta, kao preduvjeta za realizaciju planiranih investicija. Radi se o zemljištu u katastarskim općinama Cirkovljan, Oporovec, Draškovec i Čukovec namijenjenima uređenju sportsko-rekreacijskih i stambenih zona.

Župan Posavec i gradonačelnik Kolarek dogovorili su i modele zajedničkog održavanja i ulaganja u  prostore službi Međimurske županije koje djeluju u prostoru Grada, kako bi servis koji pružaju građanima bio na što višoj razini. Kada je riječ o domeni gospodarstva, samo je  tijekom 2023. godine nadležni županijski ured u Prelogu riješio više od 300 zahtjeva, a preloški gospodarstvenici koriste modele podrške Međimurske županije – od potpora male vrijednosti do stipendiranja učenika koji se školuju za rad u obrtničkim zvanjima.

Dobar vjetar u jedrima poljoprivrednika sigurno će biti Logističko-distributivni centar za voće i povrće, koji će se graditi na području Grada Preloga, te uskoro slijedi potpisivanje sporazuma o sufinanciranju izrade projektne dokumentacije – vrijedne 140.000 eura - za ovaj značajni projekt.

Donje Međimurje i grad Prelog imaju velike turističke potencijale u koje vrijedi ulagati, istaknuo je na sastanku direktor Turističke zajednice Međimurske županije Rudi Grula, dodavši da je Festival balona već pronašao svoju publiku i postaje zaštitni znak turističke ponude grada Preloga. Istaknuvši pritom da je Turističkoj zajednici Grada Preloga na ime projekata za 2024. godinu dodijeljeno ukupno 63.100 eura - najviše do sada, pozvao je Grad da se aktivno uključi i u izradu nove strategije održivog turizma Međimurske županije.

Gradonačelnik Kolarek zahvalio je županu na suradnji, osobito istaknuvši zadovoljstvo dinamikom razvoja prometne infrastrukture te ŽUC-ovim projektima, koji su Prelogu, kao snažnom gospodarskom području, od iznimnog značaja.

Uz stručne djelatnike Grada Preloga, sastanku su prisustvovali i predsjednik Skupštine Međimurske županije Dragutin Glavina, županijski pročelnici Nives Kolarić Strah, Darko Radanović, Tamara Blagus, Tibor Vegh, zatim Rudi Grula, direktor TZ-a Međimurja, Đurđica Hamer, ravnateljica Županijske uprave za ceste, te Alen Višnjić, direktor MENEA-e.

homecrossmenuchevron-down
linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram Skip to content