Menu
Europska regija sporta 2022.
|
Visit Međimurje

Čestitka župana Međimurske županije Matije Posavca povodom Dana antifašističke borbe

Datum objave: 22. lipnja 2024.

Simbol rezolutnog odgovora na prijetnju i nepravdu

Poštovani građani i građanke Međimurske županije, antifašistički pokret i njegove temeljne vrijednosti nakon gotovo osam desetljeća od pobjede nad najvećim zlom 20. stoljeća koje je zaprijetilo našoj civilizaciji, ostavio nam je u nasljeđe simbol rezolutnog odgovora na prijetnju i nepravdu kao putokaz prema budućnosti.

Međimurje čuva takve simbole iz svoje prošlosti u ime sjećanja na naše pretke koji su u najodsutnijim povijesnim trenutcima rezolutno odgovarali na pokušaje zatiranja našega identiteta i vrijednosti. Tako je bilo na velikoj narodnoj skupštini 1919. godine, kada su Međimurci jasno rekli tko su i gdje im je domovina,  tako je bilo u Drugom svjetskom ratu, kada su međimurski borci, mahom pripadnici Međimurske čete Kalničkog partizanskog odreda, položili živote kao najveći zalog mira budućim naraštajima. Tako je bilo i 1991. kada je ponovo trebalo braniti domovinu… Cijena svih bitaka za obranu vlastitoga identiteta bila je iznimno visoka, zato je važno njegovati empatiju u zajednici, prenoseći je svakom novom naraštaju – jer empatija je čuvarica sigurnosti.

Prvi sisački partizanski odred, osnovan 22. lipnja 1941. godine u šumi Brezovica, bio je među prvim europskim antifašističkim postrojbama, čiji spomen danas, u našoj zemlji, čuvamo u Danu antifašističke borbe. U borbi protiv fašizma na našim prostorima sudjelovalo je 2.376 boraca iz Međimurja, a 329 ih je poginulo. U nacističkim logorima bilo je zatočeno 1.839 ljudi, a pogubljeno ih je 848. Nevine žrtve su upozorenje u kakav vrtlog zla nas može odvesti netolerancija. Zato smo ponosni što predstavljamo generacije koje našem Međimurju daju lice humanosti i solidarnosti, lice pristojne sredine koja će šansu i gostoprimstvo pružiti svakome tko poštuje naše vrijednosti.  Vlastitim smo rukama stvorili te vrijednosti u ime onih koji odrastaju i kojima stvaramo zavičaj iz kojeg se ne odlazi u tuđinu.

Drage građanke i građani Međimurja, čestitam vam Dan antifašističke borbe!

Župan Međimurske županije

Matija Posavec, mag. ing.

homecrossmenuchevron-down
linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram Skip to content