Menu
Europska regija sporta 2022.
|
Visit Međimurje

Općina Štrigova proslavila svoj dan svečanom sjednicom u Domu kulture

Datum objave: 20. srpnja 2024.

Uoči blagdana svete Marije Magdalene, zaštitnice štrigovske župe, Općina Štrigova jučer je svečano proslavila svoj dan. U sklopu tradicionalne manifestacije Štrigovske noći u Domu kulture Štrigova održana je svečana sjednica Općinskog vijeća kojom su prigodom istaknute najznačajnije aktivnosti i postignuća u proteklih godinu dana te istaknuti i neki novi planovi za budući razvoj Općine.

Otvorivši svečanu sjednicu, predsjednik Općinskog vijeća Općine Štrigova Ivan Frlin istaknuo je kako je Općinsko vijeće donijelo bitne odluke za početak velikih projekata u Općini; izgradnju kanalizacije u Štrigovi i gradnju novog vrtića koji će značiti dizanje standarda u odgojnom sustavu najmlađih mještana. Uz navedeno, široka se potpora daje mladim obiteljima i kućanstvima za uvođenje solarne energije, učenicima deficitarnih zanimanja, umirovljenicima, sportskim, kulturnim i ostalim udrugama. U fokusu su i gospodarstvenici koji stvaraju nove vrijednosti, poljoprivrednici, posebno vinogradari koji nastavljaju stoljetnu tradiciju uzgoja vinove loze i dobivaju prestižna priznanja na najvećim svjetskim sajmovima. Uz čestitku svim mještanima nadodao je „Pozivam i sve vas da sa svojim prijedlozima i sugestijama doprinesete razvoju Općine“.

Načelnik Općine Štrigova Stanislav Rebernik usvom je svečanom govoru izgradnju kanalizacije i novog dječjeg vrtića također istaknuo kao prioritetna ulaganja. Uz navedeno istaknuo je kako se Općina može pohvaliti i izdašnim paketom mjera za mlade „od rođenja do zaposlenja“ – od jednokratne naknade za rođenje djeteta, sufinanciranja jaslica i vrtića, potpora obrtničkim zanimanjima, studentima, poticaja za uređenje nekretnina, sufinanciranja fotonaponskih elektrana  pa sve do uređenja stambene zone. Općina je zadovoljila i sve potrebe kriterije te postala Općina Štrigova prijatelj djece. „Ono što nam je i dalje želja i od čega ne odustajemo jest centar za posjetitelje Sveti Jeronim, vatrogasni dom Štrigova, vinska fontana i zvjezdarnica“ uz čestitku mještanima tako je na kraju načelnik Rebernik istaknuo i projekte budućnosti.

Čestitavši mještanima Općine Štrigova njihov dan župan Međimurske županije Matija Posavec uručio je načelniku Reberniku Ugovor o darovanju nekretnine kojim Međimurska županija Općini Štrigova prenosi u vlasništvo zemljište uz državni arhiv na kojem se nalazi igralište. Time je ispunjena želja  Općine kojom ostvaruje  mogućnost prijave na projekte kojima se osiguravanju sredstva za dodatno uređenje tog prostora na korist mladih naraštaja. „Upravo su marljivi ljudi razlog što se Općina Štrigova danas razvija na svim poljima, te uz napore općinske vlasti čini mjesto ugodno za život iz kojeg se više ne mora odlaziti već upravo suprotno, ovdje se dolazi. Uz vidikovac na Mađerkinom bregu turizam na ovom području zapravo i doživljava renesansu za što su bitni i aktualni projekti cestovne infrastrukture, u čemu Općina ima punu podršku Međimurske županije“, kazao je župan.

Čestitke mještanima i Općini izrazili su izaslanik predsjednika vlade Republike Hrvatske ujedno i izaslanik predsjednika Sabora Republike Hrvatske Ljubomir Kolarek, te izaslanica predsjednika Republike Hrvatske Jadranka Žarković.

Ovom prigodom dodijeljena su priznanja učenicima s područja Općine Štrigova koji su postigli odličan uspjeh u svih osam godina školovanja a nagrađeni su: Helena Kovač,  Ana Štampar, Larisa Kuqi, Vjera Hrlec, Fran Novak,  Marta Škvorc,  Lucija Borko,  Borna Horvat i Barbara Kodba.

Dodijeljena su i priznanja učenicima koji su se plasirali na državna natjecanja. Za natjecanje u šahu i odlične rezultate dobitnice priznanja su: Lucija Heric, Ema Jambrović, Kjara Čavničar, Ena Jambrović i Karmen Novak, uz mentora Maria Kovačića. Za natjecanje u njemačkom jeziku priznanje je dobio Daniel Maxim Nemec i mentorica Jasmina Tuksar. Iz područja građanskog odgoja dobitnici su: Azra Žibek, Šimun Mesić Mikec, Ana Štampar i Helena Kovač, mentorice Klaudija Kežman i Jasmina Tuksar. Priznanje je zaslužio i Veliki zbor Osnovne Škole Štrigova koji broji 33 člana pod vodstvom Nore Nemec.

Za sportske zasluge priznanja su dodijeljena Jurici Tomcu i Mariu Severu.

Općinska priznanja zaslužili su i poljoprivrednici Voćarstvo Šarčević d.o.o., OPG Zlatko Novak te OPG Krešimir Posedi, a za ostvarene rezultate u poslovanju priznanja su dodijeljena tvrtkama Kocen-Agro d.o.o., KARLO - KNAUF d.o.o., Belović Interijeri d.o.o. i strojobravarski obrt METAL-KO.

Po prvi puta Općina Štrigova posthumno je dodijelila zahvalnicu. Dodijeljena je Stanku Pfeiferu, za dobrovoljan i nesebičan rad te izniman doprinos lokalnoj zajednici.

Svečanoj sjednici nazočili su saborska zastupnica Boška Ban Vlahek, saborski zastupnik Predrag Štromar,  predsjednik Skupštine Međimurske županija Dragutin Glavina, gradonačelnica grada Čakovca Ljerka Cividini, načelnici međimurskih i slovenskih općina, ravnatelji javnih ustanova i direktori javnih poduzeća, predstavnici udruga, te ostali uvaženi gosti.

U prigodnom programu nastupile su članice Ženske vokalne skupine Stridonne uvodno izvevši himnu Republike Hrvatske te u nastavku programa dvije skladbe:  Zelena dobrava i Dobri Denek.

Štrigovske noći danas se nastavljaju utrkom Stridon run nakon čega slijedi humanitarni koncert Vanesse Kralj i gostiju – Privatt banda te benda Tragovi. U nedjelju je na rasporedu manifestacija Međimurska žlica uz nastup Fortuna banda, predstava KUU Društva žena Gornji Kraljevec, Ignac Šardi: Međimurski zajtrk i večerja, te nastup Plesnog studia Marti – Svetomartinske mažoretkinje.

U ponedjeljak 22. srpnja u 11 sati održat će se svečana sveta misa u Župnoj crkvi Svete Marije Magdalene.

Fotografije: Terca art

homecrossmenuchevron-down
linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram Skip to content